Τρίτη 31 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
«Αδιάλλακτος» (πάλι) ο Μπερίσα

ΤΙΡΑΝΑ.-

Δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών ούτε τη νέα Βουλή της Αλβανίας ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος και του συνασπισμού της (κεντρο)δεξιάς Ενωσης για τη Νίκη, Σαλί Μπερίσα. Ηταν μια μάλλον αναμενόμενη εξέλιξη, παρά τις πιέσεις της Δύσης (ΟΑΣΕ, ΕΕ, ΗΠΑ) για «αποδοχή του αποτελέσματος». Ο Μπερίσα, μάλιστα, χαρακτήρισε τη νέα Βουλή «παράνομη» και αποσαφήνισε, όπως οι Δυτικοί απεύχονταν, ότι «κανένας από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης δε θα αποδεχτεί τη βουλευτική εντολή», σύμφωνα με ανταποκριτές.

Ο Μπερίσα μίλησε και πάλι για αστυνομική βία και νοθείες, και αποφάσεις δικαστηρίων, με τις οποίες, όπως δηλώνει, καθημερινά διαγράφονται υποψηφιότητες ή αφαιρείται η βουλευτική ιδιότητα εκπροσώπων του συνασπισμού του.

Την Κυριακή, πραγματοποιήθηκε και ο τέταρτος γύρος των εκλογών σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες. Μέχρι στιγμής, οι Σοσιαλιστές έχουν ανακοινώσει ότι εξασφάλισαν 74 έδρες, ενώ οι Δημοκρατικοί του Μπερίσα 45, από τις 140 έδρες της Βουλής. Δεν υπάρχει ακόμη τελεσίδικη ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογών για τα αποτελέσματα.

Το ουσιαστικό ερώτημα για πολλούς αναλυτές είναι σε ποιον θα στραφεί η Δύση. Κάποιες πληροφορίες αλβανικών ΜΜΕ λένε ότι οι Αμερικανοί εξακολουθούν να επιθυμούν συνέχιση της πρωθυπουργίας του Ιλίρ Μέτα, αν και φυσικά είναι αδύνατο να εξακριβωθεί κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ