Τρίτη 31 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Ματωμένο καλοκαίρι...

ΜΠΕΛΦΑΣΤ - ΔΟΥΒΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκεται η ειρήνευση στη Βόρειο Ιρλανδία, καθώς η βία και η ένταση επ' ουδενί δε δείχνουν σημάδια κόπωσης, παρά τις προσπάθειες να αρθεί το αδιέξοδο στην «εύθραυστη» ειρήνευση. Το γνώριμο σκηνικό των ταραχών που σημάδεψε για τρεις δεκαετίες το Ολστερ, δείχνει να αναγεννάται από τις στάχτες του. Αναμενόμενο. Η πραγματική αιτία που δημιουργούσε τις ταραχές δεν έχει καν αγγιχτεί...

Τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στη Βόρεια Ιρλανδία όλο το τελευταίο διάστημα θυμίζουν περισσότερο Μέση Ανατολή, παρά τη βρετανική επαρχία με το ματωμένο μεν παρελθόν αλλά και μία πολυδιαφημισμένη ειρηνευτική συμφωνία, που με κόπους και προβλήματα έδειχνε να κάνει τα πρώτα της βήματα. Το θέμα του αφοπλισμού όλων των παραστρατιωτικών ομάδων αποτέλεσε το κυρίαρχο και πιο επικίνδυνο ζήτημα, εξ αρχής. Η μη πρόοδος, ρίχνοντας αποκλειστικά το βάρος στο Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό, τον ΙΡΑ, δημιούργησε την τελευταία κρίση. Μία κρίση που μέχρι στιγμής δε δείχνει σημάδια να ξεπεραστεί.

Οι πρώτες ταραχές ...χτύπησαν την πόρτα του Ολστερ, τον προηγούμενο μήνα και όσοι εναπέθεσαν τις ελπίδες για εκτόνωση στο μη βίαιο χαρακτήρα που έλαβε φέτος η «εποχή των παρελάσεων». Ωστόσο, η χτεσινή δολοφονία του 18χρονου προτεστάντη, Γκάβιν Μπρετ, έρχεται να προσθέσει και άλλη καύσιμη ύλη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς» και το βρετανικό BBC, που μεταφέρει τις δηλώσεις του αρχηγού της αστυνομίας του Ολστερ, Ρόνι Φλάναγκαν, δε χωρά αμφιβολία ότι πρόκειται για δολοφονία που αποδίδεται στους Προτεστάντες παραστρατιωτικούς. «Δε χωρά αμφιβολία ότι πρόκειται για μία επίθεση των ενωτικών απέναντι σε αθώους εφήβους, οι οποίοι θεώρησαν ότι πρόκειται για Καθολικούς», δήλωσε ο Φλάναγκαν. Γεγονός είναι ότι το μοναδικό αμάρτημα του 18χρονου προτεστάντη ήταν ότι βρέθηκε στο Κάουντι Αντίρμ με παρέα καθολικών, της ηλικίας του. Τότε ένα αυτοκίνητο πέρασε και τους γάζωσε, σκοτώνοντάς τον και τραυματίζοντας ακόμη ένα 18χρονο καθολικό. Σύσσωμη η ηγεσία των Προτεσταντών, με πρώτο από όλους τον ηγέτη του μεγαλύτερου προτεσταντικού κόμματος και πρώην πρωθυπουργό της τοπικής κυβέρνησης, Ντέιβιντ Τριμπλ, καταδίκασε αυτή «ανόητη δολοφονία», όπως τη χαρακτήρισε ο Τριμπλ. Μια δολοφονία που σύμφωνα με όλες τις αστυνομικές πηγές, την έφερε εις πέρας η «Ερυθρά Χείρα του Ολστερ», μία παράνομη παραστρατιωτική οργάνωση, που σύμφωνα με τους αναλυτές σε θέματα ασφαλείας, είναι οργάνωση - φάντασμα που πίσω του κρύβονται δύο άλλες οργανώσεις των Ενωτικών Προτεσταντών. Η «Ενωση Υπεράσπισης του Ολστερ»-(UDA) και η «Δύναμη Ενωτικών Εθελοντών»-(LVF).

Νέος γύρος συγκρούσεων

Βέβαια, αρχικά όλοι θεώρησαν δεδομένο ότι την ευθύνη της επίθεσης θα πρέπει να είχε καθολική οργάνωση, προερχόμενη από διάσπαση του ΙΡΑ. Ο «αληθινός ΙΡΑ». Μάλιστα, η Ιρλανδική αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη τεσσάρων μελών της οργάνωσης «Αληθινός IRA», εκ των οποίων δύο είναι ηγετικά στελέχη της, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE.

Ο «Αληθινός IRA» ευθύνεται, σύμφωνα με τις αρχές, για μια σειρά αιματηρών επιθέσεων στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Βρετανία τους τελευταίους 12 μήνες. Οπως μεταδίδει το RTE οι τέσσερις συνελήφθησαν σε έφοδο της αστυνομίας σε ξενοδοχείο στο Μιθ Κάουντι, στην περιοχή Μπετιστάουν, βόρεια του Δουβλίνου, την Κυριακή το απόγευμα. Δύο από τους συλληφθέντες έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για αντάρτικη δράση, σύμφωνα με την «Γκάρντιαν».

Πάντως, το δελτίο της βίας δε σταματά εδώ. Το βράδυ της Κυριακής υπήρξαν επεισόδια όταν ερρίφθησαν αυτοσχέδιες βόμβες φτιαγμένες με δοχεία που περιείχαν πετρέλαιο και εκρηκτικά, στο βόρειο Μπέλφαστ, ενώ νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε Προτεστάντες και Καθολικούς ξέσπασαν το Σάββατο το βράδυ στο Μπέλφαστ, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο BBC. Νωρίτερα νεαροί είχαν βάλει φωτιά σε κλεμμένο λεωφορείο στα βόρεια του Μπέλφαστ. Τα νέα επεισόδια άρχισαν νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου μετά την κατάσχεση 30 βομβών και άλλων εκρηκτικών σε συνοικίες Προτεσταντών και Καθολικών. Οι αρχές μεταξύ άλλων κατάσχεσαν μεγάλο αριθμό μεταλλικών σωλήνων, γκλομπς αλλά και βλημάτων. Με ανακοίνωση της η πολιτική πτέρυγα του ΙΡΑ, Σιν Φέιν κατηγόρησε τις παραστρατιωτικές μονάδες των Προτεσταντών για τα νέα επεισόδια στο Μπέλφαστ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ