Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΝΤ
«Εύθραυστη» και «άνιση» η παγκόσμια ανάκαμψη

Τον βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης θα εμφανίσει η ευρωζώνη το 2003 και 2004 σε σχέση με τα δύο άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα του πλανήτη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Οι δυσοίωνες αυτές προβλέψεις για τις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης, διατυπώνονται στην εξαμηνιαία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που παρουσιάστηκε χτες στο Ντουμπάι των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου διεξάγονται φέτος οι εργασίες του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συντακτών της έκθεσης, ο ρυθμός ανάπτυξης:

  • Για την ευρωζώνη αναθεωρείται προς τα κάτω και άρα έχουμε συνέχιση της ύφεσης. Προβλέπεται άνοδος μόλις 0,5% για το 2003 (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,1% του ΑΕΠ) και 1,9% για το 2004 έναντι 2,3% που προέβλεπε τον προηγούμενο Απρίλη.
  • Για τις ΗΠΑ η εικόνα παρουσιάζεται πιο ευνοϊκή, καθώς εκτιμάται ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα ανέλθει στο 2,6% και 3,9% το 2003 και 2004.
  • Για την Ιαπωνία, οι συντάκτες της έκθεσης, προβλέπουν άνοδο 2% και 1,4% το τρέχον και τον επόμενο έτος.
  • Τέλος, για την παγκόσμια οικονομία το ΔΝΤ θεωρεί ότι βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης με ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,2% για το 2003 και 4,1% για το 2004. Ομως, οι συντάκτες της έκθεσης, σπεύδουν να χαρακτηρίσουν την ανάκαμψη αυτή «εύθραυστη» και «άνιση».

Εξ άλλου, τόσο ο πρόεδρος του ΔΝΤ Χορστ Κέλερ, όσο και ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Κένεθ Ρόγκοφ, με δηλώσεις τους τάχθηκαν υπέρ της τροποποίησης της εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας στην ευρωζώνη, με υιοθέτηση ελαστικότερων κριτηρίων για το επιτρεπόμενο ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος 3%. Θέση η οποία προφανώς συνδέεται με τη συνεχιζόμενη κατάσταση ύφεσης στην οικονομία της ευρωζώνης, ενώ πολλοί οικονομολόγοι στο παρελθόν αλλά και σήμερα, θεωρούν ότι για την οικονομική επιβράδυνση στην ευρωζώνη, σημαντική ευθύνη φέρει η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, η οποία περιορίζει τις επενδύσεις αλλά και τη ζήτηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ