Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Απέτυχε» ο Αραφάτ, λέει ο Μπους

Και νέα παρέμβαση μετά την έμπρακτη υποστήριξη στον ΟΗΕ της απόφασης του Ισραήλ να τον δολοφονήσει...

Η Ιντιφάντα είναι εδώ...

Associated Press

Η Ιντιφάντα είναι εδώ...
ΤΖΕΝΙΝ - ΚΑΜΠ ΝΤΕΪΒΙΝΤ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Νέα παρέμβαση υπέρ της ισραηλινής πλευράς έκανε χτες η αμερικανική κυβέρνηση, που την Τρίτη άσκησε βέτο στην απόφαση που καλούσε να μην «απομακρυνθεί» ο Αραφάτ - εγκρίνοντας έτσι ακόμη και τη δολοφονία του.

Ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους δεν έχει αμφιβολίες ότι έκανε το σωστό. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά τη συνάντησή του με το μονάρχη Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας, δήλωσε ότι ο Γιάσερ Αραφάτ«έχει αποτύχει ως ηγέτης», και προειδοποίησε τους Παλαιστίνιους ότι θα συνεχίσει να ανέχεται την παρουσία τους στον πλανήτη μόνον αν εκλέξουν κάποιον ηγέτη που «θα πολεμά κατά της τρομοκρατίας». Ο Μπους είπε επίσης, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά σε αυτόν, ότι ο Μαχμούντ Αμπάς, ένας «πρωθυπουργός που εργαζόταν για την ειρήνη», όπως τον χαρακτήρισε (για να υπάρξει ειρήνη, προφανώς εννοεί ο Μπους, οι Παλαιστίνιοι πρέπει να δεχτούν σεμνά τους όρους του Σαρόν) «εξαναγκάστηκε» σε παραίτηση από τον Αραφάτ.

Νέο κάλεσμα σε εκεχειρία...

Ο Αραφάτ έχει πολύ καλή ιδέα για το ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης Σαρόν απέναντί του. Μιλώντας στη «Γιεντότ Αχρονότ», σχολίασε ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός επιθυμεί να τον σκοτώσει ώστε να υπάρξει μια πιο ενδοτική παλαιστινιακή ηγεσία. «Ο ίδιος ο Σαρόν παραδέχτηκε ότι επιχείρησε 17 φορές να με σκοτώσει στη Βηρυτό, στις αρχές της δεκαετίας του `80, αλλά είμαι εδώ. Το πιστόλι μου είναι δίπλα μου», είπε. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι «έτοιμος να συναντηθεί» με τον Σαρόν, αν αυτός επέλεγε να αλλάξει ρότα και να επιδιώξει ειρήνη.

«Καλώ το Ισραήλ να συνάψουμε μια νέα εκεχειρία, αν είναι θετική η απάντηση της ισραηλινής κυβέρνησης θα αντιδράσουμε και εμείς θετικά» είπε ο Αραφάτ.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής συναντήθηκε με ηγέτες του κινήματος της «Φατάχ», για να συζητήσει το θέμα της εκεχειρίας και τη σύνθεση της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Αχμέντ Κορέι. Αρχικά ο Κορέι ήθελε ένα «σχήμα κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης» με οκτώ υπουργούς, πράγμα που απέρριψαν η «Φατάχ» και ο Αραφάτ.

... Και νέες επιχειρήσεις

Αποθρασυμένη όσο ποτέ από την αμερικανική υποστήριξη, η κυβέρνηση Σαρόν εξουσιοδότησε το στρατό για νέες «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» στην Παλαιστίνη. Χτες το πρωί, μεγάλος αριθμός Ισραηλινών στρατιωτών, με υποστήριξη τουλάχιστον 30 αρμάτων μάχης, εισέβαλε στην Τζενίν. Σύμφωνα με την «Χα' αρέτζ», η πόλη τίθεται υπό σιδηρόφρακτο κλοιό «για αρκετές ημέρες». Στόχος της επιχείρησης είναι «να καταστραφεί η τρομοκρατική υποδομή» - τρομοκρατική, για την καλή εφημερίδα, είναι οποιαδήποτε κίνηση αντίστασης στην κατοχή. Στη Λωρίδα της Γάζας, στο μεταξύ, ένα μέλος της «Χαμάς» σκοτώθηκε και τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν στη διάρκεια επιχείρησης «σύλληψης» στο προσφυγικό στρατόπεδο Νουσεϊράτ, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες. Για τη «σύλληψη» επιστρατεύτηκαν ένα επιθετικό ελικόπτερο, άρματα μάχης και δεκάδες άνδρες, που μπήκαν στο στρατόπεδο από το γειτονικό ισραηλίτικο οικισμό Νετζαρίμ και περικύκλωσαν το σπίτι του 25χρονου μέλους της οργάνωσης Τζιχάντ, Αμπού Σουχέιρεχ. Η «σύλληψη» έγινε, απλά, δολοφονία. Το ελικόπτερο, στη συνέχεια, μετέτρεψε το σπίτι του σε συντρίμμια με τις ρουκέτες του. Σε άλλη «αποστολή» των ηρωικών στρατιωτών του Σαρόν - που συνέχισαν να ασκούνται στη σκοποβολή πάνω σε δεκατριάχρονα παιδιά και αυτήν τη βδομάδα - συνελήφθησαν δύο μαχητές της οργάνωσης «Ισλαμικός Τζιχάντ», στο χωριό Τούμπας, βορειοδυτικά της Νάμπλους, περιλαμβανομένης μιας γυναίκας που «είχε σκοπό να κάνει επίθεση αυτοκτονίας» στο Ισραήλ.

Σήμερα η συζήτηση στη Γενική Συνέλευση

Σήμερα, Παρασκευή, θα συζητηθεί το ισραηλινοπαλαιστινιακό σε έκτακτη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η Σύνοδος ζητήθηκε από ομάδα αραβικών κρατών που, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, θέλει να συζητηθεί στη Γενική Συνέλευση το σχέδιο απόφασης, για τη μη «εκδίωξη» του Γιάσερ Αραφάτ, εναντίον του οποίου οι ΗΠΑ προέβαλαν βέτο την Τρίτη. «Ελπίζουμε ότι θα αποσπάσουμε από τη Γενική Συνέλευση την ευρεία υποστήριξη που συνήθως δεν έχουμε», δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Νάσερ Αλ-Κίντουα.

Το σχέδιο απόφασης του ΣΑ που μπλόκαραν οι ΗΠΑ - 11 μέλη ψήφισαν υπέρ, και τρία απείχαν (η Βρετανία, η Γερμανία και η Βουλγαρία) αξίωνε «το Ισραήλ, η δύναμη κατοχής (...) να πάψει κάθε απειλή εναντίον της ασφάλειας του εκλεγμένου προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ