Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ: «ΜΜΕ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»
Μέσα εικονικής πραγματικότητας

Ξεκίνησε χτες, το τριήμερο συνέδριο με θέμα «ΜΜΕ και Πολιτισμός», στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, που διοργανώνουν η εταιρεία Παιδείας και Πολιτισμού «Εντελέχεια» και τα εκπαιδευτήρια «Κωστέα - Γείτονα». Μια συνάντηση, που είχε σαν στόχο, τον προβληματισμό και την αποκόμιση συμπερασμάτων, για το κατά πόσον επιδρούν ή όχι, στη σημερινή εποχή τα ΜΜΕ στη διαμόρφωση του Πολιτισμού.

Τις εργασίες του συνεδρίου «άνοιξε» ο Λ. Βάσσης, πρόεδρος της εταιρείας Παιδείας και Πολιτισμού «Εντελέχεια». Στη συνέχεια χαιρέτισε ο Ε. Γείτονας, γενικός διευθυντής των εκπαιδευτηρίων «Γείτονα». Ακολούθησαν εισηγήσεις από πολιτικούς με τον καθηγητή και βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδη να αναφέρεται στη στενή πελατειακή σχέση των ΜΜΕ και του μεγάλου κεφαλαίου. «Τα μέσα, τόνισε, δημιουργούν την αίσθηση μιας εικονικής πραγματικότητας, η οποία δεν μπορεί να διερευνηθεί, να διαψευστεί, ή να αμφισβητηθεί. Κυριαρχεί απλά, λόγω της αμεσότητας του μέσου (π.χ. τηλεόραση) που παρουσιάζει εικονοποιημένα τα γεγονότα και στοχεύει στην έντονη συγκίνηση του θεατή, ο οποίος δεν μπαίνει στη διαδικασία της αναζήτησης και αρκείται στην παρακολούθηση». Σημείωσε, επίσης, ότι με την εικονοποίηση, το ιστορικό γεγονός υφίσταται μια άκρως τολμηρή αφαίρεση, που τονίζει τα δραματικά στοιχεία, στοχεύοντας στα έντονα συναισθήματα του θεατή, για να καταλήξει σε ανακρίβειες. Καθώς τα ιστορικά γεγονότα συμπυκνώνονται ως ροή στο μέγιστο βαθμό και συνυπάρχουν, την ίδια στιγμή όλα τα στοιχεία καταλήγουν να συνεπαίρνουν το θεατή, αφαιρώντας του κάθε κριτική διάθεση. Τέλος, πρόσθεσε ότι «στην εικονοποίηση συναντάμε την κλασική μορφή της υπεραξίωσης. Ο θεατής, απλώς συγκινείται, υποτάσσεται στην εικόνα και αδιαφορεί για την ίδια την ιστορία».

Εισηγήσεις στο συνέδριο έκαναν, ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης που μίλησε για Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και όχι για μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Ο Π. Παυλόπουλος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ο Ν. Κωνσταντόπουλος Πρόεδρος του ΣΥΝ και ο Δ. Τσοβόλας, πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ