Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ
Η κυβέρνηση δημιουργεί νέες γενιές αυθαιρέτων

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατά του «αυθαίρετου νομοσχεδίου» που δημοσιοποίησε χτες η κυβέρνηση και με το οποίο επιχειρεί να θέσει σε προεκλογική πολιτική ομηρία όσους έχτισαν αυθαίρετα με τη συνενοχή της και εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής βούλησης να εφαρμόσει ουσιαστικά προγράμματα λαϊκής κατοικίας.

Οπως είναι γνωστό, το νομοσχέδιο, που υπολογίζεται να ψηφιστεί στα τέλη του χρόνου, μεταξύ των άλλων προβλέπει: Τη ρευματοδότηση αυθαίρετων κατοικιών, αλλά και τον εκβιασμό των κατόχων αυθαιρέτων, αφού αν δεν τα πληρώσουν τώρα που μειώνονται οι προσαυξήσεις, θα τα πληρώσουν πολλαπλάσια, καθώς θα καθορίζονται πλέον με βάση τις αντικειμενικές αξίες της κάθε περιοχής. Επιπλέον καθιερώνει την υποχρεωτική ασφάλιση μελετών και ιδιωτικών κατασκευών που θα αυξήσει το κόστος των νέων οικοδομών, προς όφελος των ασφαλιστικών εταιριών. Τέλος μεταθέτει τις συνταγματικά καθιερωμένες ευθύνες του κράτους για την ποιότητα των κατασκευών και τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης στους ιδιώτες μηχανικούς και στους δήμους επισείοντας εναντίον τους σοβαρές ποινές και πρόστιμα.

«Οι χτεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης για ρυθμίσεις πολεοδομικού σχεδιασμού, αποτελούν αναποτελεσματικές παρεμβάσεις για το μέλλον των πόλεων και των αναπτυσσόμενων περιοχών της χώρας», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ) και συνεχίζει: «Οι εξαγγελίες για τις "ρευματοδοτήσεις" δεν εντάσσονται σε μία σοβαρή και συνολική πολιτική γης, που να προηγείται των αυθαιρέτων, να εξειδικεύεται κατά περιοχή, να μελετά τις οικιστικές πιέσεις, να σχεδιάζει τις μορφές ανάπτυξης, να προβλέπει τις ανάγκες προσφοράς και ζήτησης γης, έτσι ώστε να προσφέρει αδόμητη πολεοδομημένη γη σε αξία προσιτή στους πολίτες που θέλουν να ξεφύγουν από τον ασφυκτικό κλοιό των μεγαλουπόλεων και να μην αναγκάζονται να αγοράσουν γη εκτός σχεδίου και να αυθαιρετούν.

Χωρίς σοβαρή πολιτική γης οι "ρευματοδοτήσεις" θα είναι αποσπασματική και καθόλου αποτελεσματική πολιτική, η οποία θα συνεχίσει να δημιουργεί νέες γενιές αυθαιρέτων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με πρόσχημα την ...προστασία του Υμηττού προετοιμάζουν την «αξιοποίησή» του προς όφελος του κεφαλαίου (2020-11-14 00:00:00.0)
Η εμπορευματοποίηση της γης πίσω από τις μεγάλες τραγωδίες (2018-08-18 00:00:00.0)
Ελιγμοί μετά το φιάσκο (2004-02-12 00:00:00.0)
Απαίτηση να φύγει η κεραία (2001-01-24 00:00:00.0)
Κυβερνητικά "κόλπα" με τα αυθαίρετα (1998-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ