Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ
Αγανάκτηση για τα προβλήματα της Παιδείας

Τη μάχη για τη συνέχεια του αγώνα και τη συμπόρευση με το εργατικό κίνημα δίνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ της χώρας

Την πραγματική κατάσταση στην Παιδεία, όπως τη βιώνουν καθημερινά, περιέγραψαν και κατήγγειλαν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των γονιών σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ενόψει των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών. Οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ αναφέρθηκαν στα αιτήματα του κλάδου, με έμφαση σε αυτά που αφορούν τις αυξήσεις στις αποδοχές τους, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για ανισότιμη μεταχείριση σε σχέση με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους. Δήλωναν, επίσης, ότι οι αυξήσεις από 40.000 δρχ. στο νεοδιόριστο μέχρι 57.000 στις καταληκτικές αποδοχές των εκπαιδευτικών, εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση μονομερώς χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος.

Αναφέρθηκαν, επίσης, στη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, με ελλείψεις και υπεράριθμα τμήματα, στις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα στα ολοήμερα σχολεία με την προώθηση του θεσμού των ωρομισθίων, αλλά και την προωθούμενη αξιολόγηση, που χαρακτηρίστηκε ως χειραγώγηση του εκπαιδευτικού κόσμου. Διαψεύδοντας την κατάσταση που παρουσίασε το υπουργείο κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Αντ. Αντωνάκος δήλωνε ότι σε 8 μόνον από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης λείπουν 915 εκπαιδευτικοί. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Δ. Μπράτης εκτιμούσε ότι λείπουν πανελλαδικά από τα σχολεία 1.000 δάσκαλοι και 800 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων.

Η πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας Β. Τζιατζή σημείωσε ότι με την έναρξη της νέας χρονιάς οι γονείς ήρθαν αντιμέτωποι με μία πραγματικότητα διαφορετική από εκείνη που περιέγραφε η κυβέρνηση, με τα προβλήματα σχολικής στέγης να παραμένουν, τις επισκευές και συντηρήσεις σχολείων να καθυστερούν, ενώ εξέφρασε την αντίθεση των γονιών στη συνύπαρξη σχολείων και εμπορικών επιχειρήσεων στον ίδιο χώρο, όπως προγραμματίζουν ο ΟΣΚ και το υπουργείο Παιδείας. Αναφέρθηκε, επίσης, στο ολοήμερο σχολείο, σημειώνοντας ότι μέσα από αυτό ξεδιπλώνονται οι ανισότητες και λειτουργεί χωρίς εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Η εκπρόσωπος των γονιών εξέφρασε τη συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, σημειώνοντας ότι η αναβάθμισή τους είναι αίτημα και των γονιών.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης απεργούν στις 6 Οκτώβρη και για εκείνη τη μέρα προγραμματίζουν συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο. Σήμερα και αύριο, αναμένεται να ολοκληρωθεί ο κύκλος των γενικών συνελεύσεων των ΕΛΜΕ της χώρας, που συζητούν πρόταση για 48ωρη απεργία 6 και 7 Οκτώβρη, ενόψει της ολομέλειας προέδρων των ΕΛΜΕ, που θα γίνει στην Αθήνα την Παρασκευή, 26 Σεπτέμβρη. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, οι δυνάμεις της ΕΣΑΚ ΔΕΕ δίνουν τη μάχη για διεύρυνση του διεκδικητικού πλαισίου με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, για την επιτυχία της κινητοποίησης με τη συγκρότηση επιτροπών αγώνα και τη συμπόρευση με το εργατικό κίνημα και άλλους μαζικούς φορείς, στηριζόμενοι στην έμπρακτη αλληλεγγύη των ταξικών συνδικάτων και του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ