Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η διπλοβάρδια καλά κρατεί

Με 11 από τα 14 Δημοτικά Σχολεία να λειτουργούν ακόμα με το σύστημα της βάρδιας, αλλά και σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, ξεκίνησε φέτος η νέα σχολική χρονιά στο Δήμο Αμπελοκήπων της Δυτικής Θεσσαλονίκης και παρά την τεχνητή εικόνα ευφορίας που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση. Στο Δήμο Αμπελοκήπων, από το σύστημα της βάρδιας δε γλίτωσαν για μια ακόμη χρονιά ούτε τα νηπιαγωγεία, καθώς 12 από τα 14 λειτουργούν πρωί και απόγευμα. Το πρόβλημα της σχολικής στέγης είναι ιδιαίτερα έντονο, με αποτέλεσμα 2 από τα νηπιαγωγεία να στεγάζονται σε κτίρια... μαγαζιών και κάποια άλλα σε ακατάλληλες αίθουσες Δημοτικών Σχολείων.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, αφού 1 από τα 4 Γυμνάσια και 1 από τα 3 Λύκεια του δήμου λειτουργούν σε δυο βάρδιες.

Τουλάχιστον δυο από τα δημοτικά του δήμου στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια, επικίνδυνα για δασκάλους και μαθητές, λόγω της παλαιότητας και της ευτελούς κατασκευής τους. Το 2ο Δημοτικό Σχολείο φιλοξενείται σε προκατασκευασμένο κτίριο από τους σεισμούς του 1978, ενώ ένα ακόμα Δημοτικό στεγάζεται σε κτίριο που έφτιαξε η ΜΟΜΑ από το 1972!

Η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης από την πολιτεία και η μεταφορά του κόστους της στις πλάτες των δημοτών δυσχεραίνουν την επίλυση του κτιριακού προβλήματος στο δήμο. Τα δυο οικόπεδα που έχουν εδώ και καιρό εγκριθεί για αγορά από τη Νομαρχία για την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων παραμένουν δέσμια της έλλειψης χρηματοδότησης από το υπουργείο Παιδείας.

Στο σύνολο των σχολείων της Δυτικής Θεσσαλονίκης φοιτούν φέτος πάνω από 32.000 μαθητές, στοιβαγμένοι σε τμήματα των 27 και 30 ατόμων. Οι ελλείψεις σε δασκάλους και νηπιαγωγούς ξεπερνάνε τους 100, χωρίς να υπολογίζονται οι τάξεις υποδοχής και ενισχυτικής διδασκαλίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου Αμπελοκήπων, στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης λείπουν σήμερα από τα νηπιαγωγεία και τα πρωτοβάθμια σχολεία 50 δάσκαλοι, 25 νηπιαγωγοί, 9 καθηγητές αγγλικών και 9 καθηγητές μουσικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ