Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΕΡΙΟΥ
Ενας ο υποψήφιος μνηστήρας

Η ισπανική «Gas Natural» κατέθεσε τη μοναδική δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του 35% της ΔΕΠΑ

Η ισπανική «Gas Natural» είναι τελικώς η μοναδική εταιρία που κατέθεσε χτες δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του 35% της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες (σ.σ. δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών) το τίμημα που προτίθεται να καταβάλει η «Gas Natural» ξεπερνάει κατά τι τα 260 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που είχε δηλώσει από την προηγούμενη φάση του διαγωνισμού. Αντίθετα, από ό,τι προβλεπόταν, δεν κατέθεσαν προσφορές - αν και είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον - η γερμανική «Ruhrgas» και η ρωσική «Gazprom».

Το ποσό της δεσμευτικής προφοράς των Ισπανών, είναι κατά πολύ χαμηλότερο από αυτό που προσδοκούσε η κυβέρνηση που υπολόγιζε να εισπράξει από το ξεπούλημα μιας ακόμη δημόσιας επιχείρησης στρατηγικής σημασίας, περί τα 350 εκατ. ευρώ. Μένει να αποδειχτεί για μία ακόμη φορά η σκανδαλώδης κυβερνητική πολιτική παράδοσης της δημόσιας περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Κατά πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην παράδοση και αυτής της δημόσιας ενεργειακής επιχείρησης στην ισπανική εταιρία, θα διευρύνει τη συμμετοχή στη ΔΕΠΑ, τόσο των ΕΛ.ΠΕ που ήδη κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ και ελέγχονται (τα ΕΛ.ΠΕ) από το Λάτση, αλλά και από τη ΔΕΗ που αναμένει να αποκτήσει το 30% της ΔΕΠΑ.

Ασχετα από το ποιο σενάριο θα δρομολογηθεί, η ουσία είναι ότι το σύνολο του ενεργειακού τομέα της χώρας ελέγχεται από το ντόπιο ή ξένο κεφάλαιο, αποκλείοντας έτσι την οποιαδήποτε παρέμβαση του κράτους στη λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών με αποτέλεσμα να εγκυμονούνται σοβαρότατοι κίνδυνοι για την ασφάλεια της ενεργειακής επάρκειας και εφοδιασμού. Κίνδυνοι, που το τελευταίο διάστημα γίνονται όλο και πιο ορατοί, με πιο πρόσφατα τα παράδειγμα των μεγάλων συσκοτίσεων (μπλακάουτ) που σημειώθηκαν στις ΗΠΑ, στο Λονδίνο, στη Δανία, στη Νορβηγία και αυτό της περασμένης Κυριακής στην Ιταλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ