Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2004
Αναδιανομή εισοδημάτων με ταξικά κριτήρια

Εμφαση σε «δημοσιονομική πειθαρχία» και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, δίνει η κυβέρνηση Σημίτη και με τον προϋπολογισμό του 2004, το προσχέδιο του οποίου συζητείται μεθαύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο

Η τήρηση των δεσμεύσεων του Προγράμματος Σταθερότητας, η ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας (του ελληνικού κεφαλαίου), αλλά και η εξυπηρέτηση των προεκλογικών σκοπιμοτήτων της κυβέρνησης, είναι οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός του 2004. Αυτά προκύπτουν από ανεπίσημες δηλώσεις παραγόντων του οικονομικού επιτελείου, οι οποίοι επεξεργάζονται τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Εξάλλου, μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη, η Τράπεζα της Ελλάδας πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα την «ενδιάμεση έκθεση» για την ελληνική οικονομία.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη και, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, θα δοθεί στη δημοσιότητα την προσεχή Δευτέρα, 6 Οκτώβρη. Στα πλαίσια των επαφών που πραγματοποιεί το οικονομικό επιτελείο για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, εντάσσονται και οι επαφές που είχε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνας με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκε τον υπουργό Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκη. Στις δηλώσεις πάντως, που έκανε μετά τις συναντήσεις αυτές, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας απέφυγε να τοποθετηθεί στα «καυτά» θέματα της ελληνικής οικονομίας και απλά υποστήριξε ότι έδωσε τις απόψεις και τις ιδέες της Τράπεζας της Ελλάδας για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της, που αφορούν στην προστασία των συναλλασσόμενων με τις εμπορικές τράπεζες... Διέψευσε, επίσης, δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία έδωσε επιστολή προς τον πρωθυπουργό, όπου του εφιστούσε την προσοχή για τα μεγάλα ταμειακά ελλείμματα που παρουσιάζει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2003.

Ανεπίσημα, πάντως, και μέσω διαρροών, η Τράπεζα της Ελλάδας έχει εκφράσει την ανησυχία της για τη μη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και εισηγείται ενίσχυση των μηχανισμών της αντιπληθωριστικής πολιτικής, κυρίως μέσω των περικοπών στους μισθούς, αλλά και για τη βραδεία μείωση του δημόσιου χρέους. Η εκτίμησή τους για το μέσο πληθωρισμό είναι ότι στο τέλος του χρόνου θα διαμορφωθεί στο 3,5 - 3,6%, ενώ - είτε έμμεσα, είτε με ευθείες παρεμβάσεις - τα στελέχη της υποστηρίζουν τη θέση ότι την πληθωριστική σπείρα την τροφοδοτούν οι μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς, οι οποίες υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας... Και υποστηρίζουν δημόσια τέτοιες απόψεις, όταν από τη διαμάχη του λιανικού εμπορίου και των βιομηχάνων αποκαλύφθηκε το όργιο κερδοσκοπίας, τόσο των μεν, όσο και των δε. Κατάσταση, την οποία, τόσο η Τράπεζα, όσο και η κυβέρνηση γνώριζαν πολύ καλά, αλλά, όπως ανέφεραν στο «Ρ» στελέχη της πρώτης, «όταν ασχολούμαστε με τον πληθωρισμό, απαγορεύεται να προσεγγίσουμε την έννοια κέρδος»!

Για τις κεντρικές πτυχές του νέου κρατικού προϋπολογισμού, αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας θα αποτελέσει βασική επιδίωξη. Με τον όρο αυτό, εννοούν τόσο το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων (σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, για το 2004, αλλά και τα επόμενα χρόνια, θα εγγράφονται ετήσια έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 2 τρισ. δραχμών), αλλά και τα διάφορα φορολογικού χαρακτήρα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων.

Εξάλλου για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2003, δύο είναι τα βασικά προβλήματα της τρέχουσας διαχείρισης. Οι χαμηλές εισροές πόρων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, κατάσταση η οποία τείνει τα δύο τελευταία χρόνια να λάβει μόνιμα χαρακτηριστικά. Οι μεγάλες υπερβάσεις που παρατηρούνται στις δαπάνες των Ολυμπιακών έργων, οι οποίες έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Χαρακτηριστικό είναι ότι για τη χρήση του 2003 έχουν εισρεύσει στην Ελλάδα από την ΕΕ μόλις 161 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν προηγούμενες χρήσεις, οι δε δαπάνες του προϋπολογισμού των Ολυμπιακών έργων «τρέχουν» αυτήν τη στιγμή στην ταχύτητα των 2,5 τρισ. δρχ., ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο τελικός λογαριασμός θα ξεπεράσει τα 3,5 τρισ. δρχ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ