Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΚΚ Ουκρανίας: Να μη διευθύνει τη χώρα η αμερικανική πρεσβεία!

Μπαράζ ανάμειξης Δυτικών πρεσβευτών στις επιλογές της χώρας, κατά της συμμετοχής της Ουκρανίας στον «Ενιαίο οικονομικό χώρο», με Ρωσία, Λευκορωσία, Καζαχστάν

Οπως μεταδίδει από το Κίεβο το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «ΣΙΝΧΟΥΑ», η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας με ανακοίνωσή της εκφράζει την «ιδιαίτερη ανησυχία κι αγανάκτησή της», εξαιτίας του ότι «ανώτατοι διπλωματικοί υπάλληλοι των ΗΠΑ στην Ουκρανία επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις του ανεξάρτητου ουκρανικού κράτους». Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «με αυτόν τον τρόπο καταπατούν τόσο τη διεθνή αρχή της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους, όσο και τους εθνικούς νόμους μας, αλλά και επιδεικνύουν τη φανερή ασέβεια προς το λαό της Ουκρανίας, προς το κράτος μας». Η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας επισημαίνει πως «αυτή τη φορά σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο ο πρέσβης της Ουκρανίας Τζον Χερμπστ καθόρισε τι είναι υπέρ των συμφερόντων μας και τι όχι. Σημείωσε, μάλιστα, πως υπέρ των συμφερόντων της Ουκρανίας είναι να μη δυσκολέψει την ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση, ενώ για τον "Ενιαίο Οικονομικό Χώρο" συνέστησε να εξετάσουμε προσεκτικά τις συνέπειες αυτών των βημάτων».

Οι κομμουνιστές της Ουκρανίας υπογραμμίζουν πως «ο Ουκρανικός λαός και το κράτος είναι ικανά αυτοτελώς να καθορίζουν τις επιλογές τους, να αποφασίζουν για τις υποθέσεις τους. Η Ουκρανία έχει τη δική της ιστορία και παραδόσεις, τους δικούς της νόμιμους εκπροσώπους για την έκφραση, τον καθορισμό των κρατικών της συμφερόντων. Αυτό είναι πολιτικό αξίωμα, όπως επίσης και το ότι η Ουκρανία είναι υποκείμενο του διεθνούς δικαίου, νοικοκύρης στο σπίτι της. Αυτό το αξίωμα θα πρέπει να το θυμούνται», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, το πρόβλημα δε φαίνεται να αφορά πλέον μόνο τον Αμερικανό πρέσβη. Και άλλοι δυτικοί διπλωμάτες με δηλώσεις τους προσπαθούν να επέμβουν στην πολιτική ζωή της χώρας και τους προσανατολισμούς της. Οπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο «Ιντερφάξ», ο πρέσβης της Γερμανίας Ντίτμαρ Στιούντεμαν κατά την επίσκεψή του στην πόλη Ντονιέτσκ, κάλεσε την Ουκρανία να επιλέξει κατεύθυνση στη διαδικασία της καπιταλιστικής ενοποίησης. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Ολοκλήρωση προς διαφορετικές κατευθύνσεις δεν μπορεί να γίνει». Ο ίδιος για κάθε ενδεχόμενο έκρινε καλό να υπενθυμίσει ακόμη στους Ουκρανούς πως «ολοκλήρωση σημαίνει παραχώρηση τμήματος της κυριαρχίας σε κοινούς θεσμούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ