Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
«Φέρτε πίσω τα στρατεύματα»

Μαζική η συμμετοχή στο Λονδίνο

Associated Press

Μαζική η συμμετοχή στο Λονδίνο
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ - ΚΑΜΠΕΡΑ.--

«Μπους Στοπ», «Φέρτε πίσω τα στρατεύματα - Σταματήστε τώρα την αποικιακή κατοχή», είναι μερικά μόνο από τα δεκάδες συνθήματα που ακούστηκαν στις πολυπληθείς διαδηλώσεις που έγιναν ανά την αμερικανική επικράτεια.

Χιλιάδες πήραν μέρος στη διαδήλωση που έγινε στο Λος Αντζελες, μία διαδήλωση που διέσχισε και κάλυψε σχεδόν όλη τη Σάνσετ Μπούλεβαρντ. Δεκάδες φέρετρα «Παλαιστίνιων» μεταφέρθηκαν από τους διαδηλωτές που αξίωσαν «Παλαιστινιακό κράτος, Τώρα!». Η διαδήλωση ήταν η πρώτη μετά τη λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων την 1η Μάη, εν αντιθέσει με τους κατοίκους του Σαν Φρανσίσκο που είναι η πολλοστή φορά που πήραν μέρος σε κάποια κινητοποίηση κατά της κατοχής και του πολέμου. «Φέρτε τα στρατεύματα πίσω», το «Τζορτζ Μπους και θείε Σαμ το Ιράκ θα γίνει το δικό σας Βιετνάμ» και «Χρήματα για την Παιδεία και όχι για την Κατοχή»... ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στο Σαν Ντιέγκο, στη Σάντα Μπάρμπαρα, στην πόλη του Κάνσας, στο Σεν Λούις, στη Βοστόνη, στη Νέα Υόρκη, στην Αλεξάνδρεια της πολιτείας Βιρτζίνια, στο Σιάτλ αλλά και σε αρκετές πόλεις του Καναδά.

Οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ λόγω της διαφοράς της ώρας έκλεισαν τον κύκλο των αντιπολεμικών διαδηλώσεων που έγιναν σε 40 χώρες της υφηλίου κατά της κατοχής του Ιράκ αλλά και για την Παλαιστίνη.

Από τη διαδήλωση στο Λος Αντζελες
Από τη διαδήλωση στο Λος Αντζελες
Ο κύκλος της παγκόσμιας ημέρας κινητοποίησης ξεκίνησε την Παρασκευή μετά την προσευχή όταν χιλιάδες Αραβες και μουσουλμάνοι πήραν μέρος σε διαδηλώσεις που έγιναν στο Λίβανο, στη Συρία, στην Ιορδανία, στην Παλαιστίνη, στο Ιράκ, στο Μπαχρέιν, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Αίγυπτο, στο Σουδάν, στο Μαρόκο, στην Αλγερία, στο Ιράν, στο Πακιστάν, στην Ινδία, στις Φιλιππίνες αλλά και στη Νότια Κορέα, στην Ιαπωνία και σε πολλές πόλεις της Αυστραλίας.

Με συνθήματα που ζητούσαν την απομάκρυνση των στρατιωτών από το Ιράκ και του Τόνι Μπλερ από την Ντάουνινγκ Στριτ, χιλιάδες Βρετανοί διαδήλωσαν το πρωί του Σαββάτου στο Λονδίνο κατά της συνεχιζόμενης εμπλοκής της χώρας τους στον πόλεμο στο Ιράκ.

Στη Μαδρίτη, στη Βαρκελώνη, στη Σεβίλλη, στη Βιέννη, στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες, στη Βαρσοβία, στο Παρίσι, στο Οσλο, στη Ρώμη, στην Πάδοβα, στο Ελσίνκι, στην Αγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιήθηκαν ανάλογες πορείες εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ της απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων από το Ιράκ και υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους.


Στο Σαν Φρανσίσκο συμμετείχαν και στρατευμένοι
Στο Σαν Φρανσίσκο συμμετείχαν και στρατευμένοι

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ