Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σκληρές μάχες εντός και εκτός

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΧΑΜΠΑΝΤΙΓΙΕ - ΤΙΚΡΙΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Δε μετανιώνω διόλου για τον πόλεμο στο Ιράκ, ήταν μια απολύτως ορθή επιλογή, ασχέτως αν μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί απαγορευμένα όπλα», διατεινόταν, χτες, σε συνέντευξή του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, που δεν παρέλειψε να επαναδιατυπώσει την αισιοδοξία του για την εκμαίευση νέας απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Την ίδια στιγμή, όμως, δυτικά της Βαγδάτης, οι κατοχικές δυνάμεις βρίσκονταν εμπλεγμένες σε σκληρές πολύωρες μάχες, ενώ στη Βαγδάτη γινόταν μια νέα απόπειρα δολοφονίας κατά μέλους του διορισμένου, από τον κατοχικό διοικητή, Κυβερνητικού Συμβουλίου.

Εντός των ημερών, εκτιμά ο Κόλιν Πάουελ ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ότι θα έχει εγκριθεί ένα νέο ψήφισμα που θα προβλέπει την ενεργότερη διεθνή ανάμειξη στα έξοδα και στις προσπάθειες κατοχής και «ανοικοδόμησης» του Ιράκ, αλλά όχι και στην πολιτική του διακυβέρνηση και στη διαχείριση των οικονομικών του πόρων. Την ίδια στιγμή, όμως, ο Γάλλος ΥΠΕΞ επαναλάμβανε ότι η χώρα του επιμένει στην «τάχιστη μεταβίβαση των εξουσιών στους Ιρακινούς», ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος αντάλλαξε απόψεις για το θέμα με τον Κινέζο ομόλογό του.

Με την άμεση μεταβίβαση «ορισμένων εξουσιών» στους Ιρακινούς φέρεται, σύμφωνα με δημοσκόπηση, να συμφωνεί και το 72% των Αμερικανών, οι οποίοι, στην πλειοψηφία τους, αντιτίθενται στην αποστολή επιπλέον δυνάμεων και ζητούν την επιστροφή μεγάλης μερίδας στρατιωτών, ενώ ήδη φημολογείται ότι το Πεντάγωνο εξετάζει την αποστολή επιπλέον 15.000 στρατιωτών. Να κατευνάσει τις ανησυχίες αποπειράθηκε και ο Βρετανός ειδικός απεσταλμένος στο Ιράκ, πρώην πρέσβης στον ΟΗΕ, Τζέρεμι Γκρίνστοουκ, ο οποίος εκτίμησε ότι «και χωρίς διεθνή βοήθεια, που σίγουρα θα ήταν προτιμότερη, τα υπάρχοντα στρατεύματα επαναφέρουν σταδιακά την τάξη στη χώρα».

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ νέος γύρος αντιπαράθεσης έχει ξεσπάσει μετά τα δημοσιεύματα των εφημερίδων «Νιου Γιορκ Τάιμς» και «Ουάσιγκτον Ποστ», σύμφωνα με τα οποία η πλειοψηφία των πληροφοριών που η Ουάσιγκτον συγκέντρωσε πριν τον πόλεμο από τους Ιρακινούς εξόριστους που βρίσκονταν στο εξωτερικό, και κυρίως από το Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο του Αχμάντ Τσαλαμπί, αποδείχτηκαν ψευδείς και ιδιαίτερα όσα στοιχεία είχαν σχέση με το ιρακινό οπλοστάσιο. Η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, υπεράσπισε τις πληροφορίες, ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων απέστειλε επιστολή στον διευθυντή της CIA, στην οποία τονίζει ότι οι πληροφορίες που η υπηρεσία δημοσιοποίησε «είναι άκρως αμφισβητήσιμες».

Σκληρές και αιματηρές μάχες

Την ίδια ώρα, στο Ιράκ, τα κατοχικά στρατεύματα έδιναν σκληρές μάχες σε μια σειρά από περιοχές δυτικά της Βαγδάτης. Τα ξημερώματα, χθες, περισσότεροι από 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες μαζί με 100 Ιρακινούς αστυνομικούς εξαπέλυσαν τη μεγαλύτερη εκκαθαριστική επιχείρηση από την έναρξη της κατοχής στην ευρύτερη περιοχή του Τικρίτ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν εντοπίστηκαν οι καταζητούμενοι, αλλά έγιναν τουλάχιστον 92 συλλήψεις στην ευρύτερη περιοχή και καταστράφηκαν αρκετά σπίτια.

Το πρωί, αμερικανική αυτοκινητοπομπή δέχτηκε επίθεση με ρουκέτες και εκρηκτικά έξω από τη Χαλίντιγια, ενώ ανάμεσα στις πόλεις Φαλούτζα και Χαμπάντιγιε αυτοκινητοπομπή έπεσε σε νάρκη και δέχτηκε πυρά από πολυβόλα. Στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές αμερικανικές ενισχύσεις από αέρος και εδάφους. Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, αλλά, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ένας Αμερικανός σκοτώθηκε, άλλοι 7 τραυματίστηκαν, ενώ αρκετοί είναι και οι τραυματίες ανάμεσα στους Ιρακινούς πολίτες.

Επίσης, στη Χάουζα, κοντά στο Κιρκούκ, αμερικανικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ κατά ορισμένων εκατοντάδων διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 10χρονος Ιρακινός και να τραυματιστεί ένας 25χρονος. Την Κυριακή, τέλος, στην πόλη Χίλα, στο κεντρικό Ιράκ, Πολωνοί στρατιώτες συγκρούστηκαν με Ιρακινούς ενόπλους, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Ιρακινός και να συλληφθεί άλλος ένας.

Χθες, επίσης, ανακοινώθηκε ότι την Κυριακή στη Βαγδάτη, σημειώθηκε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του σιίτη κληρικού Τζαλαλουντίν αλ Σαγκίρ, που συμμετέχει στο διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο και στην επιτροπή επεξεργασίας του σχεδίου Συντάγματος. Ο ίδιος φέρεται να είναι καλά στην υγεία του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ