Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το ήθος και κάλλος της Ολυμπίας

Στη διάρκεια της μακρόχρονης συγγραφικής και διδακτικής προσφοράς του στην Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής, ο ανακηρυγμένος ως επίτιμος διδάκτορας της Πανεπιστημιακής Σχολής Σωματικής Αγωγής της σοσιαλιστικής (το 1984) Ουγγαρίας, τιμημένος με πολλές διακρίσεις (της Ελλάδας και του εξωτερικού), Κλεάνθης Παλαιολόγου (1902-1990) έγραψε μια σειρά κειμένων με θέμα την Ολυμπία και τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο θάνατός του (1990) εμπόδισε την έκδοση του βιβλίου, που προφανώς ονειρευόταν. Τα υπέροχης λογοτεχνικής γραφής κείμενα του Κλεάνθη Παλαιολόγου, τα οποία «ανακάλυψε» ο γιος του, Αγγελος, ήρθαν στο φως, με τον εξαιρετικά καλαίσθητα τόμο «Η Ολυμπία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες της αρχαιότητας», που παρουσίασαν χτες οι εκδόσεις «Εφεσος».

Για τον καθαρά ηθικο-παιδαγωγικό στόχο, την πανώρια, γάργαρη, σε δημοτική γλώσσα, λογοτεχνική γραφή, για τη μορφωτική πολυεδρικότητα (αρχαιολογική, ιστορική, αθλητική), τη σεναριακή παραστατικότητα, για το πάθος, για το ήθος και κάλλος, που αναδύονται από τα κείμενα του Κλεάνθη Παλαιολόγου, καθώς και για την ομορφιά των φωτογραφιών του Γιάννη Γιαννέλου, μίλησαν οι εκπρόσωποι των εκδόσεων, ο παλαίμαχος αθλητικογράφος Πέτρος Λινάρδος και ο Αγγ. Παλαιολόγος.

Τα κείμενα του Κλ. Παλαιολόγου, με μορφή μικρών κεφαλαίων, διαρθρώνονται σε 251 σελίδες, από τις οποίες οι πενήντα αφορούν σε μύθους, στη φύση, μυθικά και ιστορικά πρόσωπα, στο μοναδικό κάλλος των μνημείων της Ολυμπίας και στη φιλοσοφία που γέννησε το «ανθρωπιστικό και ειρηνικό» ολυμπιακό ιδεώδες. Οι άλλες διακόσιες σελίδες αναπτύσσουν με εξαιρετική επιστημονική γνώση τη γέννηση και εξέλιξη των αθλημάτων και των αγώνων που τελούνταν στην Ολυμπία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ