Σάββατο 4 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΗ ΕΠΤΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να σταματήσει τώρα η δίωξη

Στις 11 το πρωί της Δευτέρας η συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων

Η συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας στις 5 Απρίλη του 2001
Η συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας στις 5 Απρίλη του 2001
Με συγκέντρωση στο χώρο της Ευελπίδων, την ώρα που θα γίνεται η δίκη των επτά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, συνδικάτα και συνδικαλιστές θα καταδικάσουν τη Δευτέρα, 6 Οκτώβρη, αυτήν ακριβώς την πολιτική, που για να εξυπηρετήσει το μεγάλο κεφάλαιο χτυπά ταυτόχρονα στοιχειώδη δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Η δίωξη κατά των επτά στελεχών του ΠΑΜΕ ασκήθηκε με αφορμή τη συμβολική κατάληψη του υπουργείου Εργασίας στις 5 Απρίλη του 2001. Κινητοποίηση που έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στις μεγάλες κινητοποιήσεις που ακολούθησαν και στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες εργαζόμενοι, ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Οι εφτά που θα περάσουν από δίκη είναι οι: Γιώργος Μαύρικος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Ανδρέας Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, Παναγιώτης Σοφός, πρώην γενικός γραμματέας του ΕΚΑ, Γιάννης Πάσουλας, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, Βαγγέλης Βακάλης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Τάκης Βανδώρος, πρώην πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, και Βασίλης Σαραντόπουλος, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Μαζικό κάλεσμα έχει απευθύνει το ΠΑΜΕ σε συνδικάτα, ομοσπονδίες, στους εργαζόμενους και άλλους φορείς να συμμετέχουν αποφασιστικά στη συγκέντρωση που θα γίνει τη Δεύτερα, 6 Οκτώβρη στις 11 το πρωί έξω από τα δικαστήρια.

Την απαίτηση να σταματήσει τώρα η δίωξη σε βάρος των επτά συνδικαλιστών, αλλά και την καταδίκη της συμμετοχής της γενικής γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ι. Πανοπούλου, σε αυτή τη διαδικασία, μετέφεραν χτες με γραπτή τους δήλωση στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας οι δυο εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ που είναι μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ που μετέφερε τη δήλωση αρνήθηκε να νομιμοποιήσει με την παρουσία του στη συνεδρίαση του ΑΣΕ αυτήν την πολιτική και αποχώρησε.

Στη γραπτή τους δήλωση οι δυο εκπρόσωποι του ΠΑΜΕμ Χριστίνα Τσεντούρου και Γιώτης Μανωλάκος, αναφέρουν: «Η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΜΕ αποτελεί κλιμάκωση από την κυβέρνηση του χτυπήματος και της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης.

Η ταύτιση των ιστορικά αποδεκτών από την εργατική τάξη μορφών πάλης με εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου ή με τρομοκρατικές πράξεις, αποκαλύπτουν τις πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης.

Στόχο έχει να κάμψει την αντίσταση της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, του λαϊκού κινήματος ενάντια στις βάρβαρες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, να τρομοκρατήσει το λαό με συνεχόμενες δίκες, καταδίκες και παράνομες απεργίες, να αφήσει ελεύθερο το πεδίο στις ορέξεις των μονοπωλίων, των ιμπεριαλιστών και των σχεδίων τους.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η εμπλοκή της κυβέρνησης εκδηλώνεται και με τη συμμετοχή της γγ του υπουργείου Εργασίας και προέδρου του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, Ι. Πανοπούλου, ως βασικής μάρτυρα κατηγορίας εναντίον των διωκόμενων συναδέλφων μας.

Απαιτούμε να σταματήσει η δίωξη τώρα. Καταγγέλλουμε τη συμμετοχή της Ι. Πανοπούλου που είναι συμμετοχή ενάντια στο δικαίωμα των εργαζόμενων για δουλιά και δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Αρνούμαστε να λάβουμε μέρος στη σημερινή συνεδρίαση του ΑΣΕ δηλώνοντας ότι δε νομιμοποιούμε με την παρουσία μας αυτή την πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου.

Στη συνείδηση των εργαζομένων έχει καταδικαστεί η κυβερνητική πολιτική, γεγονός που επιβεβαίωσαν οι μεγάλες κινητοποιήσεις του 2001. Οι αγώνες, η αντίσταση και οι μορφές πάλης της εργατικής τάξης δε δικάζονται στη συνείδηση των εργαζομένων».

Την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, και απαιτεί να σταματήσουν αμέσως αυτές οι τρομοκρατικές ενέργειες και να γίνουν σεβαστά τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Καλούμε τους συνταξιούχους - τονίζεται - που ζήσαμε τέτοιες καταστάσεις παλιά και πρόσφατα, όπως το Μάρτη του 1995 στου Μαξίμου, να δώσουν μαζικά το "παρών" τη Δευτέρα στα δικαστήρια που δικάζονται τη Δευτέρα τα 7 στελέχη του ΠΑΜΕ».

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καλεί τις γυναίκες να συμπαρασταθούν στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που δικάζονται, με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση τη Δευτέρα έξω από τα δικαστήρια. «Η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης βλάπτει σοβαρά τα δικαιώματά μας», τονίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της.

  • Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση τη μέρα της δίκης έχουν ήδη απευθύνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, η Ομοσπονδία Φαρμάκου, η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, η Συντονιστική ΟΤΑ Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων ΦΑΓΕ ΑΕ, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Αθήνας, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π/Ε Ηλιούπολης, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, η Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, το Σωματείο Ελαιουργοσαπουνοποιών, η Ενωση Λογιστών Πειραιά, το Σωματείο Συντηρητών Βιομηχανίας, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Πειραιά, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιριών και Γραφείων Αθήνας, η Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων ΟΤΕ.

Επίσης την ποινικοποίηση των αγώνων καταγγέλλουν τα Εργατικά Κέντρα Λέσβου, Λάρισας, Κεφαλονιάς και Ιθάκης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Συμβολαιογραφείων Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας κ.ά..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ