Σάββατο 11 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΓΑ
Μεγαλύτερα χαράτσια διά νέου νόμου!

Προκλητικές αρνητικές αλλαγές εισπρακτικού χαρακτήρα σε βάρος των αγροτών προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση

Πολύ ξινά θα βγουν στους αγρότες τα 30 ευρώ αύξηση στις συντάξεις του ΟΓΑ από το 2004, που έταξε τον περασμένο μήνα ο παροχολόγος πρωθυπουργός. Ηδη στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει ετοιμαστεί νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει νέες εισπρακτικές αλλαγές στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης των αγροτών. Δηλαδή ακόμα μεγαλύτερα χαράτσια - εισφορές υπέρ του ΟΓΑ, που όμως δε σημαίνουν και καλές αυξήσεις στις συντάξεις των αγροτών. Το αντίθετο μάλιστα.

Στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου, που «μαγειρεύεται» ακόμα στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στο επόμενο διάστημα πρόκειται να πάει για ψήφιση στη Βουλή, προβλέπεται ότι στο εξής οι αυξήσεις στις εισφορές των αγροτών θα γίνονται πλέον με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ επίσης φαίνεται πως αλλάζει και ο τρόπος υπολογισμού τόσο για την πρόσθετη σύνταξη όσο και για την κύρια σύνταξη. Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 9α ορίζεται πως: «Από της ισχύος του παρόντος και εφεξής τα ποσά των συντάξεων ΟΓΑ (ν.4169/1961), τα ποσά των συντάξεων του Κλάδου Πρόσθετης Ασφάλισης (ν.1745/1987) και τα ποσά των συντάξεων του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης (ν. 2458/1997) αναπροσαρμόζονται, εντός των ορίων της εισοδηματικής πολιτικής, όπως καθορίζεται εκάστοτε με απόφαση της Επιτροπής Τιμών και Εισοδημάτων και των οικονομικών δυνατοτήτων του ΟΓΑ».

Το τελευταίο είναι και όλα τα λεφτά... που στο εξής θα πληρώνουν παραπάνω οι αγρότες, για να παίρνουν ακόμα μικρότερες συντάξεις. Γιατί, είναι γνωστό πως ο ΟΓΑ εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης γίνεται ελλειμματικός και τα σπασμένα θα πληρώσουν οι αγρότες. Εδώ υπάρχει και σκανδαλώδης μεθόδευση στο θέμα της πρόσθετης σύνταξης. Πάντως δε... νομίζουμε πως η κατάργηση των διατάξεων του άρθρου 9 παρ. 6 και του άρθρου 12 παρ. 6 του νόμου 2458/1997, που προβλέπεται στην παράγραφο 9β του προτεινόμενου για ψήφιση νομοσχεδίου, γίνεται για να πληρώνουν στο εξής οι αγρότες ακόμα μικρότερες εισφορές και να παίρνουν ακόμα μεγαλύτερες συντάξεις. Να σημειωθεί πως η προς κατάργηση παρ. 6 του άρθρου 9 του νόμου 2458/1997 λέει: «Τα ποσά των συντάξεων του Κλάδου και των κατώτατων ορίων αναπροσαρμόζονται κάθε φορά κατά το ποσοστό αναπροσαρμογής των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων και από την ίδια με εκείνες ημερομηνία». Επίσης η προς κατάργηση παρ. 6 του άρθρου 12 του ίδιου νόμου λέει: «Τα ποσά των συντάξεων του ΟΓΑ (ν. 4169/1961) καθώς και τα ποσά των συντάξεων του Κλάδου Πρόσθετης Ασφάλισης (ν. 1745/1987) αναπροσαρμόζονται από 1ης Ιανουαρίου 1997 και εφεξής κατά το ποσοστό μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή του έτους που αφορά την αναπροσαρμογή, όπως αυτή καθορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας».

Επιπλέον στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ορίζεται πως: «Από της ισχύος του παρόντος το δικαίωμα της επιλογής καταργείται και η υπαγωγή στην ασφάλιση του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών καθίσταται υποχρεωτική και για τους δύο συζύγους». Δηλαδή, στο εξής δε φτάνει να πληρώνει μόνο ο ένας εκ των συζύγων, αλλά και οι δύο για να έχουν υγειονομική περίθαλψη και το δέλεαρ θα είναι... ότι η κυβέρνηση φροντίζει στα γηρατειά να υπάρχει μια σύνταξη πείνας και στους δύο. Οσον αφορά τους νέους σε ηλικία αγρότες αυτοί θα πρέπει να πληρώνουν από τα 21 χρόνια εισφορές για να έχουν με τα τωρινά δεδομένα σύνταξη στα 65 τους. Κι όλα αυτά, μαζί με πολλά ακόμα άλλα αρνητικά που προβλέπονται στο σχετικό νομοσχέδιο, γίνονται μόλις έξι χρόνια μετά την ίδρυση του Ταμείου Κύριας Ασφάλισης των αγροτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ