Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ
Ακριτα υπέρ του Ταμείου Εγγυοδοσίας

Διαμαρτύρεται για την καθυστέρηση στη λειτουργία του και ζητά αύξηση του κεφαλαίου

Την επίσπευση λειτουργίας του περιβόητου Ταμείου Εγγυοδοσίας ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), με επιστολή της προς τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο, παραβλέποντας τις επιβαρύνσεις που συνεπάγεται ο τρόπος λειτουργίας του Ταμείου για τους μικρούς ΕΒΕ.

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας προβάλλεται από την κυβέρνηση ως ένα από τα πλέον θετικά μέτρα της υπέρ των μικρών επιχειρήσεων, που κατά τα άλλα αντιμετωπίζουν ένα εχθρικό περιβάλλον ύπαρξης, έτσι όπως το διαμορφώνει η γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης και η συνεχής στήριξή της προς το μεγάλο κεφάλαιο και την επέκτασή του σε βάρος των μικρών επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων. Υποτίθεται ότι σε ορίζοντα δεκαετίας θα μπορέσει να εγγυηθεί τη δανειοδότηση περισσότερων από 15.000 μικρών επιχειρήσεων, ενώ το μετοχικό του κεφάλαιο είναι 100 εκατ. ευρώ.

Παρά τις διακηρύξεις έχουν διατυπωθεί σοβαρές ενστάσεις από τους ΕΒΕ για τη λειτουργία του, καθώς αναμένεται να αυξήσει το κόστος των δανείων, αφού θα επιβαρύνεται το επιτόκιο για να δοθεί εγγύηση. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες παραμένουν οι μοναδικοί κριτές, για το αν θα δοθεί ή όχι κάποιο δάνειο στη βάση του αυθαίρετου κριτηρίου της «βιωσιμότητας» της επιχείρησης! Το αυξημένο κόστος και το κριτήριο της «βιωσιμότητας» αποκλείουν μια τεράστια μάζα ΕΒΕ από τη δανειοδότηση.

Η ΕΣΕΕ τα παραβλέπει όλα αυτά, ζητώντας την αύξηση των κεφαλαίων του Ταμείου στα 300 εκατ. ευρώ και αύξηση των συνολικών εγγυήσεων στο ποσό των 3 δισ. ευρώ, προκειμένου να δανειοδοτηθούν 40.000 - 50.000 επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ