Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ξεπουλούν γη, αέρα και θάλασσα...

Η ταχύτατη μεταφορά στην οικονομική ολιγαρχία της τεραστίων διαστάσεων δημόσιας περιουσίας, με χρονικό ορίζοντα τις ερχόμενες εκλογές, αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το γιγάντιο πρόγραμμα ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Πρόκειται για εφαρμογή μιας πολιτικής, η οποία δεν έχει μόνον ιδεολογικά στοιχεία - γενικώς μεταφορά περιουσιακών στοιχείων από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα - αλλά και την ικανοποίηση συγκεκριμένων μονοπωλιακών ομίλων, προς τους οποίους η κυβέρνηση σπεύδει να παραδώσει επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, προσδοκώντας να διασφαλίσει την οικονομική και πολιτική τους στήριξη στις επερχόμενες εκλογές.

Ετσι μετά την πώληση του 35% της ΔΕΠΑ, του 11% της Εθνικής, την ανακοίνωση για την εισαγωγή έως και του 15,7% των μετοχών της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο, τις εξελίξεις στο χώρο των τραπεζών (πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Γενικής), η κυβέρνηση άνοιξε χτες και το φάκελο της ΕΥΔΑΠ, ενώ παράλληλα δρομολόγησε τις διαδικασίες και για την πώληση του 100% του καζίνο Κέρκυρας. Αλλά η μεταφορά χρυσοφόρων τμημάτων του δημοσίου σε συγκεκριμένα και επώνυμα ιδιωτικά συμφέροντα τελειωμό δεν έχει. Στο προσεχές διάστημα αναμένεται η εισαγωγή της Εταιρίας Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ) στο Χρηματιστήριο, η οποία έχει σήμερα στην κατοχή της 70.000 στρέμματα δημόσιας γης, ξενοδοχεία του ΕΟΤ, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σπήλαια αρχαιολογικής σημασίας, κλπ. Πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία ανυπολόγιστης αξίας, τα οποία εκχωρούνται σε ιδιώτες που καραδοκούν, για ...αξιοποίηση. Σύμφωνα, τέλος, με πληροφορίες, στην κυβέρνηση έχουν καταλήξει στο ξεπούλημα του «φιλέτου» του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, έκταση η οποία θα οικοπεδοποιηθεί και θα πωληθεί σε ιδιώτες, προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια ελλείμματα του προϋπολογισμού των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Το νερό νεράκι...

Στις επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι η παράδοση του ελέγχου και της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτό προκύπτει και από τον «πόλεμο» που ξέσπασε ανάμεσα σε εκπροσώπους της οικονομικής ολιγαρχίας, αμέσως μετά την κυβερνητική ανακοίνωση το προηγούμενο καλοκαίρι ότι αναζητείται για την ΕΥΔΑΠ «στρατηγικός εταίρος», τον οποίο - μερίδα του ελεγχόμενου από επιχειρηματικά συμφέροντα Τύπου - διείδε στο πρόσωπο του μεγαλοκατασκευαστή Γ. Μπόμπολα. Η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ απασχόλησε χτες σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας. Αν και δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση, πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση αποφασισμένη να ανακοινώνει μέσα στις επόμενες μέρες το χρόνο και τη διαδικασία εκχώρησης του 20,3% του μετοχικού της πακέτου στον «στρατηγικό εταίρο». Από το ποσοστό αυτό, το 10,3% βρίσκεται στα χέρια του υπουργείου Οικονομικών (ΔΕΚΑ) και το υπόλοιπο 10% στο χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Τράπεζας.

Σε παλαιότερες δηλώσεις του πάντως ο υπουργός Οικονομίας «φωτογράφιζε» το προφίλ των υποψηφίων αγοραστών. Σύμφωνα με αυτές, «το ελληνικό δημόσιο αποφάσισε την αναζήτηση στρατηγικών συνεργασιών με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρησης τόσο στον κατασκευαστικό τομέα, όσο και στον τομέα διαχείρισης και επενδύσεων ύδατος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό»! Είναι ευνόητο, βέβαια, ότι ο ιδιώτης που θα μπει στην ΕΥΔΑΠ και θα προχωρήσει σε επενδύσεις, θα επιδιώξει στη συνέχεια να αποσβέσει την αξία των επενδύσεων και να αποσπάσει ένα λογικό κέρδος, με τη μέθοδο που χρησιμοποιεί κάθε ιδιωτική επιχείρηση. Δηλαδή, με την αύξηση των τιμολογίων της επιχείρησης, την οποία θα επωμιστούν οι καταναλωτές.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Και ενώ για την ΕΥΔΑΠ «φωτογραφίζεται» ο όμιλος Μπόμπολα, για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο η μάχη θα δοθεί ανάμεσα στους τραπεζικούς ομίλους της Eurobank (Λάτσης) και Alpha Bank (Κωστόπουλος), χωρίς να αποκλείεται και η συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Σήμερα αναμένεται η τυπική απάντηση από την πλευρά της διοίκησης του ΤΣΜΕΔΕ (συζητούσαν την εξαγορά του 34% του Ταμιευτηρίου από το ΤΣΜΕΔΕ, τον κύριο μέτοχο της Τράπεζας Αττικής), η οποία εικάζεται ότι θα είναι αρνητική. Ετσι ανοίγει ο δρόμος για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση του ΤΤ, όπου προβλέπεται να συμμετάσχουν οι εξής δύο: Η Eurobank και η Alpha, ίσως και η Εθνική. Τόσο απλά το ΠΑΣΟΚ αναδιανέμει τη δημόσια περιουσία στην οικονομική ολιγαρχία. Σε στάσεις εργασίας προχωρούν αύριο και μεθαύριο οι εργαζόμενοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στην επικείμενη ιδιωτικοποίησή του. Οι στάσεις εργασίας θα είναι από τις 11 π.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί και συγκέντρωση στο κεντρικό κατάστημα της Αθήνας.

Υπενθυμίζουμε ότι η συνδικαλιστική ηγεσία του Συλλόγου όλο αυτόν τον καιρό αποπροσανατόλιζε τους εργαζόμενους αφού αποδέχτηκε χωρίς καμιά αντίδραση τη μετατροπή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε Ανώνυμη Εταιρία στα τέλη του 2002, γεγονός που προδιέγραψε και τη μελλοντική πορεία ιδιωτικοποίησής του - προσφορά ενός ακόμα «φιλέτου» από την κυβέρνηση στους τραπεζίτες. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα τους στα δικά τους χέρια ώστε να βάλουν αποτελεσματικά φραγμό στα σχέδια ξεπουλήματος του ΤΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ