Τρίτη 28 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα κέρδη στο εμπόριο και λοιπές δραστηριότητες

Σημαντικά ήταν επίσης τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο και άλλους τομείς, πλην της μεταποιητικής βιομηχανίας. Οπως προκύπτει από το Οικονομικό Δελτίο της Εμπορικής Τράπεζας, το ποσοστό αύξησης των κερδών των μεγάλων εμπορικών και λοιπών επιχειρήσεων παρουσίασαν αύξηση ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ τόσο του πληθωρισμού όσο και του τζίρου τους.

Συγκεκριμένα, το 1998 συγκριτικά με το 1997:

  • Οι 6.054 εμπορικές επιχειρήσεις εμφανίζουν αύξηση κερδών 21,3%, με αύξηση πωλήσεων 12,4%.
  • Οι 6.662 εταιρίες λοιπών δραστηριοτήτων (δεν περιλαμβάνονται οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρίες και ο δημόσιος τομέας) εμφανίζουν αύξηση κερδών 63,6% και αύξηση πωλήσεων κατά 19%.

Το ποσοστό αύξησης των εμπορικών επιχειρήσεων είναι σχεδόν ΕΞΑΠΛΑΣΙΟ του πληθωρισμού (3,8%) και ΔΙΠΛΑΣΙΟ του ποσοστού αύξησης των πωλήσεων (12,2%). Αν μάλιστα συγκρίνει κανείς την κερδοφορία των μεγάλων εταιριών «λοιπών δραστηριοτήτων»- πλην μεταποίησης και εμπορίου - τότε προκύπτει πως το ποσοστό αύξησης των κερδών τους (63,6%) είναι περίπου ΔΕΚΑΕΦΤΑ ΦΟΡΕΣ μεγαλύτερο του πληθωρισμού και ΥΠΕΡΤΡΙΠΛΑΣΙΟ του τζίρου τους.

Με τόσο προκλητικά ποσοστά αύξησης των κερδών - που δεν είναι φαινόμενο μιας χρονιάς, αλλά παρατηρείται σε όλη τη δεκαετία του 1990 - κάθε σχόλιο περί «κοινωνικής πολιτικής» που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ περιττεύει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ