Κυριακή 19 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μεταξύ πιθανού και απίθανου

Φωτογραφίες από την παράσταση «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ»
Φωτογραφίες από την παράσταση «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ»
«Καλώς ήρθατε στη μαγική αυλαία! Πλησιάστε και θαυμάστε την ομορφιά και την ιδιοφυΐα! Θα παρακολουθήσετε μια επίδειξη θαυμάτων του σύγχρονου κόσμου. Προσπαθήστε μόνο να θυμάστε ότι τα μόνα θαύματα που μπορούν να μας σώσουν, είναι αυτά που συμβαίνουν μέσα μας!».

Μετά από μια επιτυχημένη πρώτη χρονιά λειτουργίας και την αγάπη του κόσμου για το Μαύρο Θέατρο της Πράγας, το θέατρο «Coronet» καθιερώνει το φεστιβάλ Μαύρου Θεάτρου και υποδέχεται το θίασο που δεν ήρθε πέρυσι, το θίασο «National Black light Theatre of Prague» και το έργο «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ», από τις 24 Οκτώβρη μέχρι 2 Νοέμβρη. Ενώ, στη συνέχεια, ακολουθεί ο θίασος «Image» με τις παραστάσεις «Cabinet» και «Kaleidoscope» και το φετινό φεστιβάλ μαύρου θεάτρου θα κλείσει με μια ιστορία που έχει αγαπηθεί από όλους, το γνωστό μας «Peter Pan» από το θίασο του Jiri Srnec, ιδρυτή του Μαύρου Θεάτρου της Πράγας.

Η «καταγωγή» και η ιστορία

Η καταγωγή του Μαύρου Θεάτρου εντοπίζεται στις αυτοκρατορικές αυλές της Ασίας και στην τεχνική του «μαύρου δωματίου» ή «μαύρου κουτιού», που είχε αναπτυχθεί εκεί, όπου σε μια μικροσκοπική σκηνή επενδυμένη με ύφασμα, αθέατοι μαριονετίστες ντυμένοι στα μαύρα κινούνταν σαν αντικείμενα που φωτίζονταν από κεριά. Η τεχνική αυτή εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και το 1961 ο Jiri Srnec ίδρυσε το «Μαύρο Θέατρο της Πράγας» όταν, με αφορμή τη διατριβή του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Κρατικού Κονσερβατουάρ και της Ακαδημίας Θεάτρου της Πράγας, άρχισε να πειραματίζεται με το black light και τις εφαρμογές του στη θεατρική σκηνή. Η τεχνική του Μαύρου Θεάτρου στηρίζεται στο μαύρο σκηνογραφικό χώρο (μαύρο βελούδο) εντός του οποίου κινούνται οι καλλιτέχνες και οι χειριστές διάφορων αντικειμένων ντυμένοι με κατάμαυρα ρούχα από την κορυφή ως τα νύχια, πράγμα που τους καθιστά αθέατους στους θεατές. Αυτό που βλέπουν οι θεατές, είναι ένα μαγικό παιχνίδι του πιθανού και του απίθανου όπου πολύχρωμα αντικείμενα αιωρούνται στον αέρα σαν να έχουν δική τους ανεξάρτητη βούληση και ζωή, σε απόλυτο συγχρονισμό με τους ηθοποιούς που «αφηγούνται» στο θεατή την ιστορία τους μέσα από τη διεθνή γλώσσα της παντομίμας.

Φανταστικά ταξίδια


Η τελευταία παραγωγή του θιάσου «Black light Theatre of Prague» μάς ταξιδεύει μαζί με τον Γκιούλιβερ σε φανταστικούς τόπους και κόσμους. Η παράσταση είναι βασισμένη στο κλασικό έργο του Jonathan Swift «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ» και παρουσιάζει τα φανταστικά ταξίδια του ναυτικού Γκιούλιβερ που φυλακίστηκε γιατί τόλμησε να περιγράψει τις εμπειρίες του από τις μυστηριώδεις και ανεξερεύνητες χώρες. Η βραβευμένη στο περσινό διεθνές φεστιβάλ θεάτρου του Εδιμβούργου παράσταση, είναι ένας ονειρικός συνδυασμός όπου συνυπάρχουν «ζωντανοί» ηθοποιοί που ερμηνεύουν τους ρόλους τους ταυτόχρονα με την προβολή μιας ταινίας. Ο τέλειος συγχρονισμός των ηθοποιών με την ταινία, η τεχνική του μαύρου θεάτρου και τα ειδικά εφέ, έχουν σαν αποτέλεσμα μια πρωτότυπη παράσταση που συναρπάζει μικρούς και μεγάλους.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη παραγωγή του θιάσου «National Black light Theatre of Prague» που κατά τη διάρκεια της πορείας του έχει παρουσιάσει μεγάλες παραγωγές όπως τον «Δον Κιχώτη», τον «Βαρόνο Μινχάουζεν» ή την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», σε χιλιάδες παραστάσεις και σε περισσότερες από τριάντα χώρες.

Αυτή τη φορά θα παρουσιαστεί σε μια καινούρια εκδοχή, η οποία κάνει παγκόσμια περιοδεία εδώ και ένα χρόνο (από τότε που παρουσιάστηκε στο μεγάλο φεστιβάλ θεάτρου του Εδιμβούργου). Το έργο, ένα θέαμα με νάνους και γίγαντες, βασίζεται στα μυθιστορήματα «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ», του Jonathan Swift και «Ο ταξιδιώτης των άστρων», του Jack London. Πρόκειται για μια αλληγορία για την ακαταμάχητη δύναμη της πίστης, της διανοητικής ελευθερίας και κυρίως της αδέσμευτης φαντασίας. Πρωταγωνιστής είναι ο Γκιούλιβερ, ένας καλοπροαίρετος ναύτης που, ύστερα από αλλεπάλληλα ναυάγια σε άγνωστα και φανταστικά μέρη, επιστρέφει στην πατρίδα του για να βρεθεί αντιμέτωπος με τις προκαταλήψεις των ανθρώπων που δεν είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι υπάρχουν άγνωστοι κόσμοι. Προτιμούν, αντίθετα, να επιβάλουν στον Γκιούλιβερ, τον κομιστή καινών δαιμονίων, τη σιωπή και έτσι τον φυλακίζουν. Αν όμως του στερούν το δικαίωμα να κινείται ελεύθερα, δεν μπορούν να θίξουν την πνευματική ελευθερία του. Ετσι ο ήρωας επιχειρεί παράτολμα ταξίδια στο βασίλειο της φαντασίας, χωρίς περιορισμούς χώρου και χρόνου, πέρα από τα όρια της ύπαρξης.


Σ. ΑΔΑΜΙΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ