Τρίτη 28 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μπούμερανγκ έγινε η στημένη ημερίδα

Οι μαθητές, που είχαν μεταφερθεί σε προεκλογική φιέστα του Ακη Τσοχατζόπουλου, αντέδρασαν δυναμικά  στην προσπάθεια χειραγώγησης

Την ίδια στιγμή που οι υπουργοί της κυβέρνησης ξετρυπώνουν υπουργικές αποφάσεις, προκειμένου να απαγορεύσουν και να εμποδίσουν την ενημέρωση και τη διακίνηση ιδεών σε κλιμάκιο του ΚΚΕ (είναι συγκεκριμένο το παράδειγμα σε σχολείο της Ηλιούπολης που απαγορεύτηκε η περιοδεία με επικεφαλής την υποψήφια βουλευτή του Κόμματος στην Α' Αθήνας Αρετή Μήτση), οι ίδιοι αξιοποιούν κάθε μηχανισμό, για να προσεγγίσουν τους μαθητές και τους γονείς τους. Ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα λοιδορούσαν, συκοφαντούσαν τους αγώνες τους και έστελναν και στέλνουν τα ΜΑΤ και τους εισαγγελείς στα σχολεία, τώρα ήρθε η ώρα να δείξουν την... ευαισθησία τους.

Στα κλιμάκια του ΚΚΕ προβάλλουν την Υπουργική Απόφαση 21/2/85, επί υπουργίας Απ. Κακλαμάνη με Α.Π. 240/5/Γ2/1519, στην οποία αναφέρεται ότι «απαγορεύεται κάθε ομιλία πολιτικού περιεχομένου προς μαθητές ή εκπαιδευτικούς μέσα στο χώρο του σχολείου από εκπροσώπους κομμάτων, φορείς συλλογικών οργάνων ή άλλα πρόσωπα». Ομως, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αμυνας και ο υπουργός - πλασιέ των ΝΑΤΟικών συμφερόντων στην περιοχή, Ακης Τσοχατζόπουλος, μετέφερε χτες μαθητές σε στημένη προεκλογική φιέστα στη Θεσσαλονίκη. Η δήθεν ημερίδα «Νέοι - Αμυνα και Ακριτική Ελλάδα» του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου Αίμου, στην οποία μεταφέρθηκαν μαθητές της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων εξελίχθηκε τελικά σε μπούμερανγκ και μέγα φιάσκο για τους διοργανωτές, παρά το καμουφλάζ.

Τους πήραν χαμπάρι

Για λίγα λεπτά παρέμεινε στην αίθουσα του ξενοδοχείου HAYAT στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος. Πολλοί από τους συγκεντρωμένους μαθητές όταν πήραν χαμπάρι ότι η λεγόμενη ημερίδα με θέμα τους στρατευμένους νέους ήταν απλά μια προεκλογική φιέστα, βρήκαν πολλούς τρόπους να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους. Στις αίθουσες του ξενοδοχείου, που ήταν γεμάτες μπουφέδες και εδέσματα, επικράτησε ένα κλίμα «χαβαλέ» που γρήγορα μεταφέρθηκε στην κύρια αίθουσα, όπου γίνονταν οι ομιλίες. Οι διοργανωτές καλούσαν τους μαθητές να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις. Η απάντηση ήταν η γενικευμένη αδιαφορία. Και ενώ η πλειοψηφία των μαθητών αναρωτιόταν, πού θα οδηγηθεί αυτή η διοργάνωση, ξαφνικά στη μέση των ομιλιών διέκοψε το προεδρείο για να καλέσει στο βήμα τον υπουργό Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, προκειμένου να χαιρετίσει. Ο υπουργός στον τρίλεπτο χαιρετισμό του απέδειξε ότι μπορεί να μιλάει, χωρίς να λέει τίποτα. Φανφάρες για αξιοκρατία, για ισοτιμία των γυναικών στο στράτευμα, για μείωση της θητείας, πλασάρισμα του μισθοφορικού στρατού, ώσπου ένα πανό που ξεδίπλωσαν μαθητές των ημερήσιων σχολείων τον ανάγκασε να αλλάξει ύφος και περιεχόμενο στην ομιλία του.

Λεφτά για την παιδεία όχι για του ΝΑΤΟ τα στρατηγεία

Το πανό που έκανε αίσθηση στους συμμετέχοντας και πολλοί ήταν αυτοί που χειροκρότησαν μόλις το διάβασαν, έγραφε: «Για την πατρίδα μας ΝΑΙ, για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ΟΧΙ». Ο Ακης Τσοχατζόπουλος απάντησε στους μαθητές του Συντονιστικού ότι συμφωνεί με το πρώτο σκέλος του συνθήματος που αναγραφόταν στο πανό, αλλά όχι και για το δεύτερο, εξηγώντας και το γιατί. Στη διάρκεια αυτής της απολογητικής ομιλίας του, πολλοί μαθητές φώναζαν συνθήματα όπως «δώστε λεφτά για την παιδεία κι όχι για του ΝΑΤΟ τα στρατηγεία». Λέγοντας αυτά ο υπουργός αποχώρησε από την αίθουσα, προκαλώντας την αποδοκιμασία πολλών παρευρισκομένων.

Στη συνέχεια το προεδρείο πιέστηκε, για να δώσει το λόγο στους μαθητές του Συντονιστικού. Μιλώντας ο Χρήστος Σπυριδάκης κατήγγειλε τον υπουργό, που κάλεσε τους μαθητές σ' αυτή τη φιέστα, προκειμένου να τους κάνει κλακαδόρους. Κινητοποιήθηκε ολόκληρος μηχανισμός, για να αφήσουν οι μαθητές τα μαθήματά τους και να έρθουν εδώ, πρόσθεσε.

Στην παρέμβαση της η Αγγελική Μαργαρίτη από το ΙΕΚ Επανωμής ανέφερε ότι ο πατριωτισμός για τον οποίο γίνεται πολύς λόγος στην αίθουσα αυτή, δεν έχει να κάνει με μια αφαιρετική έννοια, αλλά με την ανάγκη της υπεράσπισης της πατρίδας. «Πώς εξυψώνεται ο πατριωτισμός και ο πολιτισμός των Ελλήνων, όταν ένα από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα του 20ού αιώνα γίνεται με την υπογραφή και συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης; Οταν αυτή η κυβέρνηση με μεγάλη προθυμία επέτρεψε τη διέλευση των ΝΑΤΟικών δολοφόνων μέσα από τη χώρα μας;», τόνισε η μαθήτρια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μισογεμάτο (2024-05-24 00:00:00.0)
Διαδικτυακή φιέστα για τις νέες τεχνολογίες (2010-10-09 00:00:00.0)
Ηξερε πού πήγαινε! (2008-09-12 00:00:00.0)
Μέσα φιέστα, έξω διαμαρτυρία! (2007-09-20 00:00:00.0)
Συνεχίζουμε... (2005-12-10 00:00:00.0)
Ετοιμάζεται νέα φιέστα για τον Ακη! (2000-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ