Κυριακή 19 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Για μια μεγάλη αντεπίθεση των λαών

Πικετοφορία φιλειρηνιστών στο Τελ Αβίβ ενάντια στις επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων

Associated Press

Πικετοφορία φιλειρηνιστών στο Τελ Αβίβ ενάντια στις επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων
Ο Θ. Παφίλης, εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ, που ήταν και ο βασικός εισηγητής στη Διάσκεψη, στην ομιλία του έκανε ειδική αναφορά στην ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο του αντιπολεμικού κινήματος και μίλησε για «ελπιδοφόρα διαπίστωση της λαϊκής αφύπνισης».

«Οι λαοί όλου του κόσμου, τόνισε, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή και εντεινόμενη επιθετικότητα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, η οποία εκδηλώνεται σε όλους τους τομείς. Ενας αδυσώπητος πόλεμος έχει εξαπολυθεί σε όλες τις ηπείρους. Αυτός εκδηλώνεται είτε με τις ανοιχτές στρατιωτικές επεμβάσεις, είτε με την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαών. Η ανθρώπινη ζωή πια υπολογίζεται σαν μια ασήμαντη, οικονομική μονάδα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου ανατρέπονται.

Ποτέ στην ιστορία της η ανθρωπότητα δεν είχε τόσες επιστημονικοτεχνικές δυνατότητες ώστε οι άνθρωποι να ζουν μια αξιοπρεπή ζωή. Και όμως 30.000 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά από την πείνα. Εκατομμύρια το χρόνο από αρρώστιες, εκατοντάδες εκατομμύρια ζουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Την ίδια στιγμή απίστευτος πλούτος συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια. Τα κέρδη π.χ. μιας πολυεθνικής εταιρίας αντιστοιχούν στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν 70 χωρών. Αυτήν ακριβώς την κατάσταση στην ανθρωπότητα θέλει να διασφαλίσει η νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, επιχειρώντας να υποδουλώσει χώρες και λαούς που αναζητούν λύση και διέξοδο για ένα δίκαιο και ειρηνικό μέλλον».


Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα πολεμικά μέτωπα που έχει ανοίξει ο ιμπεριαλισμός ανά τον κόσμο και στις επεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. «Δυστυχώς, είπε, αυτή η στρατηγική του προληπτικού πολέμου υιοθετήθηκε και από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με την αποδοχή του κειμένου Σολάνα στη Σύνοδο Κορυφής στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2003».

Συνεχίζοντας επισήμανε: «Παρά την τεράστια προπαγανδιστική εκστρατεία που εξαπολύεται σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε οι λαοί να αποδεχτούν τη σημερινή κατάσταση και να εγκαταλείψουν τον αγώνα για μια ειρηνική και δίκαιη ανθρωπότητα, παρά την πρωτοφανή και πολύπλευρη τρομοκρατία που χρησιμοποιούν οι θιασώτες της νέας τάξης, ένα ογκούμενο, πολύμορφο παγκόσμιο κίνημα αναπτύσσεται. Για πρώτη φορά στην ιστορία του φιλειρηνικού κινήματος πραγματοποιήθηκαν τόσο μεγάλες διαδηλώσεις σε πάνω από 100 χώρες, στις οποίες εκφράστηκε όχι μόνο η αντίθεση στον πόλεμο, αλλά και η γενικευμένη αμφισβήτηση της νέας τάξης πραγμάτων. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης πήρε μέρος σε αυτές μέσα από τις Εθνικές Επιτροπές -μέλη του. Διοργάνωσε παγκόσμια κινητοποίηση στις 12 Απρίλη στην οποία ανταποκρίθηκαν 67 χώρες».

Και κατέληξε: «Μπροστά στην κρισιμότητα των εξελίξεων προβάλλει άμεσα η αναγκαιότητα ενός παγκόσμιου συντονισμένου κινήματος που θα στηρίζεται στα ισχυρά κινήματα των ξεχωριστών χωρών. Θεωρούμε πολύ σημαντική και ελπιδοφόρα την απόφαση 7 οργανώσεων (AAPSO, IADL, OSPAAAL, WFDW, WFDY, WFTU, WPC) να συνεργαστούν και να συντονίσουν τη δράση τους σε παγκόσμιο επίπεδο και θα ήθελα να σημειώσω πως η συμβολή του ινδικού κινήματος σε αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντική. Εχουμε την πεποίθηση πως αυτός ο νέος πόλος θα φέρει σε στενότερη επαφή εκείνες τις λαϊκές δυνάμεις που αναζητούν το δρόμο της αποτροπής και ανατροπής των σχεδίων της νέας τάξης.

Ελπίζουμε πως στο επόμενο Γενικό Συνέδριο του ΠΣΕ στην Αθήνα, το Μάη του 2004, πλήθος οργανώσεων από όλα τα κοινωνικά κινήματα θα διακηρύξουν την απόφασή τους να εργαστούν αποφασιστικά ώστε να επιταχύνουν τον αγώνα των λαών για να συντρίψει την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Πιστεύουμε πως τα κινήματα ειρήνης της ασιατικής ηπείρου, που βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, θα συμβάλουν αποφασιστικά σε μια νέα άνοδο των λαϊκών αγώνων.

Ας επαναβεβαιώσουμε το σύνθημα του προηγούμενου συνεδρίου του ΠΣΕ "Παγκόσμια δράση κατά της νέας τάξης πραγμάτων για έναν 21ο αιώνα της ειρήνης, ασφάλειας και ανάπτυξης". Ας δυναμώσουμε τον αγώνα μας για μια μεγάλη αντεπίθεση των λαών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ