Κυριακή 19 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εγκρίθηκε η «Ατζέντα 2010»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η πρώτη μάχη για την «Ατζέντα 2010», δηλαδή το πακέτο μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και το σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας, αφού η Κάτω Βουλή, με 306 ψήφους υπέρ και 291 κατά, ενέκρινε το νομοσχέδιο. Η έγκριση του νομοσχεδίου ήταν προσωπικό «στοίχημα» για τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος είχε συνδέσει την ψήφισή της με το πολιτικό του μέλλον, έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις μελών του κυβερνώντος κόμματος SPD, αλλά και των κυβερνητικών εταίρων Πρασίνων. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι τελείωσαν τα προβλήματα για τον Γερμανό καγκελάριο. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί και από την Ανω Βουλή, τον έλεγχο της οποίας έχει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα.

Ανάμεσα στις βασικές αλλαγές που επιφέρει το αντιλαϊκό πακέτο μεταρρυθμίσεων είναι η δραστική μείωση του βοηθήματος ανεργίας στο επίπεδο του βοηθήματος απορίας, η μείωση του χρονικού διαστήματος παροχής του επιδόματος ανεργίας σε 12 μήνες - από 32 που είναι σήμερα - μετά την απόλυση του εργαζομένου καθώς και περικοπές στο ύψος του επιδόματος.

Επίσης, προωθείται η σταδιακή «ελαστικοποίηση» της προστασίας των εργαζομένων από απολύσεις στις μικρές επιχειρήσεις, η αύξηση της οικονομικής συμμετοχής των ασφαλισμένων στην τιμή των χορηγούμενων φαρμάκων και ο περιορισμός των δυνατοτήτων πρόωρης συνταξιοδότησης ενώ η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη μετατίθεται για «το μέλλον».

Η Ανω Βουλή ενέκρινε νωρίτερα το νομοσχέδιο φορολογικών περικοπών, την αύξηση της φορολόγησης του καπνού και τη φορολογική αμνηστία για τους Γερμανούς, που έχουν κεφάλαια στο εξωτερικό. Επίσης, νωρίτερα εγκρίθηκε από την Κάτω Βουλή και το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας, που προβλέπει τη μείωση των εισφορών για την περίθαλψη από 14,4% του ακαθάριστου μισθού σε 13,6% το 2004 και σε 12,15% το 2006, ενώ εφεξής κάθε ασθενής, που μέχρι τώρα δεν πλήρωνε απολύτως τίποτα για την περίθαλψή του, θα καταβάλει 10 ευρώ το τρίμηνο για ιατρικές επισκέψεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ