Σάββατο 18 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«Χαμένοι στη μετάφραση»

Ο Μπομπ Χάρις (Μπιλ Μάρεϊ) και η Σαρλότ (Σκάρλετ Γιόχανσον) είναι δυο Αμερικανοί στο Τόκιο. Ο Μπομπ είναι ένας κινηματογραφικός αστέρας, που βρίσκεται στην πόλη για τα γυρίσματα διαφημιστικού για ουίσκι, ενώ η Σαρλότ είναι μια νεαρή γυναίκα, που απλώς σκοτώνει το χρόνο της ακολουθώντας τον επαγγελματία φωτογράφο άντρα της σε ακόμα ένα ταξίδι για δουλιά. Πάσχοντας από αϋπνίες ο Μπομπ και η Σαρλότ θα συναντηθούν στο μπαρ του ξενοδοχείου και μια τυχαία συνάντηση θα μετατραπεί σε πρωτοφανή φιλία. Καθώς ο Μπομπ και η Σαρλότ ξεχύνονται στους δρόμους του Τόκιο, αντιμετωπίζοντας συχνά ξεκαρδιστικά περιστατικά με τους κατοίκους του, ανακαλύπτουν μέσα τους μια νέα πίστη στις πιθανότητες της ζωής.

Η ζωή του Μπομπ είναι ένα κουβάρι. Περνά κρίση ηλικίας και ψάχνει για ένα καινούριο ξεκίνημα. Από την άλλη η Σαρλότ είναι γύρω στα είκοσι και δεν ξέρει τι να κάνει με τη ζωή της. Ο Μπομπ και η Σαρλότ είναι δυο άνθρωποι που βρίσκονται στα αντίθετα άκρα. Περνούν και οι δυο την προσωπική τους κρίση και οι δυο μαζί κάνουν μια προσπάθεια να ξεδιαλύνουν τη ζωή τους και όλα αυτά μακριά από την πατρίδα τους, σε μια χώρα άγνωστη, αντιφατική, αλλά οικεία και ζεστή, ανάλογη με την ψυχολογία του Μπομπ και της Σαρλότ τη συγκεκριμένη στιγμή της ζωής τους.

Η Σοφία Κόπολα φτιάχνει μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς (γυρισμένη εξολοκλήρου στο Τόκιο) και χαρίζει στον Μπιλ Μάρεϊ τον πιο αστραφτερό ρόλο στην καριέρα του.

Το σενάριο δουλεμένο στο «χέρι» και βασισμένο στην ψυχολογία, δεν αφήνει ίχνος αντιφατικότητας, ενώ δεν ξεχνά την ευαίσθητη πλευρά των πραγμάτων, γήινα χρώματα και ρεαλισμός, χωρίς το φιλμ να χάνει το μυθοπλαστικό του στοιχείο και τη ρομαντική ατμόσφαιρα... Το «Χαμένοι στη μετάφραση» είναι μια τρυφερή ιστορία και ένας στοχασμός για τις ανθρώπινες σχέσεις, που φτιάχνονται από το πουθενά. Γιατί όλοι θέλουμε να έρθουμε πιο κοντά.

«Lost in translation»

Κοινωνική περιπέτεια, αμερικανικής παραγωγής 2003. Σκηνοθεσία: Σοφία Κόπολα. Με τους: Μπιλ Μάρεϊ, Σκάρλετ Γιόχανσον, Τζιοβάνι Ρίμπιζι, Ανα Φάρις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ