Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Δυναμώνει τον ταξικό αγώνα, ανεβάζει τις μορφές πάλης

Ανάπτυξη αγώνων με ακόμα πιο ανεβασμένες μορφές πάλης, με καθημερινή συγκέντρωση δυνάμεων και μεγάλωμα του ταξικού μετώπου, του ΠΑΜΕ, ώστε να αποκρουστεί αποτελεσματικά η ενιαία επίθεση από την πολιτική κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και μεγάλου κεφαλαίου και να δοθεί προοπτική στην πάλη για ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων.

Σ' αυτή τη γραμμή αποφάσισαν μέσα από τη γενική συνέλευσή τους οι οικοδόμοι της Αθήνας να κινηθεί το επόμενο διάστημα το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Οι οικοδόμοι ενέκριναν το πρόγραμμα δράσης και το πλαίσιο διεκδίκησης που έθεσε η διοίκηση. Ταυτόχρονα δήλωσαν, ότι θα δώσουν όλες τις δυνάμεις για την επιτυχία του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ στις 23 Οκτώβρη, και της απεργίας που θα εξαγγείλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, για το τρίτο δεκαήμερο του Νοέμβρη.

Στην εισήγηση ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Βαγγέλης Βακάλης, αναφέρθηκε στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για τον κλάδο και συνολικά την εργατική τάξη από την επίθεση του κεφαλαίου, ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις και τη συνέχιση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού. Η ανάγκη, σημείωσε, οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν τη στρατηγική του κεφαλαίου, να πετύχουν αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της δημοκρατίας, θα τους φέρει μπροστά στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουν πολύ πιο ανεβασμένες μορφές πάλης.

Αναφερόμενος στη δράση που ανέπτυξε το Συνδικάτο επισήμανε ότι οι οικοδόμοι έδωσαν πρώτα τη μάχη των αρχαιρεσιών ενάντια στους εντολοδόχους της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΝ, που θέλησαν να αποτρέψουν τη μαζική συμμετοχή των οικοδόμων. Συμμετείχαν στις μεγάλες κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας και στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια. Ταυτόχρονα, πολλές ήταν οι παρεμβάσεις για ζητήματα που απασχολούν τους οικοδόμους, όπως η διατύπωση υπομνήματος με αυξήσεις για το 2003, η υπογραφή διμερών συμβάσεων με εταιρίες, οι παραβιάσεις συμβάσεων, επισχέσεις για μη καταβολή δεδουλευμένων, βελτίωση συνθηκών δουλιάς και παρεμβάσεις μέσα από τις επιτροπές ελέγχου για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας.

Καταθέτοντας το διεκδικητικό πλαίσιο επισήμανε, ότι η απαίτηση για εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία είναι κεντρικό ζήτημα μετά τους 65 νεκρούς από τις αρχές του 2002 και ταυτόχρονα θα διεκδικήσουν: 6ωρο -5ήμερο - 30ωρο, κατώτερο μεροκάματο 45 ευρώ, κατάργηση των αντεργατικών νόμων, ουσιαστική προστασία των ανέργων, δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, δωρεάν Υγεία και Παιδεία, διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών, νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα στους μετανάστες.

Στη Συνέλευση χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Αντρέας Ζαζόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να κατανοήσουν ότι μόνο η κοινή πάλη μπορεί να ανοίξει δρόμους και να οδηγήσει στη συνολική ανατροπή της σημερινής πολιτικής. Αναφερόμενος στην απεργία της Ομοσπονδίας τόνισε ότι πρέπει να έχει χαρακτηριστικά που θα δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης του κινήματος. Γι' αυτό πρέπει και οι μορφές πάλης να ανέβουν και να ξεσηκώσουν τους εργαζόμενους.

Ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση, τη χαρακτήρισε σοβαρή διαδικασία όχι μόνο για τους οικοδόμους, αλλά για όλη την εργατική τάξη και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Μιλώντας για τη μέχρι σήμερα δράση του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι είναι η αιτία που ξαναγεννιέται η ελπίδα στην εργατική τάξη και είναι θετική συνεισφορά το ότι δυσκόλεψε την κυβέρνηση αλλά και τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Το τελευταίο 10μηνο, σημείωσε, το ΠΑΜΕ οργάνωσε σπουδαίες κινητοποιήσεις μέσα από τα συνδικάτα και τα σωματεία, όπως η κατάληψη του υπουργείου Εργασίας -που ήθελε κότσια- και αυτά, όπως είπε, τα διαθέτει και το Συνδικάτο Οικοδόμων, που σήκωσε το βάρος της κινητοποίησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ωθηση στον αγώνα και τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (2022-06-24 00:00:00.0)
Νέες στάσεις εργασίας και συνελεύσεις στα μεγάλα εργοτάξια (2020-06-26 00:00:00.0)
Αποφάσισαν κλιμάκωση με νέα απεργία (2012-10-02 00:00:00.0)
Στη μάχη για να πετύχει η σκληρή αναμέτρηση (2011-01-27 00:00:00.0)
Με μεγαλύτερη απαιτητικότητα στις μάχες που έρχονται (2006-11-14 00:00:00.0)
Συζητάνε για το πώς θα κάνουν πιο ισχυρό τον αγώνα τους (2003-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ