Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Φαντασιώσεις του παππού»

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι εννοεί η Ευρωπαϊκή Ενωση με την «ελευθερία της έκφρασης» και την «προστασία» των μειονοτικών γλωσσών - μέσω της μετάδοσης εκπομπών σε αυτές τις γλώσσες και «πάντα» στο όνομα της «ανάδειξής» τους - μας έρχεται από την Τουρκία.

Ως γνωστόν, η ΕΕ, η οποία δε «βλέπει» «λεπτομέρειες» του είδους των «λευκών κελιών», υποστηρίζει με κάθε τρόπο το μιλιταριστικό καθεστώς της Τουρκίας και την ένταξή της στους «κόλπους» της. Επειδή όμως χρειάζεται ακόμη το «δημοκρατικό» «μανδύα» της - κυρίως για εσωτερική κατανάλωση - έχει «καλέσει» την τουρκική κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετικές και συνταγματικές «μεταρρυθμίσεις», ώστε να «εναρμονιστεί» με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να επισπεύσει την ένταξή της στην ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται οι «μεταρρυθμίσεις» για την «ελευθερία» της έκφρασης και τη μετάδοση εκπομπών από ιδιωτικά ΜΜΕ στην κουρδική γλώσσα. Το αποτέλεσμα; Η πρώτη πορνοταινία στην κουρδική γλώσσα που διατίθεται ήδη σε διάφορες ηλεκτρονικές και συμβατικές μορφές αναπαραγωγής εικόνας με τον τίτλο «Χασίκι Καλίκι» ή «Οι φαντασιώσεις του παππού»!

Η ταινία γυρίστηκε στην Κωνσταντινούπολη, εξ ολοκλήρου στην κουρδική γλώσσα, αλλά έχει και τουρκικούς υποτίτλους, έτσι ώστε να «καλυφθεί» και η αγορά των 15 εκατομμυρίων Κούρδων, αλλά και το σύνολο των 70 εκατομμυρίων του πληθυσμού της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η ταινία γνωρίζει «μεγάλη επιτυχία» στις ανατολικές και νοτιοανατολικές επαρχίες, όπου οι Κούρδοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού.

Ετσι, μετά την πορνο-«κουλτούρα» που έχει κατακλύσει τη Βαγδάτη, ήρθε και η σειρά των Κούρδων να «γευτούν» τα «αγαθά» του δυτικού πολιτισμού. Γεγονός το οποίο, εκτός των άλλων, αποκαλύπτει και το πραγματικό πρόσωπο του πολιτιστικού ιμπεριαλισμού, πίσω από τη «μάσκα» της «πολυ-πολιτισμικότητας», της πολιτιστικής «διαφορετικότητας» και της «προστασίας» των απειλούμενων εθνικών πολιτισμών. Οι «φαντασιώσεις του παππού» είναι το πολιτιστικό «εισιτήριο» της Τουρκίας στις «αγκάλες» της ευρωπαϊκής «δημοκρατίας» και «ανοιχτής κοινωνίας»...


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ