Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Αναδομούν» τον κινηματογράφο

Η σκηνοθεσία στο ντοκιμαντέρ και η κινηματογραφική δομή μέσα από την ανάλυση των κινηματογραφικών «σχολών» είναι το επίκεντρο του τρίτου κύκλου σεμιναρίων που διοργανώνουν το περιοδικό «Επικοινωνία και Κινηματογράφος» και το Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών στο Πνευματικό Κέντρο της ΕΤΕΚΤ-ΟΤ (Βαλτετσίου 25). Θυμίζουμε ότι προηγήθηκαν κύκλοι για την αφήγηση και το μοντάζ στο ντοκιμαντέρ με σημαντική προσέλευση κοινού και συζητήσεις, μετά τις εισηγήσεις και τις σχετικές προβολές.

Στο ίδιο πλαίσιο θα κινηθεί και νέος κύκλος σεμιναρίων, με εισηγήσεις θεωρητικού επιπέδου και παρουσίαση σκηνοθετών, οι οποίοι επιλέγουν τις ταινίες που θα προβάλλονται και θα παρουσιάζουν τη δουλιά τους. Αυτό το μέρος του σεμιναρίου ανέλαβαν οι Λάκης Παπαστάθης, Τάσος Ψαρράς, Τάκης Παπαγιαννίδης και Θόδωρος Αδαμόπουλος. Την εισήγηση για τα διαρθρωτικά στοιχεία ανέλαβε η αρχιτέκτων - σκηνοθέτις, Εφη Ξηρού. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 5/11: Τα διαρθρωτικά στοιχεία στην ταινία τεκμηρίωσης. 12/11: Ομιλητής Τάκης Παπαγιαννίδης, θα προβληθεί η ταινία του «Η ηλικία της θάλασσας». 19/11: Τάσος Ψαρράς και η ταινία του «Ανδρέας Εμπειρίκος».

Το σεμινάριο για την κινηματογραφική δομή θα ξεκινήσει με τον νεορεαλισμό. Ακολουθούν το Νέο Κύμα, το free cinema, ο εξπρεσιονισμός, ο ποιητικός ρεαλισμός, ο ρεαλισμός, ο «ακραίος» ρεαλισμός. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 5/11: Τα βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία του νεορεαλισμού, θα προβληθεί η «Ρώμη Ανοχύρωτη Πόλη» του Ρομπέρτο Ροσελίνι. 12/11: Τα σεναριακά προβλήματα στο νεορεαλισμό, θα προβληθεί η ταινία «Κλέφτης Ποδηλάτων» του Βιτόριο ντε Σίκα. 19/11: Η ηθοποιία στο νεορεαλισμό και η ταινία «Η Γη τρέμει» του Λουκίνο Βισκόντι.

Η είσοδος είναι δωρεάν και τα σεμινάρια τελούν υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ