Κυριακή 26 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
Σκοτώνει τον άνθρωπο η αντεπανάσταση

Associated Press

Ποιος να το φανταζόταν πριν από μια δεκαετία ότι στη χώρα όπου η εργατική τάξη έσπασε για πρώτη φορά τον πάγο της παγκόσμιας ιστορίας, ανοίγοντας το δρόμο για το σοσιαλισμό, οι κάτοικοι θα κινδύνευαν σήμερα να μείνουν χωρίς νερό και θέρμανση μπροστά στο χειμώνα που έρχεται! Μια σταχυολόγηση από τα δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» το περασμένο Σάββατο, αλλά και μια μικρή περιήγηση στον καθημερινό Τύπο και στις σχετικές δικτυακές σελίδες, αρκούν να πείσουν και το πλέον δυσκολόπιστο ότι ο χειμώνας στις πρώην σοβιετικές χώρες δεν ξεκίνησε σήμερα, αλλά 12 ολόκληρα χρόνια πίσω, όταν η αντεπανάσταση επικρατούσε και ο καπιταλισμός παλινορθωνόταν ύστερα από 74 χρόνια σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Στη Ρωσία της ελεύθερης αγοράς, το 60% του κεντρικού συστήματος θέρμανσης σε τρεις μεγάλες περιοχές της χώρας είναι ρημαγμένο και ασυντήρητο, λόγω της έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης. Εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν με αφανισμό μπροστά στο βαρύ ρωσικό χειμώνα, την ίδια ώρα που άλλοι συμπατριώτες τους κατεβαίνουν στο δρόμο, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη ...νερού.

Σε μια μόνο περιοχή της Ρωσίας, στην επικράτεια του Λένινγκραντ, τα εργατικά ατυχήματα αυξήθηκαν την τελευταία πενταετία κατά 80% και οι επαγγελματικές ασθένειες κατά 20%. Αιτία, σύμφωνα με τα συνδικάτα της περιοχής, τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας και η φθορά των μηχανημάτων. Οι πρώην Σοβιετικοί πολίτες γνώρισαν από πρώτο χέρι πόσο αποτιμάται η ζωή του εργάτη στον κόσμο της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, πόσο ευτελή αξία έχει ο άνθρωπος - αναλώσιμη μηχανή μπροστά στα υπερκέρδη των κεφαλαιοκρατών, που λυμαίνονται τον πλούτο της χώρας.


Eurokinissi

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία κάποτε μετέδιδαν, έστω και με το σταγονόμετρο, τα επιτεύγματα του σοσιαλιστικού συστήματος στις επιστήμες, στο Διάστημα, στον πολιτισμό. Σήμερα, που ο καπιταλισμός «απελευθέρωσε» τη Ρωσία, αρκούνται στη μονότονη καταμέτρηση της εγκληματικότητας, που καλπάζει αχαλίνωτη. 2.090.000 εγκλήματα στη Ρωσία μόνο στους 9 πρώτους μήνες του 2003, 8% πάνω σε σχέση με πέρυσι. Αντίστοιχη η εικόνα και για την πρώην Ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας, όπου στις εγχώριες εφημερίδες παρουσιάζεται ραγδαία αύξηση των άρθρων με θέμα τα περιστατικά εγκληματικών ενεργειών. Παρεμπιπτόντως, ένας 65χρονος Σέρβος πέθανε πριν λίγες μέρες από την ασιτία και το φόβο, ταμπουρωμένος στο σπίτι του στο Κοσσυφοπέδιο. Στην πρώην Γιουγκοσλαβία, δε σκοτώνουν μόνον οι σφαίρες των ΑμερικανοΕυρωπαίων «Ράμπο», σκοτώνουν και η διχόνοια και τα πάθη, που έντεχνα εξέθρεψαν και συντηρούν με την κατοχή τους.

Οι πρώην σοσιαλιστικές χώρες έγιναν από το 1991 ένα ιδιότυπο πειραματικό εργαστήρι της ανθρωπότητας και της παγκόσμιας ιστορίας. Η ανωτερότητα του σοσιαλισμού αποδείχτηκε ακόμα και από αυτήν την παλινόρθωση του καπιταλισμού. Το ζήτημα είναι πόσο γρήγορα τα συμπεράσματα θα γίνουν κτήμα των εργαζομένων της Ρωσίας και ολόκληρου του κόσμου.


Associated Press


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θα τουρτουρίσουν (2018-10-06 00:00:00.0)
Χρήσιμα συμπεράσματα (2012-02-26 00:00:00.0)
Ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί (2008-09-07 00:00:00.0)
Οι μεγαλύτεροι χαμένοι... (2004-10-19 00:00:00.0)
Θερίζει η πείνα στο Τατζικιστάν (2001-08-22 00:00:00.0)
Η κρίση στη Ρωσία... (1998-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ