Τετάρτη 22 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θερίζει η πείνα στο Τατζικιστάν

Δέκα χρόνια πέρασαν από τότε που το Τατζικιστάν έπαψε να είναι Σοβιετική Δημοκρατία και πέντε χρόνια από τότε που σταμάτησαν να πέφτουν κι οι τελευταίες ριπές των εμφύλιων συγκρούσεων. Τα νέα που φτάνουν, όμως, σήμερα από εκεί είναι πραγματικά τραγικά, προς δόξαν της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων και της «ελεύθερης οικονομίας». Τα 6,5 εκατομμύρια των κατοίκων αυτής της πρώην σοβιετικής χώρας στον Καύκασο, που γνώρισε αλματώδη ανάπτυξη την περίοδο του σοσιαλισμού, σήμερα πεινούν, υποφέρουν, ψάχνουν μέχρι στις φωλιές των αρουραίων, στα χωράφια, μήπως και βρουν μερικούς σπόρους σιταριού για το ψωμί της οικογένειας!

Τα όσα μετέφεραν χτες, σε συνέντευξη Τύπου, τα μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που συμμετείχαν σε αποστολή στο Τατζικιστάν, προκαλούν πραγματική ανατριχίλα. Το βασικό εισόδημα των κατοίκων αυτής της χώρας της Κεντρικής Ασίας προέρχεται απ' τις βαμβακοκαλλιέργειες. Ωστόσο απ' το 1991 έως σήμερα η παραγωγή βαμβακιού έχει μειωθεί κατά 40%. Κοντά σ' αυτή την τρομερή μείωση στη σοδειά και το εισόδημά τους, ήρθαν τα τελευταία δύο χρόνια της ανομβρίας να καταστρέψουν και τις καλλιέργειες του σταριού. Η πείνα μπήκε σ' όλα τα σπίτια!

Οι εικόνες που περιέγραψε, χτες, η Ολγα Μοναχού, διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων του ΕΕΣ, συνταρακτικές: Παιδιά ξυπόλυτα και ρακένδυτα να ψάχνουν στις φωλιές των αρουραίων, στα χωράφια, μήπως και βρουν μερικούς σπόρους σιταριού για το ψωμί της οικογένειας. Παιδιά που το χειμώνα δε θα μπορέσουν να πάνε στο χωρίς θέρμανση σχολείο τους, γιατί δεν έχουν ρούχα και παπούτσια. Γυναίκες, με δάκρυα στα μάτια, να προσπαθούν να περιγράψουν την αγωνία τους για την επιβίωση της οικογένειάς τους το χειμώνα που έρχεται, ενώ παράλληλα μεταφέρουν νερό στα σπίτια τους από πηγάδια ή ανοιχτά κανάλια ύδρευσης. Νερό, ωστόσο, που δεν μπορούν να βράσουν πριν το καταναλώσουν, λόγω έλλειψης καυσίμων. Αγρότες να έχουν στα χέρια τους τα χωρίς καρπό στάχυα του σταριού και στα μάτια τους την απόγνωση. Ασθενείς που δεν μπορούν να βοηθηθούν απ' το σχεδόν ανύπαρκτο σήμερα σύστημα υγείας και πάσχουν από χρόνιο υποσιτισμό, αναιμία, ελονοσία, φυματίωση, τύφο κι άλλες ασθένειες. Ασθένειες που δημιουργήθηκαν στη χώρα εξαιτίας της ένδειας και του μολυσμένου νερού...

«Το ζήτημα είναι να βοηθήσουμε, όπως μπορεί ο καθένας, για να επιβιώσουν αυτοί οι άνθρωποι τουλάχιστον αυτόν το χειμώνα», είπε η Ο. Μοναχού. Οσο κι αν αυτό το «τουλάχιστον» δείχνει το μέγεθος της συμφοράς, και πάλι δεν μπορεί να περιγράψει την τραγική κατάσταση των Τατζικιστανών. Ο Ερυθρός Σταυρός, πάντως, απευθύνει επείγουσα έκκληση για συγκέντρωση χρημάτων στην Εμπορική Τράπεζα ή στην Τράπεζα Αττικής (αρ. λογ.: 069/84298361), ενώ καλεί τους πολίτες να δώσουν μεταχειρισμένο ρουχισμό για παιδιά ηλικίας 7 έως 11 χρόνων. Ο ρουχισμός, απαραίτητος για τα γυμνά παιδιά του Τατζικιστάν, θα συγκεντρώνεται στην κεντρική αποθήκη του ΕΕΣ (οδός Αστρους 111, στον Κολωνό).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ