Τετάρτη 22 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Ποινικές ευθύνες» μετά από τρεις μήνες

Κινήθηκε διαδικασία κατά έξι λιμενικών για την κτηνωδία σε βάρος 164 οικονομικών μεταναστών στα Χανιά

Μετά από περίπου τρεις μήνες και τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα των κτηνωδιών των αντρών των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος Χανίων πάνω στους 164 οικονομικούς πρόσφυγες στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων, χτες το βράδυ το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ανακοίνωσε ότι - μετά το πόρισμα της ΕΔΕ - κινήθηκε διαδικασία ποινικού ελέγχου σε ένα βαθμοφόρο και πέντε λιμενοφύλακες για «αντικανονική εκτέλεση των καθηκόντων». Παράλληλα, η σχετική δικογραφία υποβάλλεται στον αρμόδιο εισαγγελέα του ναυτοδικείου Κρήτης, προκειμένου να γίνει ποινική εκτίμηση της υπόθεσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι η υπόθεση της απάνθρωπης και βίαιης συμπεριφοράς σε βάρος των 164 προσφύγων ήρθε στη δημοσιότητα πριν λίγο καιρό μετά από καταγγελίες. Η τραγική οδύσσεια των 164 Κούρδων (από το Ιράκ, το Ιράν και την Τουρκία), Τούρκων, Πακιστανών, Αφγανών, Ερυθραίων και Αιθιόπων, ξεκίνησε στις αρχές του Ιούνη. Τότε οι 164 άνθρωποι μεταξύ τους τέσσερις έγκυες και 25 παιδιά στοιβαγμένοι στα αμπάρια του Τούρκικου πλοίου «Nuri Reis'» αντιλήφθηκαν ότι το πλήρωμα ήταν μεθυσμένο και το πλοίο ακυβέρνητο. Οι ίδιοι ειδοποιούν τις αρχές, οι οποίες ρυμουλκούν το σκάφος στη Σούδα.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν για πέντε μέρες στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων, όπου έζησαν εφιαλτικές στιγμές από τη «φιλοξενία» των αντρών του λιμενικού. Οπως καταγγέλθηκε επί πέντε μέρες οι 164 μετανάστες κακοποιήθηκαν βάναυσα και τους αφαιρέθηκαν μέχρι και προσωπικά είδη. Οι κακοποιήσεις επιβεβαιώθηκαν και από γιατρούς του ΕΣΥ στα Χανιά που τους εξέτασαν και κατέθεσαν τις γνωματεύσεις τους. Το μαρτύριό τους έληξε όταν μεταφέρθηκαν στην Αθήνα για να απελαθούν, αφού πρώτα «φιλοξενήθηκαν» στοιβαγμένοι σε ένα κλουβί 150 τετραγωνικών μέτρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ