Τετάρτη 22 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Και στην Ελλάδα νεκρός από το φάρμακο για τη χοληστερόλη

Ανακοινώθηκε με καθυστέρηση 2,5 μηνών

Με καθυστέρηση 2,5 μηνών έγινε γνωστός στη χώρα μας ο θάνατος 70χρονου ασθενή από το φάρμακο κατά της χοληστερόλης «Lipobay» της εταιρίας «Bayer», που ενοχοποιείται για το θάνατο 52 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και αποσύρθηκε από την κυκλοφορία στις 9 Αυγούστου.

Για το θάνατο του ασθενή, αλλά και για τα εννέα ακόμα κρούσματα ραβδομυόλυσης σε ασθενείς στη χώρα μας, ενημέρωσε μόλις χτες ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Μ. Μαρσέλος και ενώ είχε προηγηθεί σχετικό δημοσίευμα. Ο 70χρονος ασθενής έχασε τη ζωή του στις 5 Ιούνη του 2001 σε δημόσιο νοσοκομείο, αλλά ο ΕΟΦ ενημέρωσε το κοινό για το συγκεκριμένο περιστατικό μετά από 2,5 μήνες. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι ο γιατρός που παρακολουθούσε τον ασθενή δεν ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές, ενώ ειδοποίησε μόνο την εταιρία για το συμβάν στις 13 Ιουλίου. Με τη σειρά της η κατασκευάστρια εταιρία ενημέρωσε τον ΕΟΦ - με ένα μήνα καθυστέρηση - στις 13 Αυγούστου. Στο διάστημα που μεσολάβησε, ο ΕΟΦ δεν ενημέρωσε τους ασθενείς για το γεγονός διότι «οι υπηρεσίες διερευνούσαν το θέμα» και «το φάρμακο είχε ούτως ή άλλως αποσυρθεί από την αγορά». Από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι της εταιρίας «Bayer» στη χώρα μας μιλούν για γραφειοκρατική καθυστέρηση στην επικοινωνία με τη μητρική εταιρία στη Γερμανία.

Πάντως, οι αρμόδιες αρχές δεν είναι σήμερα σε θέση να πουν με βεβαιότητα ότι δεν έχουν πεθάνει και άλλοι άνθρωποι από τη λήψη του φαρμακευτικού προϊόντος που λάμβαναν στη χώρα μας περίπου 25.000 ασθενείς.

Κατά τα άλλα, ο ΕΟΦ ανακοίνωσε ότι το ζήτημα της κωλυσιεργίας του γιατρού και της εταιρίας - η οποία σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία όφειλε να ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές εντός 15 ημερών για το περιστατικό - θα διερευνηθούν. Για το θέμα αυτό θα συνεδριάσει στις 3 Σεπτέμβρη το ΔΣ του ΕΟΦ, το οποίο «αν διαπιστωθούν παραλείψεις» θα επιβάλει ποινές, κυρίως χρηματικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ