Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΜΑΧΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
Ρευστή η κατάσταση

«Ουδεμία συμφωνία» επιτεύχτηκε. Το θέμα «χρήζει επεξεργασίας και Συνοδικής εκατέρωθεν αποφάσεως». Αυτό υπογραμμίζει σε χτεσινή του ανακοίνωση, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μετά τις πρωτοβουλίες «ειρηνικής επίλυσης», για τη διαμάχη μεταξύ των δύο Εκκλησιών. Οσο για το «πνεύμα καλής θελήσεως» στις συζητήσεις που διεξήχθηκαν -όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση- επιβεβαιώνει τη ρευστή κατάσταση που επικρατεί. Για του λόγου το αληθές χτες, παραδόθηκαν από τον εκπρόσωπο του γραφείου Τύπου του πατριάρχη στην Αθήνα, Ε. Χρυσοχόο, στον αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, αρχιμανδρίτη Χ. Σκλήφα, οι επιστολές προς τους μητροπολίτες των «νέων χωρών». Οι επιστολές δίνονται ενόψει της έκτακτης Ιεραρχίας στις αρχές Νοέμβρη.

Στις συζητήσεις που έγιναν σημαντική θέση είχε η εξεύρεση «συνισταμένης λύσης». Αυτό, όπως φαίνεται θα «δείξει» και τον προσανατολισμό που θα έχουν οι επιτροπές που λέγεται πως θα συγκροτηθούν για μια περαιτέρω επεξεργασία του θέματος. Ακόμα, η ενδεχόμενη συνάντηση των δύο Προκαθήμενων απασχόλησε το «τραπέζι της εκεχειρίας».

«Ενωτικός» εμφανίστηκε και χτες με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, μετά την ευρεία σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου είπε πως «με διάλογο των δύο κορυφαίων θεσμών της Ορθοδοξίας μπορεί να βρεθεί λύση».

«Ατομικές πρωτοβουλίες» είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Π. Μπεγλίτης, προς τους δημοσιογράφους, τις πρωτοβουλίες που όπως είπε «ξεκίνησαν χτες σε εκκλησιαστικό επίπεδο. Και συμπλήρωσε ότι οι πρωτοβουλίες είναι ατομικές και δεν υποστηρίζονται, ούτε επίσημα, ούτε ανεπίσημα από την κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Παιδείας». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρ. Πρωτόπαππα, ο οποίος είπε: «Δεν υπήρξε κυβερνητική ανάμειξη. Ηταν καθαρά ατομικές πρωτοβουλίες, που αποσκοπούν σε μια εκτόνωση της κρίσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ