Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ
Βουερό ποτάμι αντίστασης και προοπτικής

«ΠΑΜΕ με τη δύναμη της ταξικής συσπείρωσης και πάλης», διακήρυξε ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία, στη Θεσσαλονίκη και στις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, που χθες πήρε τη θέση του δίπλα στο ΠΑΜΕ του αγώνα και της ανατροπής, ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματά του. Η δυνατή βροχή που έπεφτε χθες όλη την ημέρα μέχρι και αργά το βράδυ ανέστειλε, μόνο προσωρινά, σε ορισμένες πόλεις, τη δυναμική αντίδραση των εργαζομένων και τη σύγκρουσή τους με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ.

Στις υπόλοιπες, ακόμη και κόντρα στον άστατο καιρό, οι εργάτες, οι ΕΒΕ, οι συνταξιούχοι, οι νεολαίοι, συμμετείχαν στα μαζικά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ και έστειλαν μήνυμα αντίστασης στην πολιτική κεφαλαίου - ΕΕ και το όργιο των αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων της άρχουσας τάξης.

Στη Θεσσαλονίκη, το βουερό, οργισμένο ποτάμι της αντίστασης και του αγώνα ξεχύθηκε στους δρόμους και πραγματοποίησε μεγάλη πορεία, η οποία, μέσω της Τσιμισκή και του αμερικάνικου προξενείου, κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Νωρίτερα, στη συγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου, η Σοφία Καλαντίδου, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, περιέγραφε το έργο της κυβέρνησης: «500.000 άνεργοι, ωρομίσθιοι, μαύρη εργασία, δουλεμπορικά γραφεία, ακρίβεια, μεροκάματα πείνας, συντάξεις αντίδωρα, τσάκισμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, θανατηφόρα ατυχήματα στους χώρους δουλιάς...».

Αντίστοιχα μαχητικές και μαζικές κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις. Στην Κοζάνη, παρά τη συνεχή βροχή, εκατοντάδες εργαζόμενοι πήραν μέρος στη συγκέντρωση και στην πορεία. Στις Σέρρες, αψηφώντας τη βροχή, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση και έδωσαν υπόσχεση συνέχισης του αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Στη διαδήλωση της Ξάνθης, συμμετείχαν μαζικά και οι εργαζόμενοι στα συνεταιριστικά εργοστάσια της περιοχής. Επίσης, υπό βροχή πραγματοποιήθηκε και η συγκέντρωση και πορεία στην Κομοτηνή.

Στην Πελοπόννησο

Μήνυμα αδιάκοπης αντιπαράθεσης και αγώνα για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής, που εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο και καταδικάζει στην ανέχεια τους παραγωγούς του κοινωνικού πλούτου, έστειλαν χτες το βράδυ εργαζόμενοι, αγρότες, άνεργοι, σπουδαστές, επαγγελματοβιοτέχνες στην Τρίπολη και στην Καλαμάτα, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Στην Τρίπολη, σε δυναμική συγκέντρωση στην πλατεία της πόλης, εργαζόμενοι και αγρότες διαμήνυσαν σε Ρέππα - Σπυρόπουλο (πολιτεύονται στην Αρκαδία) πως ενόψει και των εκλογών η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα πληρωθεί με βαρύ τίμημα. Στην Καλαμάτα, με κεντρικό σύνθημα «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές», πλήθος κόσμου, υπό βροχή, διαδήλωσε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης απαιτώντας δημόσια δωρεάν Παιδεία και προστασία των ανέργων. Στην Πάτρα, το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ θα γίνει την Τρίτη 4 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Τριών Συμμάχων.

Στη Στερεά

«Αυτή η πολιτική η αντεργατική μ' αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί», αντήχησε χτες το βράδυ στη Χαλκίδα και στη Θήβα (στην Αμφισσα η συγκέντρωση αναστάλθηκε λόγω των πολύ κακών καιρικών συνθηκών), στις συγκεντρώσεις των εργαζομένων και της νεολαίας, που έγιναν με τις σημαίες του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Μια πολιτική, η οποία, στο όνομα των περισσότερων κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, δολοφονεί καθημερινά εργαζόμενους. Αυτό το τελευταίο ήταν και το χαρακτηριστικό της συγκέντρωσης στη Χαλκίδα, με αφορμή το νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που έγινε την Τετάρτη το πρωί στον ΑΗΣ - ΔΕΗ Αλιβερίου και τον τραυματισμό άλλων τριών εργαζομένων. Τη συγκέντρωση στήριξαν τα σωματεία Ενωση Τεχνικών Οικοδόμων Χαλκίδας, Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Παραβρέθηκαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Χαλκίδος και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου. Με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Θήβας και μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, οι εργαζόμενοι της Θήβας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της τοπικής Γραμματείας Βοιωτίας του ΠΑΜΕ και των σωματείων Οικοδόμων, Μετάλλου και Συνταξιούχων ΙΚΑ, διατράνωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν αγωνιστικά και σε συντονισμό με τα άλλα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στη Δυτική Ελλάδα

Συγκεντρώσεις και ομιλίες των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ έγιναν, χτες το βράδυ, στις πρωτεύουσες των νομών της Βορειοδυτικής Ελλάδας με τη συμμετοχή πλήθους εργαζομένων και νεολαίας. Στο Αγρίνιο, οι εργατοϋπάλληλοι συγκεντρώθηκαν κάτω από καταρρακτώδη βροχή, στην πλατεία Δημοκρατίας. Στην Αρτα, εξαιτίας της βροχής, έγινε συγκέντρωση μέσα στο ΕΚ Αρτας. Στη Λευκάδα, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από την Εθνική Τράπεζα. Στην Πρέβεζα, η συγκέντρωση έγινε μπροστά από το ΕΚ Πρέβεζας. Στα Γιάννενα έγινε συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Τέλος, στην Κέρκυρα, η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Σαρόκο.

Στην Κρήτη

Με πέντε μαχητικές συγκεντρώσεις, σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Αγιο Νικόλαο και Ιεράπετρα, οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν, χτες το βράδυ, την αντίθεσή τους στην αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Στο Ηράκλειο, η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Ελευθερίας και αμέσως μετά ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι στα Χανιά με μαχητική συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ