Τετάρτη 29 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΕΙ
«Διεύρυνση» της βραχυπρόθεσμης κατάρτισης

Η άλωση των πανεπιστημιακών σπουδών με τμήματα και αντικείμενα που παραπέμπουν κατευθείαν στη βραχυπρόθεσμη κατάρτιση επιβεβαιώνεται από τη σύσταση οχτώ νέων τμημάτων σε ΑΕΙ.

Πρόκειται για ένα τμήμα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τέσσερα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, δύο στο Πάντειο και ένα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η ίδρυση των οποίων δημοσιεύεται ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τα αντικείμενα των νέων αυτών τμημάτων, τα οποία το υπουργείο Παιδείας εντάσσει στην περιβόητη διεύρυνση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θυμίζουν ειδικότητες ΙΕΚ ή τίτλους σεμιναρίων, αποδεικνύοντας το πώς εννοεί η κυβέρνηση τη «διεύρυνση», η οποία θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εισαγωγής. Την ίδια στιγμή σηματοδοτούν την οικοδόμηση του συνονθυλεύματος μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η αρχή της οποίας έγινε με τα ΠΣΕ και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Μια απλή ανάγνωση των τίτλων των τμημάτων κάνει εμφανές ότι οδηγούν στην παροχή δεξιοτήτων. Ενδεικτικά αναφέρονται τα τμήματα Γραφικών Σπουδών και Σχεδίασης με έδρα τη Σύρο, το τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης με έδρα τη Σάμο, Τμήμα Πολιτιστικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών στη Μυτιλήνη, το Τμήμα Επιστημών της Τέχνης.

Συνολικά για τα τμήματα διατίθενται 100 θέσεις ΔΕΠ, 20 θέσεις Ειδικού Προσωπικού, 20 θέσεις Ειδικού Ερευνητικού Προσωπικού και 60 θέσεις Ειδικού Διοικητικού Τεχνικού Προσωπικού. Δηλαδή, τη στιγμή που στα ΑΕΙ η έλλειψη προσωπικού έχει γίνει καθεστώς, τα νέα τμήματα επανδρώνονται απλόχερα με μέλη ΔΕΠ και άλλου προσωπικού και από την άλλη, η φτώχεια και η υποχρηματοδότηση είναι αυτή που βασιλεύει στα ΑΕΙ. Μάλιστα, είναι πρόσφατη η περίπτωση του Πανεπιστημίου Αθηνών που εξωθήθηκε στο να πάρει δάνειο για έργα υποδομής από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, υπό την ενθάρρυνση μάλιστα του υπουργείου Παιδείας να ακολουθήσουν και άλλα ΑΕΙ, λέγοντας χαρακτηριστικά τότε ότι «η καλή αρχή έγινε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ