Σάββατο 1 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΗΤΡΩΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ
Δεν παίρνει «βελτιώσεις»

Τις θέσεις της εναντίον των ρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση ανέπτυξε η ΟΒΣΑ σε συνδικαλιστική σύσκεψη, ενώ προσανατολίζεται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Η ανάγκη ευρύτερης συσπείρωσης και αντίδρασης για την ακύρωση των κυβερνητικών σχεδίων άλωσης της οικοδομής από τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες ήταν το αντικείμενο της συνδικαλιστικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), το βράδυ της Πέμπτης.

Με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων, η κυβέρνηση αποκλείει τους εργολάβους και τους μικρούς βιοτέχνες από την ανάληψη μεγάλων, αλλά και μικρών ιδιωτικών έργων, περιορίζοντας σημαντικά την αυτεπιστασία. Κατηγοριοποιεί τις επιχειρήσεις με βάση τα κεφάλαιά τους, θέτει νέες προδιαγραφές για τη στελέχωσή τους και προσφέρει καταναγκαστικά τα περισσότερα έργα στις μεγάλες εταιρίες. Την ίδια στιγμή επιτρέπει στο ασφαλιστικό κεφάλαιο να εισβάλει στο χώρο της οικοδομής μέσα από την υποχρεωτική ασφάλιση των κατασκευών για μακρόχρονο χρονικό διάστημα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων της δύναμης της ΟΒΣΑ, εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών των ψυκτικών, των τεχνικών ανελκυστήρων και των υδραυλικών, καθώς και από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Η ΟΒΣΑ κατέθεσε την αντίθεσή της συνολικά στο σχέδιο ΠΔ. Στις 12 Νοέμβρη θα διοργανώσει ακόμη μια σύσκεψη, τόσο για το ζήτημα αυτό, όσο και για το ασφαλιστικό, το φορολογικό, την πτώση του τζίρου. Η Ομοσπονδία προσανατολίζεται επίσης σε κινητοποιήσεις προς το τέλος του Νοέμβρη, ενώ την ίδια ώρα προσπαθεί να συσπειρώσει το συνδικαλιστικό κίνημα γύρω από την αντιπρότασή της. Απέναντι στη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση που συντελείται και στο χώρο της οικοδομής, η ΟΒΣΑ αντιπροτείνει συνεταιρισμούς με στόχευση την κατασκευή φτηνής και ποιοτικής κατοικίας για τον εργαζόμενο λαό.

Στη σύσκεψη διατυπώθηκαν και απόψεις για «βελτίωση» του ΠΔ με διεύρυνση των ορίων της αυτεπιστασίας. Συνδικαλιστές της ΟΒΣΑ αντέτειναν ότι ακόμη και αν το δεχτεί η κυβέρνηση, μόνο προσωρινό μπορεί να είναι, καθώς η προνομιακή είσοδος των μεγάλων εταιριών στο χώρο θα συμπιέσει με «μαθηματική ακρίβεια» τους μικρούς της οικοδομής.

Εκπρόσωποι των τεχνικών ανελκυστήρων θεώρησαν ότι οι νέες ρυθμίσεις θα τους επηρεάσουν έμμεσα, καθώς θα μπορούν να αναλάβουν εργολαβικά δουλιές για τις εταιρίες. Στο «τραπέζι» κατατέθηκε η εμπειρία από τα δημόσια έργα, όπου οι κατασκευαστικές εταιρίες χρησιμοποίησαν επίσης μεγάλες εταιρίες και για τους ανελκυστήρες. Ταυτόχρονα η διαπραγματευτική τους θέση θα είναι περισσότερο αδύναμη απέναντι σε έναν κατασκευαστικό κολοσσό που έχει επίσης τη δυνατότητα να συντηρήσει δικά του τμήματα για διάφορες εργασίες με μισθωτούς τεχνίτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ