Κυριακή 9 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Τσεχία

Στιγμιότυπο από την αντιΝΑΤΟική διαδήλωση στην Πράγα το Νοέμβρη του 2002, που διοργάνωσε το ΚΚ Τσεχίας και συμμετείχε και ελληνική αντιπροσωπεία
Στιγμιότυπο από την αντιΝΑΤΟική διαδήλωση στην Πράγα το Νοέμβρη του 2002, που διοργάνωσε το ΚΚ Τσεχίας και συμμετείχε και ελληνική αντιπροσωπεία
Στην Τσεχία βρέθηκε από τις 23-26 Οκτώβρη αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τη Γενική Γραμματέα Αλέκα Παπαρήγα, και την Διαμάντω Μανωλάκου μέλος της ΚΕ, προσκεκλημένη του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας). Σκοπός της επίσκεψης αυτής ήταν η ανταλλαγή εμπειριών ανάμεσα στα δύο αδελφά κόμματα για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση και συμμετοχή σε εκδήλωση - σεμινάριο που διοργάνωσε η Επιτροπή Περιοχής Βόρειας Μοραβίας στην πόλη Φρίντεκ - Μίστεκ, στην περιοχή της Οστράβας με θέμα «Ευρωπαϊκή Ενωση και οι προοπτικές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» για την προετοιμασία μπροστά στις Ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιούνη, στις οποίες για πρώτη φορά συμμετέχει και το ΚΚ Τσεχίας. Στην εκδήλωση μίλησαν ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚ Τσεχίας Μίροσλαβ Γκρεμπένιτσεκ, ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚ Σλοβακίας, Ιβάν Χόπτα και οι επιστήμονες κοινωνιολόγοι Λουμπομίρ Βάτσεκ και Γιαν Κέλερ.

Ιδιαίτερα αισθητός από τους εκατοντάδες συμμετέχοντες στο σεμινάριο, μέλη και στελέχη του ΚΚ Τσεχίας ήταν ο πόθος για την επανένωση της κοινής τους πατρίδας, της Τσεχοσλοβακίας. Ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το σεμινάριο ξεκίνησε με τον εθνικό ύμνο της Τσεχοσλοβακίας (χωρίζεται σε δύο μέρη, τσέχικο και σλοβακικό) καθώς και του ελληνικού εθνικού ύμνου, που τραγούδησε ο γνωστός στη χώρα Ελληνοτσέχος καλλιτέχνης Επαναστάτης Προύσαλης, παιδί πολιτικών προσφύγων από την Ελλάδα, που πάντα συνδράμει στις εκδηλώσεις του ΚΚ Τσεχίας.

Οι Τσέχοι κομμουνιστές, θυμίζουμε είχαν καλέσει το λαό της χώρας τους στο πρόσφατο δημοψήφισμα για την ένταξη της Τσεχίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση να ψηφίσουν «όχι», εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τους όρους που αυτή καθόριζε για την ένταξη της χώρας.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει επίσκεψη μαζί με την Επιτροπή Περιοχής της Πράγας του ΚΚ Τσεχίας στον τάφο σημαντικών αγωνιστών του κομμουνιστικού κινήματος της χώρας και στο μνημείο του ηγέτη του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κινήματος της χώρας, Κλέμεντ Γκόντβαλντ, πρώτου προέδρου των εργατών το 1948, όπου κατέθεσε στεφάνι.

Στις διμερείς συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΚΚ Τσεχίας και ομάδα βουλευτών του ΚΚ Τσεχίας υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για σημαντικά θέματα, όπως το Ευρωσύνταγμα, το λεγόμενο αριστερό ευρωκόμμα, όπου υπήρξε συμφωνία ότι οι κομμουνιστές και οι αριστεροί δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε κόμματα που ουσιαστικά επιβάλλει η ΕΕ με δεσμευτικούς όρους. Ταυτόχρονα, διατυπώθηκε η ανάγκη να αναπτυχθεί ακόμα παραπέρα η κοινή δράση των δύο αδελφών κομμάτων, ΚΚ Τσεχίας και ΚΚΕ.

Επίσης, η ελληνική αντιπροσωπεία είχε και μια ξεχωριστή συνάντηση στην περιοχή Πορούμπα της Οστράβας με Ελληνες που προέρχονται από τους πρόσφυγες, οι οποίοι έφθασαν στη σοσιαλιστική χώρα μετά τον Εμφύλιο στην Ελλάδα. Η συνάντηση έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο, έναν παλιό πύργο του 1573, που έχει διασώσει και λειτουργεί ο γνωστός Ελληνας καλλιτέχνης στη χώρα, Στάτης (Επαναστάτης) Προύσαλης, απόγονος πολιτικών προσφύγων, που μεγάλωσε στη σοσιαλιστική Τσεχοσλοβακία.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΚΚ Τσεχίας Μ.Γκρεμπένιτσεκ, αφού αναφέρθηκε στο ξεπούλημα του εθνικού πλούτου στη διάρκεια της καπιταλιστικής παλινόρθωσης και της διακυβέρνησης από το συντηρητικό κόμμα και τη σοσιαλδημοκρατία, υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα αναδόμησης που προτείνει το ΚΚ Τσεχίας είναι σήμερα επιτακτικά αναγκαίο. «Αποδείχτηκε, είπε χαρακτηριστικά, ότι η ελεύθερη αγορά δε λύνει τα λαϊκά προβλήματα. Παλεύουμε για ισότιμη κοινωνία, μοντέρνα με αυτοδιάθεση και δημοκρατία, αντιμαχόμαστε την αδικία και διεκδικούμε για τους εργαζόμενους να έχουν δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή». Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο πρόεδρος του ΚΚ Τσεχίας είπε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία μπορεί να αναπτυχθεί κοινή δράση, ενάντια στη στρατιωτικοποίηση, την επίθεση στα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι στην Ευρώπη η Αριστερά δεν είναι ενωμένη και αν θέλει να πετύχει πρέπει να αναγνωρίσει τις διαφορές της και πρόσθεσε ότι το ΚΚ Τσεχίας διαφωνεί με το λεγόμενο ευρωπαϊκό αριστερό κόμμα, γιατί οι συνθήκες δεν είναι ώριμες και θα κάνει μεγαλύτερη ζημιά αυτή τη στιγμή.

Ο αντιπρόεδρος του ΚΚ Σλοβακίας Ιβάν Χόπτα, καταχειροκροτήθηκε όταν σημείωσε στην παρέμβασή του ότι τη διαίρεση της πατρίδας δεν την ήθελε κανείς. Αναφερόμενος στην κατάσταση που υπάρχει στη χώρα του σημείωσε ότι το 50% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, στο επίπεδο του 1957 και οι τομείς της Παιδείας, της Υγείας της Κοινωνικής Πρόνοιας έχουν δεχτεί καίρια χτυπήματα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόταση του κόμματός του για ένταξη στην ΕΕ και σημείωσε ταυτόχρονα ότι θα ζητήσουν στη Βουλή τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Ευρωσύνταγμα.

Η Διαμάντω Μανωλάκου, υπεύθυνη του Τμήματος ευρωπαϊκής πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ, στη δική της παρέμβαση αφού αναφέρθηκε στις συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα στη διάρκεια των 22 χρόνων από την είσοδο στην ΕΟΚ, υπογράμμισε την ανάγκη της κοινής δράσης ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα για την προώθηση της μόνης εναλλακτικής λύσης, που είναι ο σοσιαλισμός, ποιοτικά ανώτερο σύστημα, ο οποίος στο κέντρο του έχει τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι τα κέρδη των λίγων.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ