Κυριακή 9 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΓΥΝΑΙΚΑ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Εγιναν αγνώριστοι. Τι κρίμα!

Θέλω να σας πω για μια χώρα που μοιάζει, ας πούμε, σε πολλά με τη χώρα μας. Σε αυτή την ανάδελφη, ας την πούμε έτσι, χώρα, κάποιοι άνθρωποι το βάλανε στα πόδια. Αλλοι από φόβο, άλλοι από συμφέρον... Ετούτοι οι άνθρωποι, λοιπόν, οι «φευγάτοι», ας τους πούμε έτσι, στις συζητήσεις με τους παλιούς συντρόφους τους - αλλά και με τις δηλώσεις τους και την αρθρογραφία τους - για να κρύψουν την ενοχή τους, γίνονται επιθετικοί. Λένε και κάνουν πράματα ντροπής!

Οι πιο «φτασμένοι», ας τους πούμε έτσι, αυτοί δηλαδή που με το έργο τους, αλλά και με τις πλάτες των άλλων, γίνανε «επώνυμοι», φωτογραφίζονται χωρίς να κοκκινίζουν σε στάσεις προσβλητικές - για τους ίδιους και το παρελθόν τους- με την εξουσία. Λαβαίνουν μέρος σε «κοινές» με την εξουσία χοροεσπερίδες και σε «κοινές» δεξιώσεις. Παρουσιάζουν δίπλα - δίπλα βιβλία. Κάνουν «από κοινού» δηλώσεις. Γίνανε, με άλλα λόγια, μέρος της «παρέας». Της παρέας, για να θυμηθούμε, που τους προπηλάκιζε, τους εξόριζε, τους βασάνιζε και, κατά καιρούς, ανάλογα με τις περιστάσεις, τους εκτελούσε κιόλας...

Και ο λαός αυτής της αμοιρης χώρας, που μοιάζει, ας πούμε με τη χώρα μας, στέκεται θυμωμένα έκπληκτος. Δεν αντιλαμβάνεται, και σωστά δεν αντιλαμβάνεται, τη «μεταστροφή» των παλιών συναγωνιστών. Δεν μπορεί ο νους του λαού να χωρέσει αυτή την «αλλαγή». Τίποτα στην ουσία, και επί της ουσίας, δεν άλλαξε. Το σύστημα των πάσης φύσης και λογής διακρίσεων παραμένει αναλλοίωτο. Η ανάγκη, που έφερε -κάποτε- όλους αυτούς τους «φευγάτους» κοντά στην ανατροπή και την επανάσταση, παραμένει το ίδιο - και ακόμα περισσότερο-... αναγκαία. Τα μέσα παραγωγής δεν άλλαξαν ιδιοκτήτη. Η εκμετάλλευση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Η αδικία το ίδιο.

Τι - στο διάολο- έπαθαν, λοιπόν, όλα αυτά τα «φωτεινά» πνεύματα; Αυτοί οι αναγνωρισμένοι «ταγοί» της πολιτικής και της τέχνης; Οι έξυπνοι, κατά τα άλλα, άνθρωποι; Πώς μπορεί κάποιος που έχυσε ιδρώτα και αίμα να απαρνιέται την ομορφιά για το «θεαθήναι»; Να λέει, για παράδειγμα, ότι μπορεί το εξωτερικό make-up να φτιάξει το εσωτερικό του ανθρώπου; Χάζεψε, λέτε, όλος ετούτος ο κόσμος;

Δυστυχώς έγινε κάτι χειρότερο. Εκμαυλίστηκε! Αλλος με το χρήμα, άλλος με τη δόξα, άλλος και με τα δυο! Φυσικά, για να κάνουμε «πλήρη ανάλυση», θα πρέπει να πούμε πως για τη μεταστροφή τους λειτούργησαν και «ψυχολογικοί», όπως λέμε, παράγοντες. Βλέποντας τα άστρα τους να δύουν, και μην αντέχοντας δεύτερους και τρίτους ρόλους, ανυπόμονοι όπως οι μικροαστοί εγωιστές... πέρασαν απέναντι για να «ανανεωθούν». Και ανανεώθηκαν! Τόσο που κάποιοι έγιναν αγνώριστοι, τι κρίμα!

Και ο λαός έκπληκτα θυμωμένα, παρακολουθεί ανθρώπους που κάποτε κάνανε τους αγώνες του τραγούδια, ποιήματα, εικόνες, διαδηλώσεις και συλλαλητήρια, να θεωρητικολογούν, με θεωρίες για γέλια, για να δικαιολογήσουν την αποστασία τους. Να φορτώνουν, ανιστόρητα και αφοριστικά, όλα τα δεινά του κόσμου στην Αριστερά, προσπαθώντας να αποπροσανατολίσουν για την άτακτη φυγή τους. Να «διηγούνται», με ψεύτικο πάθος, ανακρίβειες. Να καταφεύγουν, χυδαία, σε συκοφαντίες. Να επιτίθενται, χωρίς σεβασμό, στους παλιούς συντρόφους. Να μιλάνε, πάντα σε τρίτο πρόσωπο, για λάθη και προδοσίες. Να γίνονται, με άλλα λόγια, χειρότεροι απ' αυτούς που - σήμερα- τους περιβάλλουν. Να τους ακούς, να τους βλέπεις και να λυπάσαι!

Και ο λαός της άμοιρης αυτής χώρας που μοιάζει σαν μια σταγόνα της ίδιας βροχής με τη χώρα μας έχοντας «έννομο συμφέρον» ξεπερνάει το δικαιολογημένο θυμό του και αγωνίζεται να περισώσει ό,τι δε σεβάστηκαν ετούτοι. Αγωνίζεται να περισώσει το Εργο. Αγωνίζεται να περισώσει τους δικούς του αγώνες - που περιγράφονται στο Εργο των φυγάδων. Αυτών που τώρα, πια, επέλεξαν να κουβαλάνε τις ουρές από τις τουαλέτες της εξουσίας. Να δέχονται, και να αποδέχονται, τις κολακίες και τα «βραβεία» σκοπιμότητας από την άρχουσα τάξη. Την τάξη που χτύπησε αλύπητα τους ίδιους, το έργο τους και, κυρίως, την πηγή του έργου τους. Το λαό.


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ας μη χάσουμε την ψυχή μας (2010-12-24 00:00:00.0)
ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗΣ (2006-11-02 00:00:00.0)
Οποιος πρόλαβε (2004-11-24 00:00:00.0)
Αποκούμπι (2004-02-19 00:00:00.0)
Η φασιστική ιδεολογία (2001-12-20 00:00:00.0)
Καιγόμαστε! (2001-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ