Σάββατο 15 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Τσαμπουκάς» με το πεδίο βολής στη Σάμο

Εντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους και φορείς του νησιού

Από τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της Σάμου
Από τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της Σάμου
(ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μαργαρίτα ΚΑΡΒΟΥΝΗ).-

Με βίαιο τρόπο επιχείρησε η στρατιωτική ηγεσία να επιβάλει τη θέλησή της, παρ' όλες τις ομόφωνες αποφάσεις του νομάρχη, των δημάρχων, των φορέων και όλου του σαμιώτικου λαού, για αναστολή των προγραμματισμένων βολών όπλων καμπύλης τροχιάς και να εκτελέσει, «για την τιμή των όπλων», δύο βολές στην περιοχή Νησί - Αγία Παρασκευή.

Κατόπιν εντολής του ταξίαρχου και με την παρέμβαση εισαγγελέα και ειδικών δυνάμεων, απέκλεισαν τους συγκεντρωμένους κατοίκους, δημάρχους, φορείς, εθελοντές πυροσβέστες με τα πυροσβεστικά οχήματα, δημοσιογράφους που βρίσκονταν ήδη από την Τετάρτη το βράδυ στο βουνό και εκτέλεσαν, τελικά, δύο βολές στην εν λόγω περιοχή. Μάλιστα, ο εισαγγελέας άσκησε διώξεις κατά των πολιτών για παρακώλυση συγκοινωνιών!

Τεράστια πολιτική ευθύνη φέρει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το οποίο έδωσε αυτές τις εντολές. Ομως, υπάρχουν και ποινικές ευθύνες, αφού για την εν λόγω περιοχή δεν υπάρχει και ειδική πράξη χωροθέτησης, που να τη χαρακτηρίζει ως πεδίο βολής. Υπάρχει μόνον προφορική πληροφόρηση του ταξίαρχου, όπως τόνισε ο Αλ. Γιαουτζής, νομικός σύμβουλος της παράταξης «Ανοιχτοί Ορίζοντες» και νομικός.

Για κατάλυση δημοκρατικών διαδικασιών από το στρατό, έκανε λόγο ο νομάρχης Μ. Κάρλας.

«Το πρόβλημα είναι συνολικό και η στάση της στρατιωτικής ηγεσίας δεν είναι καλή, αλλά προσπαθεί να δημιουργήσει ντεφάκτο γεγονότα», τόνισε ο Νίκος Σορόκος, γραμματέας της ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας ότι οι βολές βαρέων όπλων στο νησί επιβαρύνουν το περιβάλλον και δεν εξυπηρετούν την άμυνα της χώρας. Κατήγγειλε, επίσης, την πολιτική ηγεσία της χώρας ότι παίζει ένα γενικότερο παιχνίδι μετατροπής της Σάμου σε μεγάλο ΝΑΤΟικό χώρο επιχείρησης ασκήσεων.

Ηδη, φορείς πανσαμιακής εμβέλειας (Εργατικό Κέντρο Σάμου, Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη, Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ), με ανακοίνωσή τους, συμπαραστέκονται στον αγωνιζόμενο σαμιώτικο λαό και απαιτούν: «Τον περιορισμό των στρατιωτικών δραστηριοτήτων στις απαραίτητα αναγκαίες για την Εθνική Αμυνα. Κανένα νέο πεδίο βολής στη Σάμο. Οχι στο μισθοφορικό στρατό, στον Ευρωστρατό και στις δυνάμεις ταχείας επέμβασης, που μας επιβάλλουν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ».

Αισθητή ήταν η απουσία του βουλευτή Σάμου Πυθαγόρα Βαρδίκου από την κινητοποίηση. Σήμερα Σάββατο γίνεται Εκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Βαθέος, στις 11.00 π.μ.

Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα καλεί όλο το σαμιώτικο λαό σε ετοιμότητα, με δεδομένο ότι οι προγραμματισμένες βολές στην εν λόγω περιοχή έχουν οριστεί για τις 18 και 19 Νοέμβρη, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει από τη στρατιωτική ηγεσία ειδοποίηση για αναστολή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την εκπαίδευση Ουκρανών κομάντο (2022-11-17 00:00:00.0)
Νέες δράσεις για Προσφυγικό και Υγεία στη Σάμο (2019-02-21 00:00:00.0)
Πανσαμιακή φιλειρηνική φωνή (2006-05-17 00:00:00.0)
Παραβρέθηκαν (2004-12-17 00:00:00.0)
Οι ανησυχίες παραμένουν (2003-01-23 00:00:00.0)
Δε θα γίνουμε βραχονησίδες! (1998-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ