Σάββατο 22 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινηματογραφική «Φθινοπωρινή επιστροφή»

Ξεκίνησε να προβάλλεται από χτες στον κινηματογράφο «Αρτ Στούντιο» η ταινία του Γιώργου Αγαθονικιάδη «Φθινοπωρινή επιστροφή». Πρόκειται για την ιστορία ενός ανθρώπου που μετά από χρόνια αναζητά τις παιδικές του μνήμες, σε μια χώρα όπου έζησε όταν ήταν παιδί. Στην επιστροφή του ψάχνει να βρει την αγάπη, την αθωότητα των παιδικών του χρόνων, τους φίλους του. Ολα, όμως, έχουν χαθεί στο «λαβύρινθο» του χρόνου.

Η ταινία, σε σενάριο - σκηνοθεσία του Γ. Αγαθονικιάδη, έχει γυριστεί στην Τσεχία και στοίχισε ένα εκατομμύριο δολάρια. Στη διανομή των ρόλων μετέχουν πολλοί διάσημοι Τσέχοι ηθοποιοί, αλλά και οι Ελληνες Γιώργος Βελέντζας, Ολγα Τουρνάκη, Σωτήρης Τσόγκας, Πέτρος Αλεξανδρίδης. Τη μουσική «υπογράφει» ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος. Στο κινηματογραφικό συνεργείο συμμετείχαν πολλοί αξιόλογοι συντελεστές, μεταξύ των οποίων ο σκηνογράφος Κέρελ Τσέρνι, ο οποίος είχε βραβευτεί με «Οσκαρ» για την ταινία «Αμαντέους» του Μίλος Φόρμαν.

Η «Φθινοπωρινή επιστροφή» έχει προβληθεί σε πολλά φεστιβάλ, όπως του Μόντρεαλ, του Ντένβερ, του Κάρλοβι Βάρι, του Γκέτεμποργκ και της Θεσσαλονίκης και έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές.

Να σημειωθεί ότι ο σκηνοθέτης έχει τιμηθεί από την τσέχικη πρεσβεία με το «Αργυρό Λιοντάρι» του υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχίας, γι' αυτή την ταινία του και την προσφορά του στη σύσφιξη των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ