Σάββατο 22 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Προθυμία» Σαρόν υπό πίεση

Ειδικές κάμερες παρακολούθησης τοποθετούνται στο «τείχος»

Associated Press

Ειδικές κάμερες παρακολούθησης τοποθετούνται στο «τείχος»
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Πακέτο «συμφιλιωτικών» μέτρων προς τους Παλαιστινίους απεργάζεται, σύμφωνα με πηγές, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, πιεζόμενος από την εσωτερική και διεθνή κοινή γνώμη, όπου επικρατεί η εντύπωση ότι η ισραηλινή κυβέρνηση «δεν πράττει αρκετά για την αναθέρμανση του διαλόγου». Αυτό υποστηρίζουν Ισραηλινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που τήρησαν την ανωνυμία τους, αλλά επέμεναν ότι «στον Σαρόν δεν αρέσει το διπλωματικό κενό που υπάρχει σήμερα και επιθυμεί να δημιουργήσει ορισμένα περιθώρια κινήσεων στο νέο Παλαιστίνιο πρωθυπουργό».

Κατά ορισμένους αναλυτές, αν τελικά επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, το πιθανότερο είναι ότι οφείλονται σε έντονες αμερικανικές πιέσεις, που έγιναν ακόμη σαφέστερες μετά τη δημόσια επίκριση του Προέδρου Μπους για την ανέγερση του διαχωριστικού τείχους. Και αν οι επικρίσεις δεν είναι αρκετές, το γεγονός και μόνον ότι η Ουάσιγκτον φέρεται να «εκβιάζει» το Ισραήλ απειλώντας το με αναίρεση των 9 δισ. δολαρίων, που του έχει προεγκρίνει σε δάνεια, αποδεικνύεται αρκετά πειστικό.

Αντίθετα, εξαιρετικά επιφυλακτική εμφανίζεται η παλαιστινιακή πλευρά απέναντι σ' αυτές τις πληροφορίες. Η αντίληψη που επικρατεί είναι ότι, προφανώς, πρόκειται για άλλη μια κίνηση εντυπωσιασμού, χωρίς συγκεκριμένο αντίκρισμα. Εντούτοις, υπάρχει και η ελπίδα ότι έστω και μια «θετική» ανακοίνωση θα μπορούσε να ενθαρρύνει την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας από τις παλαιστινιακές οργανώσεις.

Οσο για την ισραηλινή κοινή γνώμη, μοιάζει να βιώνει μια πραγματική σχιζοφρένεια. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η «Γιεντιότ Αχρονότ», το 49% των Ισραηλινών συμφωνεί με την άποψη που διατύπωσαν, την περασμένη βδομάδα, 4 πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο τρόπος που η ισραηλινή ηγεσία αντιμετωπίζει τους Παλαιστινίους οδηγεί σε αδιέξοδο, βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας και την απειλεί με καταστροφή. Με την άποψή τους διαφωνεί το 41%. Την ίδια στιγμή, όμως, ποσοστό μεγαλύτερο το 60% εκτιμά ότι τα στρατιωτικά μέτρα κατά των Παλαιστινίων, είτε είναι «ορθά και δίκαια», είτε «αρκετά χαλαρά»!

«Ημέρα της Ιερουσαλήμ»

Διαδηλώσεις έγιναν, χθες, σε αρκετές αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, με αφορμή την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ», μια ημέρα μνήμης που εισήχθη από τον πρώην Αγιατολάχ του Ιράν, Ρουχολάχ Χομεϊνί, και καθιερώθηκε ως ημέρα διαδήλωσης για τη μουσουλμανική ταυτότητα του τρίτου ιερότερου τόπου του Ισλάμ, κάθε τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού. Η μεγαλύτερη διαδήλωση έγινε στην Τεχεράνη, με τη συμμετοχή του Προέδρου Μοχάμαντ Χαταμί.

Ο πρώην Πρόεδρος της χώρας, Χασεμί Ραφσαντζανί, σε κήρυγμά του, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιμένουν στην τυφλή υποστήριξη του Ισραήλ, «παρέχοντάς του τόσα δισ. δολάρια όλα αυτά τα χρόνια, τα οποία αν τα είχαν δώσει στη Λατινική Αμερική, στην Ασία, στην Αφρική, αλλά και στο μουσουλμανικό κόσμο, για σχολεία, νοσοκομεία και καλύτερη ποιότητα ζωής, σήμερα θα ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς και όχι αντικείμενο μίσους παγκοσμίως». Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν και στο Ιράκ, σε Βαγδάτη και Νατζάφ, όπου τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν κυρίως κατά των Αμερικανών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ