Σάββατο 22 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Ενδοκυβερνητικές διαμάχες και διαδηλώσεις

ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Γεωργίας Τέντο Τζαπαρίντζε, αποκάλεσε χτες τις βουλευτικές εκλογές της 2ης Νοέμβρη «νοθευμένες» και κάλεσε τον Πρόεδρο της χώρας Εντουαρντ Σεβαρντνάντζε να προκηρύξει καινούριες. Ο Τζαπαρίντζε στην ίδια συνέντευξη επέστησε επίσης την προσοχή για τον κίνδυνο αιματοχυσίας «πολύ σοβαρότερης από αυτήν πριν από δέκα χρόνια», αφού σύμφωνα με τον ίδιο «διαπιστώνεται πραγματικός κίνδυνος να υπάρξει αιματοχυσία».

Την ίδια στιγμή η μεγάλη αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει χιλιάδες οπαδούς της αντιπολίτευσης (δηλαδή του Μιχαήλ Σαακασβίλι) από την επαρχία στην Τιφλίδα συνέχισε και χτες την πορεία της. Η αντιπολίτευση σκοπεύει να εμποδίσει την πρώτη σύνοδο της καινούριας Βουλής που είναι προγραμματισμένη να γίνει σήμερα. Ωστόσο έξω από το Κοινοβούλιο εξακολουθούν να βρίσκονται οπαδοί του Ασλάν Αμπασίτζε, που υποστηρίζουν τον Πρόεδρο της χώρας και εκφράζονται φόβοι για πιθανές συγκρούσεις.

Από την πλευρά του χτες ο Μιχαήλ Σαακασβίλι διακήρυξε ότι «το Σάββατο θα ποδοπατήσουμε την κυβέρνηση... ήρθε το τέλος του Σεβαρντνάτζε». Παράλληλα ο Σαακασβίλι δήλωσε ότι η αντιπολίτευση διεξάγει μια «αναίμακτη επανάσταση» και κάλεσε την αστυνομία και το στρατό να μην αναμειχθούν στην ένταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα. «Χιλιάδες συμπολίτες μας συρρέουν στην Τιφλίδα για να απελευθερωθεί η Γεωργία. Η ημέρα της ειρηνικής μας επανάστασης έφτασε» κατέληξε ο Σαακασβίλι

Τέλος, παρέμβαση έκαναν και οι ΗΠΑ πού διά στόματος εκπροσώπου υπουργείου Εξωτερικών, Ανταμ Ερελι, χαρακτήρισαν τις εκλογές «εκτεταμένα νοθευμένες... που δεν αντικατοπτρίζουν την πολιτική βούληση του γεωργιανού λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ