Σάββατο 22 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Αδιαβάθμητες και με πολλά προβλήματα

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας όσον αφορά τη Ναυτική Εκπαίδευση, επισημαίνουν σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης και Αγγελος Τζέκης. «Η κυβέρνηση, κατ' επιλογή των εφοπλιστών, διατηρεί αδιαβάθμητες τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) σε σχέση με τις αντίστοιχες σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Είναι προφανές ότι αυτό έχει ως συνέπεια την παραγωγή φθηνού εργατικού δυναμικού για τους εφοπλιστές για παραπέρα αύξηση των κερδών τους», τονίζουν οι βουλευτές στην Ερώτησή τους.

Επισημαίνουν ακόμα ότι ειδικά στην ΑΕΝ Μακεδονίας υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε καθηγητές: υπάρχουν 15 οργανικές θέσεις κενές, οι οποίες πρόσκαιρα και πρόχειρα καλύπτονται με ωρομίσθιους. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να γίνονται μαθήματα και τα απογεύματα, σε τμήματα 35 σπουδαστών, με αρνητικές συνέπειες στη μαθησιακή διαδικασία.

Επίσης, οι βουλευτές χαρακτηρίζουν «άθλιες» τις συνθήκες διαβίωσης των σπουδαστών στους χώρους ενδιαίτησης της ΑΕΝ Μακεδονίας και αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι σε κάθε δωμάτιο συγκατοικούν 12 σπουδαστές.

Το ΚΚΕ καταψήφισε στη Βουλή το νόμο 3153/2003 για τη Ναυτική Εκπαίδευση, με τον οποίο η κυβέρνηση υποβαθμίζει και ιδιωτικοποιεί παραπέρα τη Ναυτική Εκπαίδευση, απαιτώντας να καταργηθεί ο αντιδραστικός νόμος και να ενταχθεί η Ναυτική Εκπαίδευση στο φυσικό της φορέα, στο υπουργείο Παιδείας. Επίσης, το ΚΚΕ απαιτεί να αναγνωριστεί η ισοτιμία των πτυχίων και διπλωμάτων των πλοιάρχων και μηχανικών που αποφοιτούν από τις ΑΕΝ με αντίστοιχα πτυχία και διπλώματα της στεριάς στο επίπεδο Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ετσι, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για την επίλυση των προβλημάτων στην ΑΕΝ Μακεδονίας και εάν η κυβέρνηση θα εντάξει τη Ναυτική Εκπαίδευση στην Ανώτατη Εκπαίδευση και θα προχωρήσει στην αναγνώριση της ισοτιμίας των πτυχίων «θάλασσας» και «στεριάς» στο επίπεδο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ