Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μόνο η οικογένεια έμαθε έγκαιρα το θάνατό του...

Ενας εργάτης τσακίστηκε σε βιομηχανία μαρμάρων στις 30 Οκτώβρη, πέθανε στις 3 Νοέμβρη, αλλά μόλις χτες οι αρμόδιες υπηρεσίες ανακοίνωσαν το γεγονός μετά από έρευνα του «Ρ»

Ηταν «απρόσεχτος» και τον έλιωσαν πλάκες μαρμάρων όταν τον παρέσυρε η γερανογέφυρα την οποία χειριζότανε... ανειδίκευτος. Αυτό, ισχυρίζονται ανερυθρίαστα οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, ότι συνέβη στον 46χρονο τεχνίτη μαρμάρων Βασίλη Αρβανιτίδη στην επιχείρηση «ΙΚΤΙΝΟΣ», που στις 30 Οκτώβρη δε γύρισε σπίτι του και στα δύο του παιδιά, μετά από τη μάχη για το μεροκάματο. Το γεγονός έγινε γνωστό μόνο μετά από ανώνυμη καταγγελία στο «Ριζοσπάστη», κι όταν αρχίσαμε να ψάχνουμε για το θάνατο, που μέχρι εκείνη την ώρα κρατούσαν κρυφό εργοδοσία και κυβέρνηση, πήραμε την παραπάνω απαράδεκτη απάντηση ως αιτιολογία θανάτου. Η ίδια η Επιθεώρηση Εργασίας ενημερώθηκε μετά από τέσσερις ολόκληρες μέρες κι αυτό είναι χαρακτηριστικό για την ασυδοσία που επικρατεί στους χώρους εργασίας, όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να προπαγανδίσει τον «οργασμό» ελέγχων που κάνει.

Συγκεκριμένα, το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα έγινε στις 30 Οκτώβρη στις δύο παρά δέκα το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης «ΙΚΤΙΝΟΣ» στη Μεταμόρφωση (Λυκόβρυσης 10) όταν ο εργαζόμενος παρασύρθηκε από τη γερανογέφυρα που μεταφέρει τις πλάκες, με αποτέλεσμα να τον στριμώξει και να τον λιώσει πάνω σε τοποθετημένες στο έδαφος πλάκες μαρμάρου. Ο 46χρονος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ με κατάγματα στα πλευρά και τη λεκάνη, όπου άφησε τελικά την τελευταία του πνοή στις 3 Νοέμβρη. Μόνο τότε όμως ενημερώθηκε από τον εργοδότη η αστυνομία η οποία ειδοποίησε και την Επιθεώρηση Εργασίας για να πάει να κάνει αυτοψία στο χώρο. Αρκετός χρόνος βέβαια για να αλλοιωθεί κάθε στοιχείο και να υποστηριχτεί ότι ο εργαζόμενος ήταν «απρόσεχτος». Την ίδια στιγμή όμως, όπως αποκαλύπτει η αναγγελία του ατυχήματος της Επιθεώρησης Εργασίας ο χειριστής της γερανογέφυρας δεν είχε άδεια. Κάτι το οποίο προφανώς θεωρείται λεπτομέρεια, αφού όπως πάντα φταίει μόνο ο εργαζόμενος και ποτέ ο εργοδότης που χρησιμοποιεί ανειδίκευτους εργάτες σε μηχανήματα για να αυξήσει τα κέρδη του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ