Παρασκευή 31 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΛΙΑΝ
Προετοιμάζοντας την επιστροφή

ΑΒΑΝΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Στην τελική ευθεία των προετοιμασιών για την επιστροφή του εξάχρονου Ελιάν Γκονζάλες στην πατρίδα του, την Κούβα, μετά την ανεύρεσή του στα χωρικά ύδατα των Ηνωμένων Πολιτειών στις 25 του Νοέμβρη και στο νομικό «πόλεμο» που συνεχίζει να διεξάγεται, έχουν εισέλθει από χτες η κουβανική κυβέρνηση από τη μία πλευρά και μεγάλο τμήμα των κουβανών μεταναστών που διαβιούν στις ΗΠΑ από την άλλη.

Χτες έληγε η προθεσμία που είχαν δώσει οι αμερικανικές αρχές και συγκεκριμένα η Αμερικανική Υπηρεσία Μετανάστευσης (INS), για να αφεθεί ο μικρός Ελιάν και να μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα του, καθώς η ισχύς της βίζας έληξε. Ωστόσο, ο συγγενής του Λαζάρο Γκονζάλες δεν είχε ακόμη εμφανιστεί.

Στην ίδια την Κούβα, ο Φιντέλ Κάστρο ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ότι ο πατέρας του μικρού Ελιάν Γκονζάλες, συνοδευόμενος από νομικούς και ψυχιάτρους, είναι έτοιμος να μεταβεί «αμέσως» στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να φροντίσει το παιδί του και να παραμείνει μαζί του, εν αναμονή της απόφασης της αμερικανικής δικαιοσύνης σχετικά με την επιστροφή του μικρού αγοριού στην Κούβα, τονίζοντας επίσης ότι η μετάβαση του πατέρα στις ΗΠΑ εξαρτάται από το αν θα δοθούν εγγυήσεις ότι η Ουάσιγκτον θα παραδώσει τον Ελιάν ή τουλάχιστον θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή.

Από τον περασμένο Νοέμβρη, οπότε η βάρκα που μετέφερε τον Ελιάν στις ΗΠΑ βούλιαξε και η μητέρα του πνίγηκε στο ναυάγιο, το παιδί ζει με συγγενείς του στο Μαϊάμι της Φλόριντα, και έχει τύχει ιδιαίτερης φροντίδας από την κουβανο-αμερικανική κοινότητα για λόγους καθαρά προπαγανδιστικούς. Ενόψει προεδρικών εκλογών λοιπόν, στη Φλόριντα παίζουν το χαρτί των ασφυκτικών πολιτικών πιέσεων. Ετσι το βράδυ της Τετάρτης και παραμονή της λήξης της προθεσμίας, ο δήμαρχος της περιοχής του Μαϊάμι δήλωσε ότι η τυχόν συνέχιση των απειλών για ανάκληση της απόφασης του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον μικρό Ελιάν και η αποστολή του πίσω στην Κούβα, θα προκαλούσε μεγάλης έκτασης πολιτική αναταραχή. Συγκεκριμένα ο κ. Αλεξ Πενέλα, δήμαρχος της κομητείας Ντέιντ του Μαϊάμι, που δήλωσε ότι μιλά και εξ ονόματος και άλλων δημάρχων της περιοχής, πρόσθεσε ότι εάν υπάρξουν τέτοιες αναταραχές, οι τοπικές αρχές θα θεωρήσουν αποκλειστικά υπεύθυνους γι' αυτές τόσο τον πρόεδρο Κλίντον όσο και την υπουργό Δικαιοσύνης, Τζάνετ Ρίνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ