Παρασκευή 31 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ανασχηματισμός έγινε, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται

Στους δρόμους, χτες, οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενάντια στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης 

Χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στους δρόμους,ενάντια στη αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης

Associated Press

Χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στους δρόμους,ενάντια στη αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης
ΠΑΡΙΣΙ.-

Κατακλύστηκαν, για άλλη μια φορά μέσα σε λίγες ημέρες, οι δρόμοι των μεγαλύτερων πόλεων της Γαλλίας από διαδηλωτές. Μόνο, που, χθες, τη σκυτάλη από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, πήραν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι διαδήλωσαν κατά της κυβερνητικής πρότασης για αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης. Αμφίσημες ήταν, από την άλλη πλευρά, οι αντιδράσεις της γαλλικής κυβέρνησης, που επιμένει, μεν, στις προτάσεις της, διαβεβαιώνει, δε, ότι δεν προτίθεται να επιβάλει καμία ρύθμιση ενάντια στη θέληση των εργασιακών συνδικάτων.

Μάλλον δεν έπεισε, όπως άλλωστε αναμενόταν, ο ευρύς ανασχηματισμός, στον οποίο προχώρησε, την περασμένη Δευτέρα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, προκειμένου «να ανανεώσει την κυβέρνηση» και, την ίδια στιγμή, να κατευνάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, με επίκεντρο τις επικείμενες φορολογικές και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και τη λιτή χρηματοδότηση της παιδείας. Ενώ οι καθηγητές, οι μαθητές και οι γονείς ετοιμάζουν την επόμενη μεγάλη πανεθνική κινητοποίησή τους, παρά την απομάκρυνση του υπουργού Παιδείας Κλοντ Αλλέγκρ, στους δρόμους βρέθηκαν, χθες, οι δημόσιοι υπάλληλοι με τις μαζικότερες διαδηλώσεις να γίνονται στο Παρίσι και στη Μασσαλία.

Στο επίκεντρο των διαδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκαν σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις, ήταν το μέτρο που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση για αύξηση του ηλικιακού ορίου πλήρους συνταξιοδότησης σε 40 χρόνια, έναντι 37,5 χρόνια που είναι σήμερα. Με άλλα λόγια, προωθείται η πλήρης εναρμόνιση του συνταξιοδοτικού συστήματος των δημοσίων υπηρεσιών με αυτό, που ισχύει, ήδη, τα τελευταία χρόνια στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Λιονέλ Ζοσπέν είχε δηλώσει, ήδη, από την προηγούμενη εβδομάδα, ότι δεν επιθυμεί διόλου να αντιπαρατεθεί με τα εργατικά συνδικάτα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα προσέλθουν σε διάλογο, προκειμένου να κατανοήσουν την αναγκαιότητα του μέτρου για να επιτευχθεί ισοσκελισμός των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων. Εντούτοις, κατά τη διάρκεια και της δεύτερης συνεδρίασης του νέου υπουργικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε, χθες, ο Ζοσπέν τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει για την παιδεία, τις δημόσιες επιχειρήσεις και την οικονομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ