Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΜΥΡΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Ρύπανση «ξερνάει» η ΣΟΒΕΛ!

Σε κίνδυνο θέτει την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής η ΣΟΒΕΛ
Σε κίνδυνο θέτει την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής η ΣΟΒΕΛ
Μεγάλη αερορύπανση προκαλεί το εργοστάσιο της βιομηχανίας ΣΟΒΕΛ στον Αλμυρό της Μαγνησίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κίνδυνοι για την υγεία των 500 εργαζομένων της επιχείρησης και των κατοίκων που διαμένουν στον οικισμό Χοροστασίου Πλατάνου, ο οποίος βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό αποκαλύπτουν οι έρευνες που έκαναν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μετά από καταγγελίες εκπροσώπων του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Χοροστασίου Πλατάνου.

Να σημειώσουμε ότι, όπως καταγγέλλει ο Θανάσης Χριστοδούλου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου, παρά τις αναφορές του προς τους αρμοδίους και της Νομαρχίας Μαγνησίας και της κυβέρνησης - ο ίδιος προσωπικά ενημέρωσε το αρμόδιο νομαρχιακό γραφείο, την πρώην υφυπουργό Υγείας, Ελπίδα Τσουρή και την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου - κανένα μέτρο δε λαμβάνεται για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού κι επικίνδυνου προβλήματος. Αξίζει, μάλιστα, να υπογραμμιστεί πως οι τοπικοί και οι κυβερνητικοί αρμόδιοι «αγρόν ηγόραζον και ζεύγος βοών», παρά το γεγονός ότι δικαστήριο του Βόλου καταδίκασε σε 3 μήνες φυλάκιση, με αναστολή, τους υπευθύνους της ΣΟΒΕΛ, μετά από μήνυση που υπέβαλαν εναντίον της μέλη του Συλλόγου.

Η ΣΟΒΕΛ - ιδιοκτησίας Στασινόπουλου - άνοιξε πριν τρία χρόνια, με την παλιά άδεια εγκατάστασης της «Μεταλλουργικής Χάλυψ», η οποία είχε κλείσει το 1985. Το παλιό εργοστάσιο μετακινήθηκε 100 μέτρα πιο κοντά στον οικισμό Χοροστασίου Πλατάνου - αυτό έγινε επιτρεπτό με απόφαση της προηγούμενης Νομαρχιακής Αρχής - κι έχει πρόσβαση στο λιμάνι. Να σημειωθεί ότι μετά το κλείσιμο της «Μεταλλουργικής Χάλυψ», η τότε Κοινότητα Πλατάνου χρηματοδοτήθηκε με 320 εκατομμύρια δρχ. από πρόγραμμα της ΕΟΚ, για να προχωρήσει στην οικιστική και περιβαλλοντική ανάπλαση της περιοχής, όπου λειτουργούσε το εργοστάσιο.

Επικίνδυνη αερορύπανση

Η αερορύπανση συνίσταται στη μεγάλη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων και τοξικών στοιχείων - ιδιαιτέρως μολύβδου, καδμίου, μαγγανίου και αρσενικού - που εκλύονται από το λιώσιμο του σιδήρου στα χυτήρια του εργοστασίου. Πρόβλημα αποτελεί και η ηχορύπανση, καθώς ο θόρυβος που προκαλείται, όταν δουλεύουν τα χυτήρια, είναι πολύ δυνατός, με αποτέλεσμα να «τρυπάει τ' αυτιά» όσων βρίσκονται μέσα και κοντά στο εργοστάσιο και ν' ακούγεται σε μεγάλη απόσταση, ακόμα και μέχρι το χωριό Πλάτανος, που απέχει περί τα 4 χιλιόμετρα, σε ευθεία γραμμή.

Ερευνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση στον οικισμό Χοροστάσιου έκανε, επί 6 μήνες, το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, (ΑΠΘ). Η Τελική Εκθεση με τ' αποτελέσματα - συμπεράσματα της μελέτης, την οποία κοινοποιεί, στις 26 - 6 - 2003, σε εκπρόσωπο του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου, η κυρία Σαμαρά - Κωνσταντίνου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ, αναφέρεται σε υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων - τοξικών στοιχείων.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται: «Η μέση τιμή των συγκεντρώσεων των ολικών αιωρούμενων σωματιδίων (TSP) που μετρήθηκαν ήταν χαμηλότερη του ορίου των 300 μg/m3 της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, οι συγκεντρώσεις πολλών βαρέων μετάλλων - τοξικών στοιχείων είναι υψηλές. Ειδικότερα, μέση συγκέντρωση του μολύβδου (Pb) ήταν κατά 15% υψηλότερη του ετήσιου ορίου των 500 ng/m3. Επίσης, το κάδμιο (Cd) και το μαγγάνιο (Mn) παρουσίασαν μέσες συγκεντρώσεις κατά 4% και 104% υψηλότερες των τιμών που προτείνει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, (5 ng/m3 και 150 ng/m3, αντίστοιχα). Μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να εμφανίζει το αρσενικό (As), το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ, (809%), την προτεινόμενη τιμή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (6,6 ng/m3)».

Ο Θ. Χριστοδούλου πήρε δείγματα εδάφους και μηδικής από χωράφια που βρίσκονται κοντά στο εργοστάσιο της ΣΟΒΕΛ και τα προσκόμισε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ζητώντας να μετρηθούν σε περιεκτικότητα βαρέων μετάλλων - τοξικών στοιχείων. Τ' αποτελέσματα των αναλύσεων του Εργαστηρίου Εδαφολογίας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου, βγήκαν στις 5 - 11 - 2003 και δείχνουν υψηλές συγκεντρώσεις σε μόλυβδο και κάδμιο, ενώ για το μαγγάνιο δεν μπορεί να γίνει σύγκριση, αφού στη χώρα μας δεν έχουν οριστεί τα μέγιστα επιτρεπτά όρια συγκέντρωσης μαγγανίου στο έδαφος.

Στην απάντηση του Πανεπιστημίου αναφέρεται: «Από τις αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Εδαφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προκύπτει ότι στην περιοχή του Αλμυρού Θεσσαλίας (γύρω από Εργοστάσιο ΣΟΒΕΛ Α.Ε.), επιβάλλεται να συνεχιστεί η έρευνα σχετικά με τη ρύπανση που προκαλείται από τα βαρέα μέταλλα στα φυτά και στα ζώα». Και πριν απ' αυτά, υπογραμμίζεται: «Από τη διεθνή βιβλιογραφία προκύπτει ότι τα βαρέα μέταλλα είναι στοιχεία επικίνδυνα στον άνθρωπο και στα ζώα και λίαν τοξικά στο έδαφος και στα φυτά. Διεθνώς καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες, ώστε τα μέταλλα αυτά να μην εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα, προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσμενείς συνέπειες αυτών στην υγεία του ανθρώπου».

Τέλος, οι αιματολογικές εξετάσεις που έγιναν σε 19 κατοίκους της περιοχής, δείχνουν, σχεδόν σε όλους, ανεβασμένο το κάδμιο και μαγγάνιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης δεν κάνουν κανονικά εξετάσεις για βαρέα μέταλλα, ανά εξάμηνο, όπως προβλέπεται, ενώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στη ΣΟΒΕΛ δεν υπάρχει σωματείο εργαζομένων...


Π.Ρ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενας νεκρός στην Κορινθία, δύο τραυματίες στη Μαγνησία (2022-08-02 00:00:00.0)
Βγάζει σε διαθεσιμότητα 320 εργάτες (2013-02-26 00:00:00.0)
Αφήνουν ασύδοτη τη ΣΟΒΕΛ! (2003-12-03 00:00:00.0)
Αδιαφορούν οι αρμόδιοι για τη ρύπανση (2003-11-29 00:00:00.0)
Επικίνδυνα απόβλητα από εταιρία λιπασμάτων (2001-06-30 00:00:00.0)
Σήμα κινδύνου για το περιβάλλον της Λαυρεωτικής (1999-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ