Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΜΥΡΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Αφήνουν ασύδοτη τη ΣΟΒΕΛ!

Αν και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ανησυχούν για τους κινδύνους από τη μεγάλη ρύπανση, οι αρμόδιοι της πολιτείας αδιαφορούν

Το θέμα για τη μεγάλη ρύπανση από τη βιομηχανία ΣΟΒΕΛ, το οποίο αποκάλυψε την προηγούμενη βδομάδα ο «Ρ», εξακολουθεί να προκαλεί συζητήσεις και να απασχολεί τους κατοίκους του Αλμυρού και, γενικότερα, της Μαγνησίας, που ανησυχούν για τις επιπτώσεις της ρύπανσης στο περιβάλλον και, προπάντων, στην ανθρώπινη υγεία.

Αλλά, ενώ οι κάτοικοι ανησυχούν και διαμαρτύρονται, οι αρμόδιοι αδιαφορούν για την επίλυση του προβλήματος, μερικοί επιχειρούν ν' αποσείσουν την ευθύνη από πάνω τους και κάποιοι από δαύτους, έχοντας και τη βοήθεια κάποιων τοπικών ΜΜΕ και με την ανοχή της κυβέρνησης, προσπαθούν να κρύψουν την αλήθεια και να συγκαλύψουν το έγκλημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος της Νομαρχίας, μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, αντί να απολογηθεί που η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση επιτρέπει σ' ένα βιομήχανο να ρυπαίνει το περιβάλλον και να προκαλεί κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων, αντί να εξηγήσει γιατί η αρμόδια νομαρχιακή υπηρεσία δεν προχώρησε, όταν και όπως έπρεπε, στις κατάλληλες μετρήσεις της αερορύπανσης και της ρύπανσης στο έδαφος, προσπάθησε να παρουσιάσει το πρόβλημα ως ανύπαρκτο. Επιπλέον, προκαλώντας το κοινό αίσθημα, επιχείρησε να «αθωώσει» τους υπεύθυνους της ΣΟΒΕΛ με το «επιχείρημα» ότι όλες οι βιομηχανίες ρυπαίνουν...

Να αποσείσει τις ευθύνες της Νομαρχίας επιχειρεί ο βοηθός νομάρχης Β. Χατζόπουλος, ο οποίος, σε δήλωσή του σε τοπική εφημερίδα, αναφέρει ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δεν πραγματοποιεί ελέγχους στις βιομηχανίες για να διαπιστώσει αν προκαλούν ρύπανση κι αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι που έχουν τεθεί, διότι - όπως λέει - το προσωπικό του Τμήματος δεν επαρκεί.

Ο αρμόδιος βοηθός νομάρχης αποκάλυψε ότι στη ΣΟΒΕΛ έχουν τεθεί 44 περιβαλλοντικοί όροι για τη λειτουργία της και της έχει ζητηθεί η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και του πληθυσμού, αλλά το Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχίας δεν είναι σε θέση να ελέγξει αν οι όροι τηρούνται και η επιχείρηση προχώρησε στις αναγκαίες επενδύσεις για τη λήψη μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας.

Και, βεβαίως, αναμενόμενη ήταν η σιωπή των αρμοδίων υπουργείων, οι υπεύθυνοι των οποίων συμπεριφέρονται λες και δεν άκουσαν και δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ρύπανση στη Μαγνησία δεν προκαλεί μόνο η ΣΟΒΕΛ, αλλά και πολλές άλλες βιομηχανίες που λειτουργούν ασύδοτα, με την ανοχή της Νομαρχίας και της κυβέρνησης...

Αγανάκτηση και ερωτηματικά

Ομως, αν οι αρμόδιοι κωφεύουν κι αδιαφορούν, αποφασισμένος να συνεχίσει την προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου και καταλογισμού των ευθυνών εκεί όπου ανήκουν, είναι ο Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Οικισμού Χοροστάσι Πλατάνου, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το ρυπογόνο εργοστάσιο της ΣΟΒΕΛ.

Σε επιστολή του προς το «Ρ», το ΔΣ του Συλλόγου, αφού αναφέρεται στο πώς εγκαταστάθηκε η ΣΟΒΕΛ στον Αλμυρό, επισημαίνει: «Αφήνει ερωτήματα η μεθόδευση της εγκατάστασης της βαριάς βιομηχανίας χάλυβα ΣΟΒΕΛ στις παρυφές του οικισμού μας, κατά παράβαση του σχετικού πολεοδομικού άρθρου, που προβλέπει ελάχιστη απόσταση 500 μέτρα από τα όρια του οικισμού.

Ακόμη περισσότερο, όμως, μας αγανακτεί το γεγονός της πλήρους αδιαφορίας όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και των πολιτικών προϊσταμένων τους για την πλήρη συγκάλυψη της συντελούμενης ρύπανσης, προερχόμενη από την παραπάνω βιομηχανία».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Δυστυχώς είμαστε όλοι άνθρωποι καθημερινοί, του μόχθου, «ανώνυμοι», χωρίς «μέσα» και προσβάσεις. Γεννήθηκα χωρίς να το θέλω, θα πεθάνω χωρίς να το θέλω, ας μ' αφήσουν, τουλάχιστον, να ζήσω όπως θέλω».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τοξική βόμβα για δημόσια υγεία και περιβάλλον (2008-03-25 00:00:00.0)
Εργοστάσιο ρυπαίνει ανεξέλεγκτα (2004-04-28 00:00:00.0)
Οι «αδιάφοροι»... (2003-11-30 00:00:00.0)
Αδιαφορούν οι αρμόδιοι για τη ρύπανση (2003-11-29 00:00:00.0)
Ρύπανση «ξερνάει» η ΣΟΒΕΛ! (2003-11-28 00:00:00.0)
«Χαβούζα» τοξικών αποβλήτων (2000-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ