Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ
Κυβερνητικά ευχολόγια με υπόκλιση στο κεφάλαιο

Ούτε τις αυξήσεις κατά 5% για το 2003 στα επιδόματα των αναπήρων δεν έδωσε ακόμα η κυβέρνηση

Διαμαρτυρία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων υπό βροχή έξω απ' το Μέγαρο Μουσικής στις 26.1.2003
Διαμαρτυρία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων υπό βροχή έξω απ' το Μέγαρο Μουσικής στις 26.1.2003
Γυμνή από υπηρεσίες και υποδομές για τα Ατομα με Αναπηρίες βρίσκει και φέτος τη χώρα μας η 3η του Δεκέμβρη, που έχει καθιερωθεί ως Μέρα των Ατόμων με Αναπηρίες με το νόμο 2430/1996. Η γύμνια συμπληρώνεται με υπόκλιση στο επιχειρηματικό κεφάλαιο και άγρια λιτότητα για τα Ατομα με Αναπηρίες καθώς τα επιδόματα που παίρνουν τα Ατομα με Αναπηρίες είναι εξευτελιστικά (από 162 έως 394 ευρώ), ενώ η αύξηση 5% για το 2003 - αποφασίστηκε αναδρομικά τον Οκτώβρη - δε δόθηκε ακόμα και όπως φαίνεται μετατίθεται για το 2004.

Ετσι, θα προστεθεί στην αύξηση των επιδομάτων για το 2004, που θα δοθεί μέχρι το Μάρτη του 2004, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πρόνοιας, Β. Κοντογιαννόπουλος (2.10.2003), και θα αποτελέσουν καλό προεκλογικό μποναμά. Επιπλέον, έχουν προβλεφτεί 110 εκατ. ευρώ -στα πλαίσια της διαβόητης «Χάρτας Σύγκλισης» - για τη βελτίωση των επιδομάτων κυρίως μέσω της μείωσης της ψαλίδας για να απαλειφθούν οι - κατά την κυβέρνηση - «ανισότητες» μέχρι το 2008.

Η κυβέρνηση ακολουθεί αυτή την πολιτική όταν το 77,5% των αναπήρων στη χώρα μας ζει σε συνθήκες φτώχειας ή απόλυτης φτώχειας, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα, που παρουσίασε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑΕΑ) την 1.2.2002.

Απαράδεκτη αθλιότητα σε βάρος των ανέργων


Η φτώχεια των αναπήρων είναι συνδεδεμένη με την ανεργία καθώς το 60-65% των ανδρών και το 85-90% των γυναικών είναι άνεργοι.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε το νόμο 2643/1998 που προβλέπει την πρόσληψη, κάθε χρόνο, Ατόμων με Αναπηρίες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ωστόσο, όμως, οι προκηρύξεις αυτές έγιναν μόνον προεκλογικά, το 2000 και το 2002. Το 2000 προκηρύχτηκαν 477 θέσεις ΑμΕΑ στον ιδιωτικό τομέα και το 2002 101 θέσεις στο δημόσιο και 512 θέσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν έφτασε η κοροϊδία με τον απελπιστικά μικρό αριθμό προκηρύξεων, επακολούθησε και νέα προεκλογική αθλιότητα. Οπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» στις 8.8.2003, στη δεύτερη προκήρυξη με ανήθικες μεθοδεύσεις απορρίφθηκαν οι αιτήσεις χιλιάδων δικαιούχων αναπήρων και ανθρώπων ειδικών κατηγοριών απ' το συγκεκριμένο διαγωνισμό. Αμέσως μετά η κυβέρνηση βγήκε και υποσχέθηκε νέα, προεκλογική, προκήρυξη τον Οκτώβρη και ευκολίες στις διαδικασίες των αιτήσεων για να μην υπάρχει η «παραμικρή ταλαιπωρία».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, κατατέθηκαν συνολικά 23.000 αιτήσεις και απορρίφθηκαν 15.000.

Και δεν έφτασαν όλα αυτά αλλά η κυβέρνηση εκχώρησε σε επιχειρηματίες και τις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ για τα ΑμΕΑ.

Υπόκλιση στους επιχειρηματίες

Τα Δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας - τρία στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη - διαθέτουν μόλις 200 κλίνες, τη στιγμή που χρειάζονται 2.000 για να καλυφθούν οι πανελλαδικές ανάγκες.

Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει την εγκατάσταση Μονάδας Φυσικής Αποκατάστασης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης με Επίκαιρη Ερώτησή του - θα συζητηθεί σήμερα στη Βουλή - δεν υλοποιείται η απόφαση για τη μοναδική στη Νοτιοδυτική Ελλάδα δημόσια μονάδα αποκατάστασης, με αποτέλεσμα να στηρίζονται τα συμφέροντα μεγάλης ιδιωτικής νοσοκομειακής μονάδας, που δημιούργησε τέτοιο τμήμα.

Αυτή η πολιτική δίνει θάρρος στους επιχειρηματίες να διεκδικούν όλο το φιλέτο της Πρόνοιας. Ετσι, χτες η «Ανάπλαση» με ανακοίνωσή της εμφανίζεται πρόθυμη «να παράσχει την εμπειρία και τεχνογνωσία της στην Ελληνική Πολιτεία για τη λειτουργία των Δημόσιων Δομών Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης, σε εθνικό επίπεδο».

Στο χώρο των δομών εμφανίζεται η εξής οικτρή κατάσταση:

  • Απ' τα 24 Κέντρα Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης των Ατόμων με Αναπηρίες (ΚΕΚΥΚΑΚΑΜΕΑ) λειτουργούν - με ελάχιστο προσωπικό - τα 18 ενώ εσχάτως αποσπάστηκαν κάποιοι σε δύο ακόμα (Πύργος και Ρέθυμνο) και κάνουν κάποιες καταγραφές
  • Τα προστατευόμενα Παραγωγικά Εργαστήρια είναι ακόμα στα χαρτιά
  • Το Δίκτυο Κέντρων Στήριξης των Αυτιστικών Παιδιών που προέβλεπε ο Ν. 2646/98 έμεινε στα χαρτιά.

Το 1993-'94 σχεδιάστηκαν 25 κέντρα διαβίωσης για τα αυτιστικά παιδιά. Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, εξήγγειλε 6 για το 1995-1997 αλλά με το νόμο 2646/98 θεσμοθετήθηκαν μόνον 3. Τελικά, κατασκευάστηκε μόνον 1 στο Βόλο, που όμως δε λειτουργεί γιατί δεν έχει προσωπικό. Απλώς έχει οριστεί ως ημερομηνία έναρξης η 16η του Ιούλη 2003!

Συνολικά στα λειτουργούντα μέχρι σήμερα κέντρα προσφέρονται υπηρεσίες σε 1.200 άτομα.

Τα ευχολόγια της κυβέρνησης

Κι όμως, στο μήνυμά του προς την ΕΣΑΕΑ ο Κ. Σημίτης επιχειρεί να αναστρέψει αυτή την εικόνα. «Προωθούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το οποίο αποτελείται από πολιτικές» που αφορούν την εκπαίδευση, την απασχόληση, την πρόσβαση, «την υγεία και την πρόνοια, με τη δημιουργία Πολυδύναμων Κέντρων Κοινωνικής Υποστήριξης και Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο υπουργός Υγείας, Κ. Στεφανής, υπογραμμίζοντας: «Η πολιτική μας επικεντρώνεται στη δυνατότητα για συμμετοχή στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας και στο σεβασμό των δικαιωμάτων των ανθρώπων».

  • Γενικόλογες υποσχέσεις για τα ΑμΕΑ και τις οικογένειές τους περιέχει το μήνυμα του βουλευτή της ΝΔ Ν. Κακλαμάνη, ενώ το μήνυμα του ΣΥΝ μιλά για τις μεγαλόστομες εξαγγελίες της κυβέρνησης

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ