Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ευρω-φτώχεια και αποκλεισμοί δέρνουν τους ανάπηρους

Οταν μια τυφλή γυναίκα μείνει έγκυος στην Αγγλία, δέχεται ισχυρή ψυχολογική πίεση από γιατρούς προκειμένου να κάνει έκτρωση.

Η φοβερή καταγγελία έγινε στο Φόρουμ Τυφλών Γυναικών που πραγματοποιήθηκε στις 22-24 Νοέμβρη 2003 στην Αθήνα. Οπως είπαν οι εκπρόσωποι απ' την Αγγλία, η προσπάθεια αποτροπής γίνεται με το επιχείρημα: «Δε θα μπορέσετε να το μεγαλώσετε». Επιπλέον, κάποιοι γιατροί επικαλούνται τα αποτελέσματα του προγεννητικού ελέγχου (με τον οποίο ωστόσο ανιχνεύεται μόνο η μεσογειακή αναιμία και το σύνδρομο down) για να «τρομοκρατήσουν» υποψήφιες μητέρες. Κι αυτό όταν με τη δική τους εμπειρία, οι γυναίκες αυτές είναι σε θέση να αποφασίσουν κάτι για το οποίο είναι οι μόνες αρμόδιες (μαζί με το σύντροφό τους) εξάλλου.

Ετος ευρω-υποκρισίας

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση τα Ατομα με Αναπηρίες είναι - κατ'εκτίμηση - 38 εκατομμύρια. Απ' αυτά εργάζονται μόνο το 46% εκείνων που αναφέρουν μια ήπια αναπηρία και μόλις το 24% που αναφέρουν μια σοβαρή αναπηρία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στις 23 Γενάρη 2003 στην ανακήρυξη της φετινής χρονιάς σε «Ευρωπαϊκό Ετος Ατόμων με Αναπηρίες». Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν τότε, μόλις το 38% των Ατόμων με Αναπηρίες έχει εισόδημα από αποδοχές.

«Ο στόχος μας δεν είναι είναι μόνο να κάνουμε κάτι παραπάνω για τα άτομα με αναπηρίες, στόχος είναι να κάνουμε κάτι παραπάνω με τα άτομα με αναπηρίες» έλεγε η Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, αρμόδια για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις στην τελετή έναρξης (23.1.2003) του Ευρωπαϊκού Ετους των Ατόμων με Αναπηρίες.

Ομως τρεις μέρες αργότερα (26.1.2003) που έγινε η φιέστα για το έτος στο Μέγαρο Μουσικής, δύο διμοιρίες ΜΑΤ εμπόδισαν διαδηλωτές της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων να φτάσουν ως εκεί και να διαμαρτυρηθούν.

Στις 30.10.2003 η Αννα Διαμαντοπούλου παρουσίασε στις Βρυξέλλες ένα σχέδιο δράσης (2004-2008) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο τη «δημιουργία συνθηκών για τα άτομα με αναπηρίες ώστε να έχουν πρόσβαση στην κύρια αγορά εργασίας».

Αυτό προς επιβεβαίωση της άποψης που εκφράστηκε στις πρώτες εκδηλώσεις: «Το Ευρωπαϊκό Ετος των Ατόμων με Αναπηρία είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τις επιχειρήσεις για να καθοριστεί η προστιθέμενη αξία της συμμετοχής και της ένταξης των ατόμων με αναπηρίες για τις επιχειρήσεις και να εστιάσουμε στην ικανότητα πίσω απ' την αναπηρία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ