Σάββατο 29 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
«Μακριά»

Ταινία του Νουρί Μπιλγκέ Σεϊλάν

Ο Γιουσούφ είναι άνεργος όπως και άλλοι χίλιοι περίπου συγχωριανοί του μετά το κλείσιμο του τοπικού εργοστασίου. Εχει ωστόσο κάποιες ρομαντικές ιδέες για το πώς να βρει ένα πλοίο, να γυρίσει τον κόσμο και να αποκτήσει τα πολυπόθητα δολάρια. Μέχρι να προσληφθεί έχει κανονίσει να μείνει στο σπίτι του Μαχμούτ, ενός ξάδελφου του που μένει στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Μαχμούτ είναι φωτογράφος και ζει μόνος του από τότε που χώρισε με τη γυναίκα του Ναζάν. Πριν την άφιξη του Γιουσούφ ο Μαχμούτ περνάει τον καιρό του με μια παντρεμένη γυναίκα η οποία τον επισκέπτεται περιστασιακά για σεξ. Δεν είναι μια στενή σχέση αλλά είναι απαραίτητη για τον Μαχμούτ. Ο Γιουσούφ από την άλλη με τους σκληροτράχηλους αγροτικούς του τρόπους αποδιοργανώνει τη μοναχική ζωή του Μαχμούτ.

Ενα χωριό καλυμμένο με χιόνια, ένας μιναρές στην κορυφή ενός λόγου, ο ήχος των σκυλιών που γαβγίζουν από μακριά κι ένας άνθρωπος περπατάει στο πυκνό χιόνι προσπαθώντας να φτάσει σ' ένα χωριό. Το «Μακριά», του πιο ταλαντούχου Τούρκου σκηνοθέτη, φτάνει αρκετά μακριά και κερδίζει δύο βραβεία στο Φεστιβάλ των Καννών. Αργές κινήσεις στην κάμερα, μακρόσυρτα πλάνα και εικόνες που αναπνέουν αφήνουν ωραία αίσθηση στο θεατή. Βάζει ερωτήματα φιλοσοφικού περιεχομένου περί ουτοπίας και πραγματικότητας χωρίς να ξεχνά το χιούμορ και την ανθρωπιά.

«Uzak» Κοινωνική περιπέτεια τουρκικής παραγωγής 2002. Σκηνοθεσία: Νουρί Μπιλγκέ Σεϊλάν. Με τους: Μεχμέτ Εμίν Τοπράκ, Μουζαφέρ Οζντεμίρ, Ναζάν Κιριλμίς, Ζουχάλ Γκενσέρ, Γκενσέρ Ερκάγια, Φάτμα Σεϊλάν, Εμπρού Σεϊλάν, Φεριντούν Κοτς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ